mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  05.03.2021 11:30:00

COVID-19: Souhrnné informace pro cestující do Slovinska, změna od 8.3.2021

COVID-19: Souhrnné informace pro cestující, změna od 8.3.2021

03.03.2021 / 20:30 | Aktualizováno: 05.03.2021 / 11:30

Od 8.3.2021 bude možné pro vstup do Slovinska využít pouze vyhrazené hraniční přechody typu A (více níže v článku).

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY

Vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území České republiky nouzový stav na dobu 30 dnů od 00:00 hodin dne 27. února 2021. Bližší informace ZDE.

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do 11 zemí světa s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronavirus SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Mimořádná opatření a usnesení vlády MZd naleznete ZDE.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

 

 


 

2. VSTUP NA ÚZEMÍ SLOVINSKA A TRANZIT

Vstup na území Slovinska

Vzhledem ke stále měnící se situaci doporučujeme také sledovat oficiální stránky slovinské vlády.

Pro cestující z České republiky po příjezdu do Slovinska platí povinnost nastoupit 10-ti denní karanténu nebo předložit negativní PCR (ne starší než 48 hodin od odebrání vzorku) nebo antigenní test (ne starší než 24 hodin od odebrání vzorku), kterým lze karanténu nahradit. Oba typy testů musí být provedeny v zemi EU nebo Schengenského prostoru. V případě, že na dokumentu s výsledky testu není uveden čas odebrání vzorků, počítá se lhůta od data vydání výsledku. Předkládané testy mohou být v českém jazyce, za podmínky, že je z dokumentu patrné, kdy, komu a s jakými výsledky byl proveden.

  • ♦ předložení negativního výsledku testu možné nahradit potvrzením o prodělání onemocnění COVID-19 nebo o obdržení dvou dávek vakcíny, a to následujícím způsobem:

1. Předložením pozitivního výsledku testu na COVID-19 (PCR nebo antigenní), který je starší než 21 dní a zároveň není starší než 6 měsíců, popř. potvrzením od lékaře, které není starší než 6 měsíců;
2. Předložením potvrzení obdržení dvou dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, Moderna nebo AstraZeneca, které je starší než 7 dní v případě Pfizer/BioNTech, 14 dní v případě Moderny nebo 21 dní v případě AstraZenecy.

Některé skupiny osob mohou využít zvláštní výjimky, na jejichž základě lze do Slovinska přicestovat bez povinnosti nastoupit karanténu a bez povinnosti předložit negativní test na COVID-19. Podrobnosti o vstupu do Slovinska, včetně platných výjimek naleznete v samostatném článku o podmínkách vstupu do Slovinska

 

Upozorňujeme:

Slovinské úřady v současné chvíli nemají jednotný výklad přijatých nařízení a praxe jejich uplatňování se může lišit. Slovinská policie může zvolit přísnější postup a požadovat udání důvodu cesty, popř. posuzovat další okolnosti. Doporučujeme proto, aby čeští občané cestovali do Slovinska pouze v nezbytných případech a měli s sebou dokumenty, kterými jsou schopni prokázat účel cesty, popř. ubytování.

 

Upozorňujeme:

Slovinská policie nedoporučuje cestovat do Slovinska za účelem turismu či rekreace. Ve Slovinsku je zakázáno poskytovat ubytovací služby hostům, kteří přijeli za účelem turistiky nebo rekreace - viz ZDE

 

Od 8.3.2021 se opětovně zavádí kontrolní hraniční přechody, přes které je možné přicestovat do Slovinska. Vláda stanovila tři kategorie hraničních přechodů - A, B, C.

Hraniční přechody A:

Přechody typu A mohou využívat všichni cestující, otevřeny jsou 24 hod. denně

- hraniční přechody A s Itálií: Vrtojba, Fernetiči a Škofije
- hraniční přechody A s Rakouskem: Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona
- hraniční přechody A s Maďarskem: Dolga vas a Pince

Hraniční přechody B:

Přeshraniční přechod B mohou využívat pouze osoby uplatňující jednu z výjimek stanovených v článku 10 vyhlášky (odkaz bude doplněn). Na těchto kontrolních stanovištích mohou překročit hranice také občané Slovinska, státní příslušníci sousední země (Itálie, Rakousko, Maďarsko) a občané jiných členských států Evropské unie nebo schengenského prostoru. Podmínkou je, že mají bydliště ve Slovinsku v obci sousedící se sousední zemí nebo ve správních jednotkách sousední země (provincie v Itálii, spolková země Rakouska, statistický region v Maďarsku) sousedící se Slovinskem.

