Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  05.03.2021 08:00:02

Jsme spokojeni, shortuje dál. Co (ne)zaznělo od šéfa Fedu

Jsme spokojeni, shortuje dál. Co (ne)zaznělo od šéfa Fedu

Jan Berka
08:00 5. března 2021

Klíčové body

  • Výhled americké ekonomiky je dle Fedu naladěn na růst a inflaci, měnová politika je nastavena vhodně.
  • Rostoucí výnosy na delším konci americké výnosové křivky reflektují očekávanou obnovu.
  • Fed nepozoruje intenzivní a celoplošné utahování měnových podmínek.
June 10, 2020 FOMC Meeting: _NZ73153CP_FOMC_remote_-20200610-_DSC1246 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Guvernér Federálního rezervního systému Powell včera vystoupil v rámci webináře serveru Wall Street Journal. Jeho slova byla přitom natolik optimistická, až z toho americké trhy padaly.

Hned na začátek upozorňuji, že ti, kteří od Powella čekali velké věci, budou zklamáni. Guvernér Fedu v podstatě neřekl nic, co by od něj nebo od jeho kolegů z měnového výboru nezaznělo během několika posledních týdnů. Ve stručnosti: Americká ekonomika poroste, stejně tak inflace. V případě inflace bude citelný vliv přechodných efektů, tudíž klíčové ukotvení dlouhodobých inflačních očekávání na 2 % nečekáme. Na trhu práce pak ještě dlouho potrvá, než bude dosaženo plné zaměstnanosti, přičemž, jak Powell připomněl, ona plná zaměstnanost nevychází jen z míry nezaměstnanosti.

Celkově tedy platí, že Fed je stále velmi daleko od dosažení svých nastavených cílů v rámci mandátu inflace a zaměstnanosti. Jako nevzdálenější se přitom jeví plná zaměstnanost, které bude chtít americká centrální banka věnovat mnohem více pozornosti ve smyslu přehřátí trhu práce, což bude možné díky nové strategii cílení průměrné inflace. Z toho vyplývá, že sazby budou na nule patrně dlouho, samozřejmě v závislosti na vývoji ekonomiky. A co se týče programu nákupů aktiv, o jejich změně začne Fed přemýšlet tehdy, až uvidí významný posun směrem k cílům, což, jak z Powellových slov poměrně jasně vyplynulo, také ještě nějakou dobu potrvá.

Klíčové pohyby jsme během Powellova vystoupení pozorovali na dluhopisech. Část trhu možná čekala, že se šéf měnového výboru pokusí zkrotit pozorovanou volatilitu a výnosový růst, to by však za (a) musel uvést cokoliv k možnosti zásahu na delším konci výnosové křivky nebo za (b) nesměl být takovým optimistou, jakým byl. První možnost je v tuto chvíli evidentně mimo hru, i když připouštíme, že by na tzv. Operaci Twist mohlo v jistém případě dojít. Druhá varianta by šla proti realitě, která vychází z optimistického výhledu ekonomické obnovy a je v podstatě tím, co by měl chtít každý Američan slyšet. Vedle toho však Powell svým optimismem nevysloveně dodal: „Dluhopisy s delší splatností můžete vesele shortovat dál.“ Následný nárůst desetiletých reálných sazeb krátce bezmála o deset bazických bodů pak nemohl skončit jinak než akciovým výprodejem s důrazem na růstové tituly typu technologie.

Powell dále, podobně jako nedávno jeho kolegyně Brainardová, uvedl, že si silného nárůstu delších výnosů minulý týden všiml. Upozornil však, že není namístě hodnotit izolovaně jednotlivé sazby nebo ceny, tedy konkrétní aktiva. Posun výnosů tak z pohledu Fedu zůstává nadále důkazem očekávaného ekonomického růstu. Důvody k obavám by vznikly až tehdy, pokud by došlo ke zhoršení tržních podmínek či k intenzivnímu a hlavně celoplošnému utahování měnových podmínek, což „pouhý“ nárůst výnosů optikou centrální banky nesplňuje.

Nejčastějším komentářem při brouzdání finančním Twitterem bylo, jak Powell nezvládl dluhopisový trh uklidnit a poslal tím do ztrát ten akciový. To je pravda. Na druhou stranu, dalo se opravdu čekat, že poukáže konkrétně na nerovnováhu dluhopisového trhu, kde short pozice evidentně převyšují long pozice? Nehledě na to, že pozorované pohyby neměly povahu takových turbulencí, které jsme pozorovali před rokem, ať z důvodů na straně poptávky či nabídky. Možná, kdyby Powell přidal explicitní komentář ve stylu ECB „delší tržní sazby pečlivě sledujeme“, mohl trhy částečně uklidnit. Ale proč by to dělal, když klíčový je přece ekonomický výhled, který zůstává pozitivní.

Včerejší situace každopádně potvrdila rozdílné naladění Fedu a trhů. Zatímco Fed se v rámci nové měnověpolitické strategie soustředí na posun v dosažení nastavených cílů, a je tedy tzv. outcome-based, trhy hledí dopředu a hledají konkrétní načasování, a nadto možná, jak někteří pozorovatelé tvrdí, testují trpělivost centrální banky. Ta jí v jistém scénáři může dojít, avšak nemělo by to rozhodně spojitost s pomyslným bojem trhu s Fedem (Don’t Fight the Fed!), ale s výhledem ekonomiky ve vztahu k měnovým podmínkám. Tehdy by patrně došlo k námi již nějakou dobu zmiňovanému přesunu nákupů k delšímu konci výnosové křivky, tedy 6-10Y.

V nejbližší době se tak však nestane. Proto je potřeba dále počítat s rizikem na straně vyšších delších výnosů (potenciální kupující evidentně stále čekají) přelévajících se mimo USA, například do Evropy. Vedle toho i s rizikem akciových výprodejů, zejména růstových titulů, a na konec i s tlaky na silnější dolar.

Pozornost se teď stáčí k 17. březnu, na kdy je naplánován výstup z březnového zasedání Fedu. Vše nasvědčuje tomu, že hlavní nástroje zůstanou beze změny, podobně i forward guidance. O to zajímavější bude, zda si Powell udrží dnešní styl vyjadřování, nebo jej pozorované výkyvy trhu nakonec donutí k jisté formě slovní intervence zaměřené na delší konec výnosové křivky. My v tuto chvíli sázíme na první variantu, se kterou je konzistentní outcome-based Fed. Vzhledem k včerejšku by však reakce trhu mohla být o něco klidnější. Možnost slovní intervence každopádně zůstane ve hře i po březnu.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1951 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 91,72 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1945 do 1,1961 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 26,28 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 26,19 až 26,36 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,89 až 22,08 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

07.02.2023Jak moc (ne)překvapí šéf Fedu Powell? Jan Berka (Roklen24)
21.10.2021Ranní okénko - Pozice Fedu je čím dál jasnější Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688