Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  05.03.2021 14:57:41

Cramer: Investoři zatím odmítají myšlenku na hlubší korekci trhů


Populární komentátor Jim Cramer se naposledy zamýšlel nad probíhající akciovou korekcí a její odmítání respektive popírání ze strany podstatné části především retailových investorů.

US akciové trhy klesly včera už potřetí v řadě. Technologický Nasdaq se nachází cca 10% pod svým historickým maximem z února, širší S&P 500 a prestižní DJIA odepisují každý více jak 3%. Poklesy nabraly na síle včera v reakci na vyjádření šéfa Fedu, který uvedl, že masivní stimulační kroky v USA způsobí silnější oživení a mohou krátkodobě zvýšit inflační tlaky, čemuž nebude centrální banka po nějakou dobu výrazněji bránit.

Podle Cramera velká část investorů odmítá přijmout možnost hlubší akciové korekce a věří stále slepě, že mají další prostor pro růst. Podle Cramera ale dluhopisový trh naznačuje opak a prostoru pro další korekci je na trhu stále dost.

Podle Cramera investiční komunita obvykle při hlubších korekcích prochází 5 typickými kroky, kterými jsou odmítání, zloba, smlouvání, deprese a nakonec akceptace. Trh se i po výraznějším poklesu stále nachází teprve v první fázi odmítání. Mnozí investoři, především ti mladší či novější respektive méně zkušenější, myšlenky na pokles vůbec neakceptují, mnozí nikdy takovou "správnou" korekci trhu ani neviděli a jakékoliv náznaky v tomto směru jim připadají poněkud surrealistické a nemožné.

V reálu ale především investoři operující s fixními výnosy se nástinu rostoucí inflace obávají a reagují prodejem držených dluhopisů (aby prodali, musí nabídnout kupujícím vyšší výnos). Prodejní trend se pak částečně přenáší také do akciového trhu. Institucionální investoři se snaží vyměnit své pozice v technologických a růstových sektorech za ty cyklické případně hodnotové, které budou více profitovat z nadcházejícího ekonomického oživení. Retailoví investoři nemohou tuto rotaci dlouho ignorovat ani se jí dlouhodobě bránit.

Podle Cramera na trhu nyní "číhá" obrovské množství prostředků, které čekají na vhodné nákupní příležitosti, které korekce přinese. Investoři by se ale neměli ukvapovat a bezhlavě se vrhat na každou dílčí korekci, ale měli by trpělivě schraňovat prostředky, které by měli použít až poté, co proběhnou další výše zmíněné fáze "správné" několikatýdenní korekce. V posunu směrem k další fázi, kterou bude "zloba" by prospěla další korekce. Do fáze "akceptace" by trh přivedla hlubší jednodenní korekce v řádu několika procent. Pak může proběhnout i několik fází "smlouvání", kdy bude docházet k růstovým korekcím a následně dalším poklesům a to až do okamžiku "deprese" a následné "akceptace". Pak teprve přijde správný okamžik pro obnovení nákupních pozic.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688