Hraniční přechody C:

Přeshraniční přechod mimo kontrolní stanoviště kategorie A a kategorie B je povolen pouze státním příslušníkům Slovinska, státním příslušníkům sousední země (Itálie, Rakousko, Maďarsko) a státním příslušníkům jiných členských států Evropské unie nebo schengenského prostoru. Podmínkou je, že mají bydliště ve Slovinsku v obci sousedící se sousední zemí nebo ve správních jednotkách sousední země (provincie v Itálii, spolková země Rakouska, statistický region v Maďarsku) sousedící se Slovinskem.

 

Od 13. 2. 2021 do 7.3.2021 je pro vstup do země lze využít kterýkoli otevřený mezinárodní hraniční přechod, jejichž seznam naleznete ZDE

Hraniční přechody pro mezinárodní leteckou a námořní dopravu

Informace o provozu hraničních přechodů mezi Slovinskem a sousedními státy jsou uvedeny na webových stránkách Policie Slovinské republiky.

Pro aktuální informace podmínkách vstupu do států sousedících se Slovinskem doporučujeme kontaktovat příslušný český zastupitelský úřad.

 

Upozorňujeme:

Opětovně upozorňujeme, že pro cestu do Slovinska je nezbytné mít při sobě platné cestovní doklady. Osobě, která při sobě nemá platný cestovní doklad, může být zamezen vstup do země a nebude ji povoleno opustit schengenský prostor. Za pobyt ve Slovinsku bez platného cestovního dokladu může být ze strany slovinské policie udělena vysoká pokuta. Nachází-li se český občan již na území Slovinska a zjistí-li, že při sobě nemá platný cestovní doklad, může se obrátit na Velvyslanectví ČR v Lublani, kde mu bude vystaven náhradní cestovní doklad.

Upozorňujeme dále na povinnost dodržovat ve Slovinsku pravidla silničního provozu, včetně řádného zaplacení dálničních poplatků (dálniční známka...), dodržovat hygienické normy v případě mezinárodní hromadné dopravy (povinné rozestupy, nošení roušek, aj.), a další zákony a nařízení - viz Informace pro turisty ve Slovinsku.


TRANZIT PŘES SLOVINSKO

Tranzit z jedné země do druhé přes Slovinsko je pro české občany a rezidenty ČR možný za následujících podmínek:

  • ♦ Osobě bude umožněn vstup do sousední země a osoba tak bude moci opustit území Slovinska.
  • ♦ Tranzit nebude trvat déle než 6 hodin.
  • ♦ Osoba v tranzitu se nebude na území Slovinska zbytečně zdržovat a neopustí trasu tranzitu. Povolené jsou nezbytné zastávky např. za účelem doplnění paliva. Není dovoleno ve Slovinsku v rámci tranzitu přenocovat.
  • ♦ Osoba v tranzitu musí mít při sobě platný cestovní doklad (příp. také vízum nebo dovolení k pobytu).
  • ♦ Osoba v tranzitu, která není rezidentem EU, musí předložit listinu prokazující, že cílem cesty je tranzit do další země.

Pro podrobnosti o tranzitu přes Rakousko kontaktujte Velvyslanectví ČR ve Vídni. Při případné kontrole při tranzitu Rakouskem se vyplní nebo předloží již vyplněný formulář, který je ke stažení prostřednictvím webových stránek Velvyslanectví ČR ve Vídni.


3. DOPRAVA

Od 15.12.2020 je na území Slovinské republiky obnovena veřejná pravidelná osobní doprava, stálá nepravidelná osobní doprava, příležitostná osobní doprava a veřejná železniční osobní doprava. Hromadná veřejná doprava funguje podle nedělního / svátečního jízdního řádu. Vozidla hromadné dopravy mohou být naplněna nejvýše do poloviny své kapacity. Uvnitř vozidel platí povinnost nošení roušek a dezinfekce rukou. Funguje rovněž osobní doprava a taxislužby.

Ve Slovinsku byly stanoveny základní hygienické standardy pro provozovatele mezinárodní přepravy osob.

