Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie v ČR  |  17.12.2002 16:00:38

Týdenní zprávy z trhu ke dni 17.12.2002

Text Box:      Tržní indikátory
České akcie	
PX 50	
3,10 %	465,2
PX D	
3,61 %	1177,3
Zahraniční akcie
Dow Jones Ind. Average
-2,45 %	8433,71
S&P 500	
-2,49 %	889,48
Nasdaq Composite
-4,22 %	1362,42
DAX 	
-4,07 %	3077,06
FTSE 100	
-3,37 %	3878,10
CAC 40	
-3,42 %	3076,85
Nikkei 225	
-3,92 %	8516,07
BUX	
        0,89%	7912,23
10-yr-bond	
-3 bps	4,06 %

HLAVNÍ ZPRÁVY

 

 Obchodní bilance eurozóny dosáhla v říjnu mírného zvýšení svého přebytku z 10,9miliard euro na 11,1 miliard euro. Běžný účet platební bilance se však zhoršil – z předchozího salda +6,6 miliard euro na +5,4 miliard euro.

 Výsledek HDP za třetí čtvrtletí skončil podle očekávání; jeho meziroční změna je +1,5%.

 Maloobchodní tržby v listopadu meziměsíčně vzrostly o 0,4%, což bylo v souladu s očekáváním. V předchozím měsíci se tržby zvýšily o 0,1%.

 

UDÁLOST TÝDNE

 

Minulou středu byl zveřejněn výsledek HDP v České republice za třetí čtvrtletí letošního roku. Výsledek +1,5% dopadl podle očekávání a potvrdil tak sestupný trend vývoje naší ekonomiky. Navíc výsledek předchozího čtvrtletí byl revidován z 2,5% na 1,9%.

Růst ekonomiky v uplynulém čtvrtletí byl tažen především soukromou spotřebou a vládními výdaji. Vysoká dynamika soukromé spotřeby není překvapením – je výsledkem jak růstu reálných příjmů, tak i příznivé úrovně úrokových sazeb. Na druhou stranu se však vysoká soukromá spotřeba projevuje v negativním vývoji zahraničního obchodu prostřednictvím vysokého tempa růstu dovozu. Negativní příspěvek zahraničního obchodu k celkovému HDP byl navíc zapřičiněn meziročním poklesem exportu, který doplácí na ochablou poptávku v zemích eurozóny v kombinaci se silnou korunou.

Vládní spotřeba rostla meziročním tempem +3,7% a je tak po soukromé spotřebě druhou největší růstovou složkou HDP. V tomto vysokém čísle je však zahrnuta i jednorázová operace nákupu vrtulníků pro vojenský sektor.

Hrubá tvorba fixního kapitálu (investice) vzrostla meziročně o 0,9%. Nízká úroveň úrokových sazeb se tak neprojevuje v nárůstu investiční aktivity a to je z hlediska budoucího vývoje ekonomiky negativní jev. Zlom negativního vývoje české ekonomiky nastane pravděpodobně až kolem poloviny příštího roku, kdy by se mělo pozitivně projevit ekonomické oživení v zemích eurozóny.

 


 Vývoj hrubého domácího produktu v jednotlivých čtvrtletích od roku 2000 (meziroční změny v %):

 


  Očekávané události:

17.12. 2002

Průmysl. výroba

Průmyslová výroba za listopad bude pro akciové trhy nejvýznamnějším ukazatelem z úterních publikovaných. Očekává se mírný nárůst průmyslové výroby o 0,2% měsíčně proti –0,8% v říjnu.

17.12.2002

Maloobchod. tržby

Meziroční změna maloobchodních tržeb za říjen zřejmě potvrdí pokračující dynamiku soukromé spotřeby. Očekávaná meziroční změna je +2,3%. V září to bylo +5,6%.

18.12. 2002

Index IFO

Ve středu bude zveřejněn výsledek měření indexu podnikatelského klimatu IFO. Očekává se celková stagnace, která by měla být způsobena především poklesem výhledové složky indexu.

