mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  03.03.2021 10:42:00

Pravidla pro cestování do České republiky ze Švýcarska a Lichtenštejnska

Pravidla pro cestování do České republiky

04.02.2021 / 13:23 | Aktualizováno: 03.03.2021 / 10:42

S ohledem na pokračující pandemii nemoci COVID-19 trvají omezení pro přicestování do České republiky, a to rovněž ze Švýcarska a Lichtenštejnska, které jsou zařazeny na tzv. „červený“ seznam (viz níže). Cizinci mohou cestovat do ČR pouze v nezbytně nutných případech, nikoliv však za turistikou, rekreací (a to ani ve vlastní nemovitosti), návštěvou přátel či vzdálenější rodiny, např. prarodiče, atd.

Aktuální pravidla pro návrat občanů ČR a pro příjezd cizinců do ČR lze nalézt na webu Ministerstva vnitra ČR (MV ČR).

Všechny cizí státy se dělí do čtyř barevných kategorií: zelené, oranžové, červené a tmavě červené. Na zelený seznam jsou umisťovány země s nízkým rizikem nákazy, na oranžový seznam se středním rizikem nákazy, na červený seznam s vysokým rizikem nákazy a na tmavě červený seznam s velmi vysokým rizikem nákazy.

Aktuální informace lze kontinuálně získávat na webové stránce Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR) a Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV ČR).

Cestující ze zemí na červeném seznamu, k nimž patří i Švýcarsko a Lichtenštejnsko, musí před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář.

Dále musí při hraniční nebo pobytové kontrole na požádání předložit tzv. oznámení, které potvrzuje vyplnění a odeslání elektronického příjezdového formuláře. Oznámení je možné vytisknout po vyplnění a odeslání formuláře do systému.

Cestující jsou před vstupem do ČR povinni předložit rovněž výsledek antigenního testu (provedeného max. 24 hodin před započetím cesty do ČR) nebo RT-PCR testu (provedeného max. 72 hodin před započetím cesty do ČR), provedeného v členském státě EU, ve Švýcarsku nebo v Lichtenštejnsku. Lhůty se počítají od provedení testu (nejčastěji výtěrem, nikoliv tedy od obdržení výsledku testu) do nástupu do letadla/vlaku/autobusu, nebo v případě individuálních cest autem do započetí cesty.

Nejpozději 5 dní po příjezdu do ČR je každý cestující povinen podstoupit opakovaný test, a to výhradně RT-PCR test. Do absolvování tohoto testu s negativním výsledkem musí zůstat dotyčná osoba v samoizolaci.

Zaměstnanci a studenti, kteří přicestují do ČR ze zemí na červeném seznamu, tedy i ze Švýcarska a Lichtenštejnska, mají povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

Všechny osoby, které přicestují do ČR ze zemí na červeném seznamu, tedy i ze Švýcarska a Lichtenštejnska, jsou povinné po dobu 10 dnů od příjezdu nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku. Tuto povinnost nelze nahradit nošením textilní, „doma ušité“ roušky, šálou či jinou ochranou.

 

Upozornění: Velvyslanectví ČR v Bernu výslovně upozorňuje, že nespolupracuje s žádným testovacím pracovištěm na území Švýcarska či Lichtenštejnska a nekoordinuje ani jiným způsobem nezprostředkovává obstarání antigenního nebo RT-PCR testu za účelem cesty do České republiky. Nabídku testovacích míst v jednotlivých kantonech lze nalézt pod níže uvedeným odkazem: bag.admin.ch (je třeba rolovat na konec bodu).

 

Pro úplnost uvádíme i pravidla pro cestování do ČR z tmavě červených, oranžových a zelených zemí, jakkoliv se cest ze Švýcarska ani Lichtenštejnska netýkají.

1. Země na tmavě červeném seznamu cestující z těchto zemí musí před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář.

Dále jsou před vstupem do ČR povinni předložit výsledek RT-PCR testu, provedeného max. 72 hodin před započetím cesty do ČR. Lhůta se počítá od provedení testu (nejčastěji výtěrem, nikoliv tedy od obdržení výsledku testu) do nástupu do letadla/autobusu, nebo v případě individuálních cest autem do započetí cesty.

Poznámka: občanům ČR, členských států EU a cizincům s dlouhodobým vízem nebo pobytem v ČR, kteří musí mít před započetím cesty RT-PCR test, je pouze do 14. února 2021 umožněno nahradit tento RT-PCR test antigenním testem, provedeným nejpozději 24 hodin před započetím cesty, nebo povinností absolvovat RT-PCR test bezprostředně po vstupu na území ČR (tedy v praxi na letišti).

Následně jsou cestující z tmavě červených zemí povinni podstoupit druhý RT-PCR test v ČR, nejdříve však 5. den po příjezdu do ČR. Do doby předložení negativního výsledku druhého testu musí zůstat dotyčná osoba v samoizolaci.

 

2. Země na oranžovém seznamucestující z těchto zemí musí před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář.

Dále jsou před vstupem do ČR povinni předložit výsledek antigenního testu (provedeného max. 24 hodin před započetím cesty do ČR) nebo RT-PCR testu (provedeného max. 72 hodin před započetím cesty do ČR).

Lhůty se počítají od provedení testu (nejčastěji výtěrem, nikoliv tedy od obdržení výsledku testu) do nástupu do letadla/vlaku/autobusu, nebo v případě individuálních cest autem do započetí cesty.

 

3. Země na zeleném seznamucestující z těchto zemí mohou přicestovat do ČR bez nutnosti vyplnit elektronický příjezdový formulář a absolvovat testy.

Zaměstnanci a studenti, kteří přicestují do ČR ze zemí oranžové a tmavě červené kategorie mají rovněž povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

Všechny osoby, které přicestují ze zemí oranžové a tmavě červené kategorie jsou rovněž povinné po dobu 10 dnů od příjezdu nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku. Tuto povinnost nelze nahradit nošením textilní, „doma ušité“ roušky, šálou či jinou ochranou.

 

Všechny výjimky lze nalézt v ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688