  • ♦ Povinnost dodržovat hygienická opatření Národního institutu veřejného zdraví i v mezinárodní hromadné přepravě osob (vlaků, autobusů, včetně zájezdových) vyplývá z nařízení slovinské vlády ze dne 12. 6. 2020 - ZDE
  • ♦ Podrobné informace o zvláštních hygienických pravidlech, která je třeba dodržovat při provozování příležitostné veřejné přepravy osob a autobusové veřejné pravidelné a zvláštní linkové přepravy osob, mimořádné a městské přepravy osob a vlakové dopravy naleznete v samostatném článku ZDE.
  • ♦ Při jízdě autem platí povinnost nošení ochranné roušky, pokud spolu cestují osoby, kteří netvoří užší rodinu nebo společnou domácnost!

Od 15. 2. 2021 je ve Slovinsku opětovně povoleno překračovat hranice občina statistických regionů s výjimkou Pobřežně - krasového regionu.

Pro vstup a tranzit mezinárodní hromadné přepravy osob (např. vlaky, autobusy, dle aktuální interpretace slovinské policie včetně zájezdových, a další vozidla) platí povinnost dodržovat předepsaná hygienická pravidla. V případě nedodržení těchto hygienických pravidel mohou slovinské úřady zamezit vstupu vozidla do země. Opatření jsou pro provozovatele hromadné přepravy osob povinná i v případě tranzitu přes Slovinsko. Slovinská policie dodržování výše uvedených pravidel namátkově kontroluje. V případě zájmu o provozování veřejné přepravy osob doporučujeme konzultovat rozsah povinností dopravce s příslušnými slovinskými orgány.

Upozorňujeme:

Opětovně upozorňujeme, že pro cestu do Slovinska je nezbytné mít při sobě platné cestovní doklady. Osobě, která při sobě nemá platný cestovní doklad, může být zamezen vstup do země a nebude ji povoleno opustit schengenský prostor. Za pobyt ve Slovinsku bez platného cestovního dokladu může být ze strany slovinské policie udělena vysoká pokuta. Nachází-li se český občan již na území Slovinska a zjistí-li, že při sobě nemá platný cestovní doklad, může se obrátit na Velvyslanectví ČR v Lublani, kde mu bude vystaven náhradní cestovní doklad.

Upozorňujeme dále na povinnost dodržovat ve Slovinsku pravidla silničního provozu, včetně řádného zaplacení dálničních poplatků (dálniční známka...) a další zákony a nařízení - viz Informace pro turisty ve Slovinsku. Tato povinnost platí i v případě tranzitu Slovinskem. - viz Informace pro turisty ve Slovinsku.


4. OPATŘENÍ VE SLOVINSKU

Ve Slovinsku platí od 19. 10. 2020 stav epidemie a byla přijata řada restriktivních omezení s cílem zabránění šíření nakažlivé nemoci COVID-19. Od 6. 2. 2021 platí téměř v celém Slovinsku jednotná opatření. Výjimkou je Pobřežně-krasový region, který se od 27.2.2021 vrací do červené fáze a platí zde přísnější opatření než v ostatních částech Slovinska (podrobnosti zde).

I. Protiepidemická opatření ve Slovinsku

Zákaz vycházení

S účinností od 20. 10. platí ve Slovinsku zákaz vycházení v čase 21:00 - 06:00 s následujícími výjimkami:

  1. ochrana života, zdraví a majetku,
  2. cesta do a z práce, popř. plnění urgentních pracovních úkolů,
  3. přístup k urgentním službám (lékař, apod.)
  4. poskytování dodávek potravin a léků (v platnosti od 27.10.2020)
  5. cestování osob, které přes Slovinsko pouze tranzitují z jedné země do jiné země (v platnosti od 27.10.2020)

Nošení roušek

Povinnost nosit roušky ve veřejných uzavřených prostorech i ve venkovních prostorech není-li možné dodržet minimální rozestupy 2m, ve veřejných hromadných dopravních prostředcích a při jízdě v autech. Rouška se nevyžaduje např. v případě dětí do věku 6 let, osob cestujících autem, je-li v autě pouze jedna osoba nebo osoby téže domácnosti.

 

Sport, shromažďování a instituce

Shromažďování skupin osob je povoleno do maximálního počtu 10 osob, s výjimkou osob ze společné domácnosti či užších členů rodiny.

  • ♦ Povoleno je pořádání mší a náboženských obřadů za podmínky dodržování rozestupů (s výjimkou členů užší rodiny a splečné domácnosti), nošení roušek, dezinfekce rukou a nejvyššího přípustného počtu 1 osoby na 30m2 podlahové plochy budovy, v níž se obřad koná.
  • ♦ Otevřeny jsou knihovny, muzea a galerie - návštěvníci musí dodržovat přísná hygienická opatření (rozestupy, maximální počet osob, nošení roušek apod.)

