Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.03.2021 09:46:06

Růst průměrné mzdy v poslední loňském čtvrtletí překvapivě zrychlil na 6,5 % (Komentář)

Průměrná nominální mzda vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 6,5 % a její růst tak zrychlil z předchozích 5,2 %. Po odečtení míry inflace průměrná mzda vzrostla meziročně o 3,8 %, po předchozím růstu o 1,8 %. Trh přitom očekával růst reálných mezd v průměru pouze o 1 % a dnešní data jsou tak pro něj výrazným překvapením. S takto rychlým mzdovým růstem nepočítaly ani ty nejoptimističtější odhady. Pozitivním překvapením jsou dnešní čísla z trhu práce také pro ČNB, která ve své prognóze počítala s meziročním růstem průměrné nominální mzdy o 2,2 %, v případě reálné mzdy pak s jejím poklesem o 0,5 %.

Během podzimu dopad lockdownu na mzdový vývoj nebyl tak silný jako na jaře, a to hlavně díky tomu, že k přerušení výroby nedošlo v průmyslu. Tomu se ve čtvrtém čtvrtletí podařilo obnovit produkci v takovém rozsahu, že se dostala zpět k předkrizovým úrovním, což se odrazilo i ve výplatách tamních zaměstnanců. Růst průměrné mzdy ve zpracovatelském průmyslu zrychlil z 2,4 % na 3,9 %. Oproti jaru však výši mezd podpořila také výraznější fiskální politika, která v některých případech kompenzuje až sto procent mzdových nákladů. Krácenou mzdu tak ve výsledku pobíralo méně pracovníků.

Vyšší růst mezd vykázalo také odvětví informačních a komunikačních služeb, kterým koronavirová pandemie v minulém roce zajistila dostatečný přísun zákazníků. Růst průměrné mzdy zde zrychlil z 5,3 % na 6,5 %. To rozhodně nemohou říci provozovatelé uzavřených obchodů a služeb. V nejvíce postiženém odvětví ubytovacích a stravovacích služeb průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 1,7 %, v odvětví obchodu pak růst mezd výrazně zpomalil na 0,5 %. Vyšší růst mezd i nadále vykazuje veřejný sektor, když ve zdravotnictví vrostla průměrná mzda meziročně o 31 % a ve školství o necelých 11 %.

Míra nezaměstnanosti se podle dat ČSÚ z minulého týdne zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí z 2,9 % na 3,1 %, když o práci přicházely především ženy. Nezaměstnanost žen se zvýšila z 3,3 % na 3,9 %, zatímco nezaměstnanost mužů vzrostla jen o 0,1 p.b. na 2,6 %. Z hlediska kvalifikace lze předpokládat, že pandemie vzala práci spíše méně kvalifikovaným pracovníkům, což dokazuje výrazný pokles zaměstnanosti ve službách. Jak ženy, tak méně kvalifikovaní pracovníci však pobírají v ekonomice nižší mzdy a jejich odchod ze zaměstnání tak mohl ze statistického hlediska působit na vyšší růst průměrné mzdy.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688