Václav Gregor (Soulmates Ventures)
Okénko BIG EXPERT  |  03.03.2021 16:41:03

Investice do startupů? Často je nutné zapojení do jejich řízení

V oblasti angel a early VC investic jde s velkou pravděpodobností o jeden z nejvíce opomíjených faktorů. Investoři se zaměřují na valuaci firmy, analyzují konkurenci, provádí due diligence a zvažují riziko marketingových plánů. Přitom marketingové plány, prodejní procesy a HR strategie mohou fungovat jen ve chvíli, kdy fungují lidé, kteří je tvoří a realizují. Důvodem, proč většině podnikatelů nevyjdou jejich první projekty, je jednoduše jejich nezkušenost a nedostatek znalostí.

 

Pokud neměl podnikatel před touto investicí žádný neúspěch, tak tenhle projekt bude pravděpodobně ten první. Nemusí to nutně znamenat úplný krach projektu, ale co když rok, během něhož společnost “spálí” o 30 % více financí na marketing, sníží valuaci firmy a zhorší podmínky pro vstup dalšího investora?

 

Není lepší mít správného partnera a vytvořit značku, která prodává hned od začátku? Ideálně někoho, kdo už si tím prošel? Nebylo by lepší projít akcelerací a mít někoho, kdo během pár týdnů nastaví správné procesy?

 

Stop zbytečnému pálení času a peněz

Většina founderů je produktově založena, tím pádem jsou pro ně marketing a obchod náročnými disciplínami. Přestože je budou v praxi zastávat zaměstnanci či dodavatelé, měli by je zakladatelé ovládat. Sníží se tím šance, že kvůli špatným volbám marketingových agentur a samozvaných odborníků – a že jich je plný internet – se při hledání market fitu produktu vydaří až pátý pokus.

 

Time to market je ve světě startupů jednou z nejdůležitějších disciplín. Pokud vám uniká spousta času při hledání té správné cesty a zpozdíte se, byť jen o rok, máte problém. I když má konkurence náskok zdánlivě mírný, budete jej nejspíš těžko dohánět. Správný investor se dívá na tým a foundery, investuje především do nich. A pokud chce být úspěšný, zajistí takovou pomoc, aby čas (a tím i peníze) zbytečně nepálili.

 

Lepší zhodnocení díky akcelerátoru

Výše popisuji některé z důvodů, proč jsme se vedle finančních investic rozhodli startupům pomáhat i skrze akcelerátor. Díky tomu můžeme našim investorům lépe zhodnotit investované prostředky. Nedostatečné byznysové know-how a (ne)zkušenosti founderů jsou hlavním blokem úspěchu. Peníze od investorů startupům nepomohou, pokud neví, jak s nimi správně naložit.

 

Oblasti, do nichž se v rámci zainvestovaných startupů aktivně zapojujeme, jsou tři – tým, finance a brand. Například u právě akcelerovaného projektu Perfectair jsme díky správně postavenému týmu, vytvořené značce a výběru nového product ownera dokázali zvýšit nejen brand awareness a kvalitu týmu, ale také množství partnerů a přísun nových zákazníků.

 

Byznys totiž vždy stojí na lidech a naším cílem je poskytnout jim ty nejlepší nástroje, aby dosáhli co nejrychleji globálního úspěchu a stali se jedničkou na svém trhu.

Václav Gregor

Partner a CEO Soulmates Ventures. S podnikáním v oblasti on-line marketingu začal již na střední škole. Následně vybudoval několik firem působících na americkém trhu, kde se pohyboval posledních deset let. Za tu dobu získal mnoho cenných kontaktů a zkušeností, a to především v marketingu a obchodu.



Soulmates Ventures

Soulmates Ventures je investiční ekosystém složený z akcelerátoru, inkubátoru a investičního fondu soustředící se na udržitelné, zelené a technologické inovace pro udržitelnou budoucnost. Pomocí strategických partnerství posouvají Soulmates Ventures zelené technologické inovační projekty z fáze ověřeného MVP do rostoucího a škálovatelného byznysu, který je v případě potřeby připraven na růst na globálním trhu nebo na vstup velkého investora.

Více na https://www.soulmatesventures.com/.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688