mpo.cz (MPO)
Podnikání  |  04.03.2021 22:41:18

Od dneška platí povinnost testovat na Covid – 19 ve firmách nad 250 zaměstnanců

 

Podniky s více než 250 zaměstnanci musí od středy 3. března testovat na Covid – 19, pro pracovníky je testování povinné. Od pátku 5. března se tato povinnost bude týkat i podniků s 50 až 249 zaměstnanci.


„Spustili jsme jednu z největších logistických akcí v době pandemie. Během několika dnů otestujeme více než dva miliony pracovníků, vše se bude opakovat na týdenní bázi,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává:Firmy se tak stávají součástí toho, jak řešit a zlepšit stávající pandemickou situaci. Do 12. března musejí být otestováni všichni ve velkých firmách, do 15. března pak i v těch menších nad 50 zaměstnanců. Tedy všichni kromě těch zaměstnanců, kteří pracují z domova či nemoc v posledních třech měsících prodělali.“

Antigenní testy pro testování bez zdravotníků, tzv. samotestování, si lze pořídit od firem, jejichž seznam se průběžně aktualizuje na webu Ministerstva zdravotnictví a každý den se rozšiřuje, či jejich partnerů. U samotestů antigenní testy používá laická osoba, tedy může to být i firmou pověřený pracovník, který není zdravotník. Stát na toto vyšetření přispěje přes úlevy ze zdravotního pojištění 60 korun na test, proplatí 4 testy měsíčně na každého zaměstnance či osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ). Na konci měsíce firmy a OSVČ testování vyúčtují zdravotní pojišťovně.

„Ministerstva průmyslu a obchodu a zdravotnictví připravila manuál „Deset kroků pro samotestování“. Dostupný je například na https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/informace-o-koronavirus/pruvodce-testovanim-ve-firmach--259808/,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický a dodává: „Průvodce obsahuje informace o tom, jak postupovat při samotestování, na webu nechybí ani směřování na informace o testování se zdravotníky prostřednictvím sítě POC antigenních center, v nichž je vyšetření plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Ke stažení je také formulář pro evidování informací o samotestování ve firmách.“

Povinnost zaměstnance postoupit test vychází z mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví dostupného na webu resortu. Sankce v případě, že se by zaměstnanec odmítl postoupit test, jsou nyní v řešení. Platí, že pracovníci firem, které mají více poboček, se sčítají. Testovaní musejí být všichni zaměstnanci, kteří docházejí do podniku, povinnost se vztahuje i na zaměstnance na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnost. Závazné není pro lidi pracující z domova.

Povinnost testování zaměstnanců na koronavirus se v tuto chvíli netýká úřadů, vztahuje se pouze na firmy. Opatření na úřadech jsou nastavena už od 1. vlny, mj. se využívá home office, testování přes zdravotníka a další se připravují. Další informace k testování ve firmách jsou k dispozici v této TZ.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688