Ve Slovinsku jsou zakázány veřejné akce a provozování kolektivních sportů. Povoleny jsou individuální sporty (cyklistika, jóga).

  • ♦ I při sportu je třeba dodržovat základní hygienická opatření.
  • ♦ Lze-li při sportovní aktivitě nebo při procházkách na veřejných prostranstvích dodržet rozestupy alespoň 3 metry, není povinné nosit roušku.

Povolen provoz lyžařských vleků a lanovek, jejichž užívání je podmíněno prokázáním se negativním výsledkem antigenního nebo PCR testu, které není starší než 24 hodin (většina lyžařských středisek s výjimkou střediska Krvavec nabízí testování antigenními přímo na místě). Test musí být proveden ve Slovinsku. Jeden vůz lyžařské lanovky nesmí využívat najednou více než 2 osoby, které nejsou ze společné domácnosti. Během jízdy na lanovce je povinné nošení roušky či ochranné masky.

  • ♦ předložení negativního výsledku testu možné nahradit potvrzením o prodělání onemocnění COVID-19 nebo o obdržení dvou dávek vakcíny, a to následujícím způsobem:

1. Předložením pozitivního výsledku testu na COVID-19 (PCR nebo antigenní), který je starší než 21 dní a zároveň není starší než 6 měsíců, popř. potvrzením od lékaře, které není starší než 6 měsíců;
2. Předložením potvrzení obdržení dvou dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, Moderna nebo AstraZeneca, které je starší než 7 dní v případě Pfizer/BioNTech, 14 dní v případě Moderny nebo 21 dní v případě AstraZenecy.

 

Slovinské úřady a instituce fungují v omezeném režimu. Je proto vhodné před případnou nezbytnou návštěvou úřadu prověřit její otevírací dobu, popř. si sjednat schůzku předem.

  • ♦ Otevřeny jsou obchody s dětským zbožím, mobilní stánky pro prodej zemědělských produktů, servisní dílny, ve kterých jsou prováděny opravy a údržba motorových vozidel a jízdních kol (vulkanizace, automechanici, lakovny nebo karosářské dílny, cykloservisy)

 

II. Prodej zboží a služeb

Ve Slovinsku je dne 15. 2. 2021 povolen prodej a nabídka zboží a služeb v obchodech a dalších zařízeních.

Zákazníci mají povinnost dodržovat rozestupy nejméně 1.5m, nosit roušky a provádět dezinfekci rukou. V obchodě či jiném zařízení nabízejícím zboží či služby může být najednou nejvýše 1 osoba na 30 m podlahové plochy. V případě menší podlahové plochy, smí být uvnitř nejvýše jeden zákazník.

  • ♦ Otevírací doby obchodů a služeb mohou být odlišné oproti standardím v návaznosti na zákazu večerního vycházení mezi 21:00 a 06:00.

Nadále jsou uzavřeny:

  • Restaurace, bary, diskotéky, noční kluby,
  • ♦ Provozovny nabízející jídlo či nápoje k okamžité konzumaci.

Restaurace nabízejí donáškovou službu nebo možnost vyzvednutí objednaného jídla a pití u okénka, popř. obdobným způsobem.

  • ♦ Je zákzáno tímto způsobem nabízet alkohololické nápoje

?

III. Omezení poskytování ubytovacích služeb

Nabídka a poskytování ubytovacích služeb je zakázána s výjimkou následujících případů:

  • ♦ osoby, které vykonávají hospodářskou činnost a potřebují ubytování
  • ♦ osoby vykonávající činnost veřejné služby ve Slovinsku
  • ♦ cizinci, kteří přicházejí do Slovinska z obchodních důvodů, jsou zástupci diplomatických misí nebo členové státních delegací
  • ♦ osoby přicházející za účelem léčby na základě doporučení lékaře
  • ♦ osoby vyslané poskytovatelem zdravotní péče k výkonu zdravotní péče v ubytovacím zařízení
  • ♦ sportovci, sportovní profesionálové a osoby vykonávající doplňkovou odbornou práci v souladu se zákonem o sportu

Hosté, kteří jsou v době vstupu tohoto nařízení vlády v platnost již ubytovaní ve veřejném ubytovacím zařízení, mohou svůj pobyt dokončit.

