mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  03.03.2021 09:40:00

Informace k cestám do Finska - vstup na území Finska a tranzit, doprava, opatření.

Informace k cestám do Finska

15.01.2021 / 09:45 | Aktualizováno: 03.03.2021 / 09:40

AKTUALIZUJEME - Finsko považuje ČR za rizikovou zemi z hlediska šíření nákazy COVID-19 a cesty z ČR do Finska jsou povoleny jen ve vyjmenovaných případech (podrobněji níže). Účel cesty musí být prokázán při hraniční kontrole. Po příjezdu je doporučena 10-ti denní karanténa, tu lze zkrátit absolvováním dvou po sobě jdoucích testů. Karanténu není třeba absolvovat, pokud se cestovatel může prokázat negativním výsledkem testu na COVID-19 ne starším než 72 hodin před příjezdem a pokud zůstává ve Finsku na dobu kratší než 72 hodin. Karanténu rovněž není třeba absolvovat, pokud se můžete prokázat lékařským potvrzením, že jste prodělal(a) onemocnění COVID-19 v posledních 6 měsících. Cestování v rámci Finska není omezeno.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY

Vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území České republiky nouzový stav na dobu 30 dnů od 00:00 hodin dne 27. února 2021. Prolink na: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-26-unora-2021-186956/

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do 11 zemí světa s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronavirus SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Prolink na mimořádná opatření a usnesení vlády MZd: https://koronavirus.mzcr.cz/category/mimoradna-opatreni/

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník. Prolink na https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/x2020_04_25_rozcestnik_informaci_k_cestovani.html)

Podrobnější informace o cestách do jednotlivých zemí jsou rovněž na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Současně MZV doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

ČR v současnosti považuje Finsko za zemi se středním rizikem nákazy onemocněním COVID-19.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ FINSKA A TRANZIT

Vstup cizích státních příslušníků do Finska zůstává omezen a z ČR je povolen pouze ve vyjmenovaných případech:

a) finští občané a jejich rodinní příslušníci;

b) občané s povolením k dlouhodobému pobytu ve Finsku;

Dlouhodobý pobyt ve Finsku je potřeba doložit potvrzením o pobytu nebo výpisem z registru obyvatel. Samotná KELA kartička nemusí při kontrole v některých případech stačit a úřady ji doporučují kombinovat např. s kopií nájemní nebo kupní smlouvy - důraz je kladen na prokázání toho, že cestující skutečně ve Finsku bydlí.

c) pracovní cesty v případech, kdy se jedná o sektory a úkoly s kritickým významem z hlediska fungování ekonomiky a bezpečnosti (jejich výčet naleznete zde), které nesnesou odkladu a vyžadují osobní přítomnost;

Zaměstnavatel musí vyplnit formulář, ve kterém zdůvodní nezbytnost cesty, a cestující předloží vyplněný formulář při hraniční kontrole.

d) pracovníci ve zdravotnictví při plnění svých pracovní úkolů;

e) pracovníci nákladní dopravy při plnění svých pracovní úkolů;

f) osoby studující ve Finsku;

g) návštěva rodiny, svatby, pohřbu, návštěva partnera na základě dlouhodobého partnerského vztahu;

Partnerský vztah mezi dvěma osobami žijícími v různých zemích je akceptován. Nemusí jít o finského občana, pokud taková osoba ve Finsku dlouhodobě legálně pobývá. Jako příbuzní jsou definováni manžel/ka, děti, rodiče, prarodiče, vnuci, tchán/tchyně. Cestující musí doložit účel cesty zvacím dopisem v angličtině, kde jsou uvedeny jednoznačná identifikace a kontaktní údaje zvané i zvoucí osoby.

h) zástupci zahraničních médií při plnění svých pracovních úkolů;

ch) zvláštní skupiny osob působících v kultuře, sportu a obchodu (zvoucí strana musí požádat o povolení emailem přímo Finskou pohraniční stráž - rajavartiolaitos@raja.fi);

i) další nezbytné případy, kdy cesta nesnese odkladu (např. v souvislosti s majetkem vlastněným na území Finska).

Podrobné informace o podmínkách vstupu do země lze nalézt v angličtině na stránkách Finské pohraniční služby (bod 3.3. a 5.2.).

Cestující musí být při hraniční kontrole schopen účel cesty prokázat podpůrnými informacemi/dokumenty (potvrzení o studiu, zvací dopis,…).

Všichni cestující ze zahraničí by měli být po příjezdu do Finska testováni na COVID-19. Test na COVID-19 lze po příletu absolvovat např. na mezinárodním letišti Helsinky-Vantaa (výsledek je oznámen obvykle do 1-2 dnů). Na jiných hraničních přechodech budete informováni o nejbližších místech, kde lze test na COVID-19 absolvovat. Test na COVID-19 pro cestovatele přijíždějící do Finska je prováděn zdarma. Další místa, kde lze test absolvovat, je možné po vyplnění registračního formuláře zjistit zde.