 

SRN

 

Uplynulý týden SRN

Uplynulý týden v SRN přinesl obchodování těsně nad psychologickou úrovní 3,000b., které se index DAX během týdne více méně úspěšně vzdaloval, aby se při pátečním obchodování naopak této úrovni nejvíce přiblížil. Z makroekonomických událostí trhy nejvíce ovlivnily nepříznivé hodnoty průmyslové produkce v měsíci říjnu a pokles hodnoty ZEW Survey (ačkoli se tento pokles očekával ještě hlubší). Z podnikové scény pak trhy ovlivňovaly informace od společností Nokia (snížení odhadu tržeb ve 4Q, při zvýšení ziskového očekávání) a Deutsche Telekom (pokračující snaha o prodej aktiv související se snahou o snižování celkového zadlužení). Během celého týdne se jen málo dařilo automobilovým titulům, které po oznámení prodejů v měsíci listopadu nabraly oslabující trend. Zřejmě nejhůře se pak vedlo akciím společnosti BMW, ačkoli tato společnost dokázala propad tržeb u luxusních vozů vyrovnat výsledky v řadě Mini. Z dalších titulů jmenujme společnost Lufthansa, která byla ovlivňována (především negativně) krachující partnerskou společností United Airlines.

 

Očekávaný vývoj SRN

Během příštího týdne bude své aktualizované výhledy přinášet množství společností na americkém trhu, které svým dopadem ovlivní vývoj německých titulů (např. Micron Technologies, Oracle, Palm). Z domácích titulů své výsledky za rok 2002 přinese společnost ThyssenKrupp (tato společnost je součástí našeho buylistu). Z makroekonomických událostí bude nejvíce sentiment investorů v SRN ovlivňovat středeční ohlášení IFO indexu, který hodnotí ekonomický sentiment. V závěru týdne se pak dozvíme informace o PPI a stavu obchodní bilance.

 

 

USA

 

Uplynulý týden USA

Americké akciové trhy v minulém týdnu dále oslabily, nicméně ztráty byly mírné. Je však jasné, že silný býčí sentiment, který poslal indexy v průběhu listopadu výše, byl přetržen. Na trhy se vrátily obavy, které je sužovaly v průběhu října. Opět téma nejistoty řešení Iráckého problému, nově pak neznámé ohledně směrování ekonomiky pod vedením nového Bushova ekonomického týmu. Cena ropy rostla a dolar oslaboval. Přestože tedy existovalo mnoho důvodů pro redukci dlouhých akciových pozic, ne všechny zprávy však byly špatné. Maloobchodní tržby a spotřebitelská důvěra překonaly očekávání a znovu se ukázalo, že kumulující se nedůvěra v budoucnost ekonomiky byla přehnaná. Mimo jiné společnosti Sprint (FON), Amgen (AMGN) a Procter&Gamble (PG) zvýšily zisková očekávání. Celkově tedy trhy pokračovaly druhým týdnem v korekci silného listopadového růstu.

 

Očekávaný vývoj USA

Zatímco kalendář zveřejňování makroekonomických dat je pro následující týden chudý, nabitý je kalendář ohlašování korporátních výsledků a výhledů pro příští období. Na seznamu jsou brokerské společnosti GS, BSC, MWD a LEH, technologické a retailové firmy budou zastupovat ORCL, JBL, SLR, COMS, PALM. Vývoj trhů však v závěru roku bývá většinou růstový a negativní informace nepřevažují pozitivní, trhy by se tedy měli vrátit k mírnému růstu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.01.2003Týdenní zprávy z trhu ke dni 28.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
21.01.2003Týdenní zprávy z trhu ke dni 21.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
17.12.2002Zprávy z domácího trhu ze dne 17.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
12.12.2002Zprávy z domácího trhu ze dne 12.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
10.12.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 10.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688