 

Speciální dodatečná opatření platná v regionech zařazených na červený seznam

- od 27.2.2021 se na červený seznam zařazuje Pobřežně- krasový region

1. zákaz shromažďování osob s výjimkou příslušníků užší rodiny a členů stejné domácnosti

2. cestování mimo domovský region s 12 stanovenými výjimkami, které je třeba doložit prohlášením:

  • příjezd do práce, odchod z práce a plnění pracovních úkolů,
  • provádění hospodářských, zemědělských a lesnických činností,
  • vyloučení bezprostředního ohrožení zdraví, života a majetku,
  • ochrana a pomoc osobám, které potřebují podporu nebo péči nebo ošetřování členů rodiny nebo v případě rodičovské péče a kontaktu s dítětem,
  • přístup k lékárnám, zdravotním a hygienickým službám a lázeňské léčbě,
  • přístup na zahraniční diplomatické a konzulární mise,
  • přístup k pohotovostním službám,
  • přístup k plnění úkolů souvisejících s fungováním soudních, správních a donucovacích orgánů,
  • přístup ke službám pro lidi se speciálními potřebami,
  • provádění údržbářských prací nebo sezónních prací v soukromém zařízení nebo na pozemku pro členy stejné domácnosti,
  • cestování osob za účelem tranzitu přes daný statistický region, do sousední země nebo do místa jejich bydliště ve Slovinsku,
  • naléhavá údržba hrobu, přičemž jednotlivec musí prokázat způsobilost s dokladem o pronájmu hrobu nebo jinými příslušnými důkazy.

Těchto 12 výjimek se vztahuje také na blízké rodinné příslušníky jednotlivce a členy společné domácnosti při společném cestování.

Povolené je cestování mezi občinami v rámci daného regionu.

Přechod mezi regiony na červeném seznamu a dalšími regiony je rovněž povolen jednotlivci, který:

Certifikát o testování musí být vydán v členských státech EU nebo schengenského prostoru nebo organizacemi nebo jednotlivci uznanými příslušnými slovinskými úřady.

 

 


 

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Konzulární pohotovost Velvyslanectví ČR v Lublani: V případě nouzové situace kontaktujte Velvyslanectví ČR v Lublani na následujících telefonních číslech : +386 41 679 103 nebo +386 41 679 102.

Informace o epidemiologických opatřeních ve Slovinsku:

  • ♦ Stránky slovinské vlády poskytující informace o opatřeních přijatých ve Slovinsku v souvislosti s COVID-19 (anglicky a slovinsky) a průběhu epidemie včetně doporučení a varování - GOV.SI. Aktuální informace o epidemii a souvisejících opatřeních naleznete také na webových stránkách Národního institutu veřejného zdraví (NIJZ) nebo na speciální telefonické bezplatné lince 080 1404 (pro telefony ze zahraničí volejte +386 1 478 7550), která je v provozu od pondělí do pátku od 8:00 do 16:00 hod.

Informace o pravidlech cestování do zahraničí a zpět do ČR poskytuje také call centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR na tel. čísle +420 222 264 222.

V případě nákazy na SARS-CoV-2 (COVID-19) nebo v případě podezření na tuto nákazu kontakttujte nejbližší polikliniku (tzv. zdravstveni dom).

 

6. NAVRAT DO ČR

Slovinsko je zařazeno mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy (na cestovatelském semaforu jsou označeny tyto země tmavě červeně) a ze Slovinska je možné do ČR přicestovat za splnění několika podmínek.

Kompletní a přehledně zpracovaná pravidla vstupu do České republiky naleznete v samostatném dokumentu Ministerstva vnitra ČR "Pravidla pro vstup osob na území České republiky dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví", který je dostupný zde.

Informace o pravidlech cestování do zahraničí a zpět do ČR poskytuje také call centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR na tel. čísle +420 222 264 222.

Doporučujeme před cestou do České republiky sledovat aktuality na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR www.mvcr.cz, jelikož situace je velmi proměnlivá a dochází k častým změnám podmínek vstupu do České republiky.

 

1. Pravidla pro vstup na území ČR českých občanů a občanů EU, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech ve Slovinsku

Upozornění: vstup cizinců na území ČR je zakázán s výjimkou nezbytných cest (více na www.mvcr.cz).

