hrad.cz (Hrad)
Z domova  |  04.03.2021 18:03:56

Otevřený dopis řediteli České televize

4. března 2021

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ing. Vratislav Mynář odeslal dne 4. března 2021 otevřený dopis řediteli České televize Ing. Petru Dvořákovi v následujícím znění.

Vážený pane řediteli,

dovoluji si formou otevřeného dopisu reagovat na Vaše výroky týkající se údajné snahy „Hradu“ o Vaše odvolání, které považuji za úsměvné a v rámci snahy o zachování Vaší důstojnosti je ani nebudu dále rozvádět. Zároveň si ale dovolím reagovat na Vaše výroky o plánovaném lobbování za zvýšení koncesionářských poplatků.

Naše země se nachází ve složité situaci. Nejen státní pokladna trpí pod tíží koronavirové krize. Čím dál více doléhají nutná opatření i na všechny občany této země. Velká část z nich přišla o zaměstnání, úspory, a troufám si říct i o životní pohodu a jistotu. Kdo musel před dvěma lety vážit každou korunu vydanou z rodinného rozpočtu, ji dnes musí dvakrát či třikrát převažovat. V době, kdy česká vláda hledá a nalézá cesty, jak daňovým poplatníkům situaci ulehčit, bychom se zvýšením koncesionářských poplatků v době pandemie stali celosvětovým unikátem. Už tak je výše těchto poplatků v porovnání se zeměmi střední Evropy v přečtu na HDP jedna z nejvyšších.

Váš návrh považuji v souvislosti s výše popsaným za naprosto asociální, šokující a mimořádně ostudný. Stejně jako Vaše plány na výstavbu nových budov za půl miliardy korun. Váš povzdech nad tím, že Vám nebyla Radou ČT schválena mimořádná odměna ve výši dvou milionů korun, už v této konstelaci nápadů považuji spíše za třešničku na mimořádně nepovedeném a uvnitř nahnilém dortu.

Považuji za nepřípustné, aby jakýkoli náznak kritiky České televize byl Vámi označován za politické vměšování do nezávislosti veřejnoprávního média. Vaše publicistické pořady se přitom samy staly aktivními politickými nástroji, kterými se ve prospěch některých politických stran snažíte ovlivňovat veřejné mínění.

Za velmi nestandardní považuji, že v době, kdy všechny veřejné instituce financované z peněz daňových poplatníků – přičemž koncesionářský poplatek za daň považuji také – hledají provozní úspory a seškrtávají investice, odmítáte vést jakoukoli debatu o snaze šetřit a chovat se hospodárně.

Česká televize jako jedna z posledních českých institucí nezveřejňuje platy zaměstnanců, nezveřejňuje uzavřené smlouvy za stovky milionů korun, a pokud ano, tak v cenzurované podobě. Přitom i ředitelka mateřské školy musí do registru smluv zanést i objednávku na nákup pastelek.

Hledáte-li cestu, jak zvýšit příjmovou stránku rozpočtu České televize, dovolím si Vám přednést jeden konkrétní a legislativně uskutečnitelný návrh. Pokud myslíte vážně svá tvrzení o tom, že Česká televize má podporu koncesionářů a zvýšení poplatku by ochotně akceptovali, učiňte kroky vedoucí ke změně povinného poplatku na poplatek v dobrovolné výši. Nepochybně se tak potvrdí správnost Vámi zadávaných průzkumů, které často zmiňujete v médiích, a čeští koncesionáři díky této možnost minimálně zdvojnásobí či dokonce ztrojnásobí rozpočet České televize.

S úctou

Ing. Vratislav Mynář

Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688