Po příjezdu do Finska z České republiky je doporučeno absolvování čtrnáctidenní karantény. Karanténu není třeba absolvovat, pokud se můžete prokázat lékařským potvrzením, že jste prodělal(a) onemocnění COVID-19 v posledních 6 měsících. Pokud cestující může předložit při příjezdu negativní výsledek testu na COVID-19 ne starší než 72 hodin a pokud zůstává ve Finsku na dobu kratší než 72 hodin, karanténu není nutné absolvovat a není potřeba po příjezdu absolvovat nový test. V případě delšího pobytu lze pak karanténu zkrátit absolvováním dvou testů na COVID-19 po příjezdu s negativním výsledkem, nejdříve však 72 hodin po sobě. Pokud cestovatel obdržel negativní test nejdéle 72 hodin před příjezdem, stačí pro ukončení karantény jeden negativní test po příjezdu, absolvovaný však nejdříve 72 hodin po příjezdu.

Podrobnější informace k podmínkám a pravidlům karantény jsou k dispozici v anglickém jazyce na internetové stránce finského Národního úřadu pro zdravotní a sociální péči (THL). Během karantény se osoba zdržuje v místě, kde má zajištěno své ubytování, nezbytné cesty jsou povoleny (např. cesta k lékaři).

Povolen je tranzit přes Finsko v rámci pravidelné letecké dopravy (cestující musí zůstat v tranzitním prostoru).

3. DOPRAVA

Momentálně zajišťuje přímé letecké spojení mezi Helsinkami a Prahou společnost Finnair. Finnair od 28. ledna 2021 od všech cestujících do Finska vyžaduje při odletu v angličtině negativní výsledek testu na COVID-19 nebo lékařské potvrzení o prodělaném onemocnění COVID-19 během posledních 6 měsíců (netýká se dětí mladších 2 let a tranzitní letecké dopravy). Akceptován je PCR test (ne starší 72 hodin) i antigenní test (ne starší 48 hodin). Více informací zde.

V případě, že cestujete do/z Finska letecky přes Nizozemsko, upozorňujeme, že od 29. prosince 2020 je v platnosti povinnost pro všechny cestující od 13 let přilétající do Nizozemska z rizikových zemí předložit negativní PCR test. Nizozemsko momentálně považuje za rizikovou zemi ČR i Finsko. Výsledek testu nesmí být při příjezdu do Nizozemska starší 72 hodin. Opatření se týká i cestujících v tranzitu! Více informací také zde.

Aktuální podmínky z hlediska povinnosti předložit při odletu negativní test na COVID-19 si ověřte u letecké společnosti, se kterou cestujete.

Automobilová přeprava: Podrobnější informace o tranzitu výše uvedenými zeměmi hledejte prosím na stránkách příslušných ambasád ve Varšavě, Vilniusu, Rize a v Tallinu.

Cesta vozem je možná i přímo do Německa (linka z Helsinek do německého Travemünde společnosti Finnlines) či přes Švédsko a Německo s využitím trajektu z Turku do Stockholmu společností Tallink nebo Viking Line.

Podrobné informace o trajektech lze nalézt na stránkách společnosti Tallink Silja.

4. OPATŘENÍ

Finsko rozděluje regiony podle vážnosti situace do tří fází šíření epidemie: 5 regionů je v současnosti v první fázi, 10 regionů ve druhé a 6 regionů ve třetí, nejvážnější - do třetí spadají vedle metropolitní oblasti kolem Helsinek dále regiony na jihu a jihozápadě Finska. Nejhorší situace i nadále panuje v oblasti hlavního města Helsinky a okolí (obvod Helsinky a Uusimaa – HUS).

Finská vláda od 8. 3. přistoupí k třítýdennímu částečnému lockdownu. Na 3 týdny bude zavedena distanční výuka na středních školách a druhém stupni ZŠ. Skupinové aktivity dětí nad 12 let se ruší. Podoba opatření a míra omezení se mohou lišit podle regionů a jejich zasažení. Zvažováno je uzavření restaurací.

V metropolitní oblasti zahrnující Helsinky a okolí jsou od 1. 3. uzavřeny prostory pro skupinové cvičení a posilovny, prostory pro jiné skupinové zájmové aktivity, lázně, bazény a společné sauny, taneční sály, zábavní parky a ZOO, vnitřní hřiště pro děti a podobná zařízení. Volnočasových aktivit se budou moci účastnit pouze děti do 12 let. Nová opatření se vztahují i na soukromé provozovatele. Prozatím do 14. 3. zůstávají uzavřeny muzea, galerie, knihovny, bazény. Ve vnitřních prostorách je povinnost nosit roušku.

O aktuálně platných opatřeních v jednotlivých regionech více zde (u některých regionů informace k dispozici pouze ve finštině).

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Podrobnější informace v angličtině jsou např. na webových stránkách:
- VisitFinland
- Finské pohraniční služby
- Národního úřadu pro zdravotní a sociální péči (THL)

COVID Help line (Finsko) +358 (0) 931 010 024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688