  1. před vstupem na území ČR oznámit tuto skutečnost, a to vyplněním elektronického Příjezdového formuláře vzdáleným přístupem krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu (www.prijezdovyformular.cz).
  2. před vstupem na území ČR disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu, který byl proveden nejvýše 72 hodin před započetím cesty; do 14. února je možné nahradit tento RT-PCR test antigenním testem provedeným nejpozději 24 hodin před započetím cesty nebo povinností absolvovat RT-PCR test bezprostředně po vstupu na území ČR,
  3. předložit na vyžádání doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře (oznámení) a písemné potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu při hraniční nebo pobytové kontrole,
  4. nejdříve 5. den od vstupu na území České republiky se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2 a výsledek neprodleně, nejdéle však do 10 dnů od vstupu, předložit elektronicky krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu uvedeného v Příjezdovém formuláři, a to pokud orgán ochrany veřejného zdraví v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních v souladu se zákonem č. 258/2000 Sb. a o délce těchto opatření

Další povinnosti, které je třeba dodržovat při pobytu v ČR naleznete na www.mvcr.cz.

2. Výjimky pro určité skupiny osob

Upozornění: Podrobnosti k jednotlivým výjimkám, především přehled dokumentů, kterými je třeba doložit oprávněné využívání výjimky, jsou uvedeny v samostatném dokumentu Ministerstva vnitra ČR "Pravidla pro vstup osob na území České republiky dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví" dostupném zde, který doporučujeme k náležitému prostudování.

  1. pracovníci mezinárodní dopravy
  2. tranzit do 12 hodin přes ČR + cesta do / mimo ČR na dobu kratší než 12 hodin z nezbytných důvodů (u cizinců z důvodů uvedených v krizovém opatření k omezení volného pohybu; úplné znění ochranného opatření MZDr je dostupné na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR). Od 1.3.2021 před vstupem na území ČR platí povinnost disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku antigenního nebo RT-PCR testu; antigenní test musí být proveden nejvýše 24 hodin a RT-PCR test nejvýše 72 hodin před započetím cesty.
  3. diplomaté a úředníci mezinárodních organizací cestující za služebním účelem - pobyt na území / mimo území ČR do 72 hodin
  4. děti mladší 5 let
  5. dovolená s cestovní kanceláří nebo přes cestovní agenturu
  6. přeshraniční pracovníci, žáci a studenti pracující nebo studující v sousedních zemích a cesty do nebo ze sousedního státu za účelem výkonu práva péče o nezletilé dítě nebo ve styku s ním
  7. policisté vykonávající eskortní činnost nebo bezpečnostní doprovod letadel
  8. občané ČR (+ občané EU a občané třetích zemí s oprávněním k pobytu na 90 dnů vydaným ČR), kteří prokazatelně prodělali onemocnění covid-19 a absolvovali izolaci ve stanoveném rozsahu z důvodu pozitivního výsledku PCR testu, a to dle pravidel ČR nebo jiného členského státu EU, přičemž od prvního pozitivního výsledku PCR testu neuplynulo více než 90 dnů

 

Určitá omezení platí také pro vycestování ze Slovinska do zahraničí. Cestování do zahraničí je možné za stejných podmínek, za kterých je možné cestovat mezi jednotlivými slovinskými občinami. Jednotlivé důvody a další podmínky cestování do zahraničí uvádíme v části opatření ve Slovinsku.

Testování ve Slovinsku

Testování na přítomnost SARC-CoV-2 metodou RT-PCR provádí ve Slovinsku vybrané nemocnice a polikliniky (tzv. zdravstveni dom), zejména ty nacházející se ve větších slovinských městech. Před samotným testováním je zpravidla potřeba se předem objednat (on-line nebo telefonicky). Cena RT-PCR testů se pohybuje kolem cca 100 EUR. Níže uvádíme odkazy na některá zařízení, kde lze testování PT-PCR podstoupit.

1. Gorický region

2. Hornokraňský region

3. Jihovýchodní slovinský region

4. Korutanský region

5. Pobřežně-krasový region

6. Podrávský region

7. Pomurský region

8. Posávský region

9. Přímořsko-vnitrokraňský region

10. Savinjský region

11. Středoslovinský region

12. Zasávský region

Testování antigenními testy - seznam testovacích míst a rozpis časů jednotlivých testování naleznete na webových stránkách slovinské vlády.

 

 

přílohy

Tabulka - vstup do ĆR - 1.3.2021 - 1 MB PDF (Acrobat dokument) 1.3.2021
https://www.mzv.cz/file/4222707/TABULKA_pravidla_pro_vstup_osob_na_uzemi_CR_platna_od_1_brezna_2021___20210228__1_.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688