Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  05.03.2021 22:00:52

Munger a Lynch o tom, co se teď na trzích (ne)má řešit

Charlie Munger, dlouholetý partner Warrena Buffetta, před pár dny odpovídal na tržně laděné otázky během Daily Journal Annual Meeting. A Peter Lynch, legenda stock-pickingu, se zapovídal s Barrym Ritholtzem na výroční investiční konferenci MIT Sloan. Z obou akcí se pořídilo pár poznámek, díky kterým si můžeme dopřát trochu toho burzovního moudra.

 

Munger o spekulacích, GameStopu a Robinhoodu

Věci jako šílenství kolem GameStopu se dějí ve chvíli, když si hodně lidí splete burzu se sázkami na dostihy. Jsem přesvědčený, že by se peníze měly vydělávat tím, že lidem (pro)dáte něco, co je pro ně dobré, užitečné. Brokeři, kteří lidi podporují v hazardu, to není nic pro mě. Skončí to špatně, i když nikdo nevíme, kdy to bude. Nikdo by ale neměl věřit tomu, že věci jako obchodování na Robinhoodu jsou zadarmo.

Něco na tom možná bude, nemyslíte? Proč by někdo, kdo myslí investování jakkoli vážně, měl dávat svoje nápady všanc někde na sociálních sítích? Ti, kdo ví, nemluví, a ti, kdo neví, mluví až moc. I když disrupce na sebe může brát různé podoby.

Munger o hodnotovém investování v dnešní době

Nemyslím si, že by ocenění kvalitních firem bylo v současnosti nějak bláznivě vysoké, když vezmeme v úvahu stále mimořádně nízké sazby. Hodnotové je podle mého názoru každé rozumné investování. A co to znamená? No přece prodat za cenu vyšší, než za jakou jste nakoupili.

Hodnotové investování zkrátka dále funguje, jen se různě mění oblasti, ve kterých se zrovna dají najít nejlepší příležitosti. Kdo pečlivě zvažuje cenu, vnitřní hodnotu firmy a kvalitu jejího managementu a finanční rozvahy, má dobře nakročeno k hodnotovému přístupu.

Munger o skvělých investorech

Často se říká, že každý pracovitý člověk může být skvělým investorem. Podle mě může být každý celkem obstojným investorem, ale ne vynikajícím. Já jsem měl štěstí a tu správnou povahu – když mi někdo dobře poradil, přijal jsem to a pracoval s tím celý život. A opakoval to. To se nedá tak docela naučit.

Je pravda, že celé zástupy investorů v tom či onom období dokázaly překonat svými výsledky duo Buffett-Munger. Těch, kterým se to dařilo dlouhodobě, je ale málo.

Munger o očekáváních

Základem spokojeného života jsou nízká očekávání. Snaha o naplnění vlastních (natož cizích) přehnaných očekávání nevede ke spokojenosti, stále pak jen přeskakujete nějakou vysoko položenou laťku.

Lynch o významu dobrého vedení firmy

Lidé stále opakují, jaký má ta nebo ona firma skvělý management a že je to důvod pro investici do takové společnosti. Neříkám, že management není podstatný, ale nejdůležitější je samotný byznys společnosti. Kdybyste Billa Gatese před pár lety posadili do vedení J.C. Penney, nemyslím si, že by s tou firmou předvedl nějaké zázraky. Skvělý byznys naopak může mít pod palcem průměrný manažer.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688