Export (export.cz)
Investice  |  02.03.2021 14:47:26

Brexit je za námi, otazníky zůstávají

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová spolu s britským premiérem Borisem Johnsonem loni na Štědrý den nadělili občanům Spojeného království i EU dárek. Oznámili, že byla uzavřena Dohoda o obchodu a spolupráci, díky níž končí 4,5letá sága odcházení Velké Británie a Severního Irska z Unie. Co se změní a jaký to bude mít ekonomický dopad?

Radek Novák, Česká spořitelna

Tvrdý brexit byl odvrácen tisícistránkovou obchodní dohodou, která vytváří zónu volného obchodu s nulovými celními sazbami a nulovými kvótami na zboží. Vedle toho zakotvuje poměrně rozsáhlou spolupráci v hospodářských (doprava, energetika, rybolov), sociálních a environmentálních záležitostech.

 ĎÁBEL JE SKRYT V DETAILU

Na druhou stranu není stále plně zřejmé, co dohoda v praxi přinese a co se ještě může změnit. Smlouva totiž obsahuje několik dalších přechodných období či nutnost dojednat úpravu některých oblastí. Británie například zavedla šestiměsíční přechodné období pro zmírnění byrokratických překážek v případě celních procedur. Od července tohoto roku se tedy podmínky vývozu znovu mírně změní. V zatím nepříliš vyjasněné pozici zůstává sektor služeb, třeba o finančních službách se letos teprve začne vyjednávat. Problémy zatím zaznamenávají zejména firmy, které pro dodání svých výrobků na ostrovy potřebují dodavatelské práce – ty si totiž nemohou dovézt, ale musí si je zajistit od místních firem. Automobilový průmysl se pak bude muset vypořádat s šestiletým přechodným obdobím upravujícím procentní podíl komponentů, které musí být vyrobeny ve Velké Británii (případně EU), aby britské automobily mohly být vyváženy do zemí EU bez 10% cla.

„Štědrodenní“ obchodní dohodu tedy lze považovat za základ vztahů, kdy se celá řada oblastí bude průběžně rozvíjet a zpřesňovat. Samostatnou kapitolou je i postavení Severního Irska. To totiž zůstalo součástí jednotného trhu EU se zachováním volného pohybu osob a zboží. Zároveň by Severní Irsko mělo moci volně obchodovat se zbytkem Velké Británie. Pro evropské firmy může být tento hybridní režim lákadlem, aby se do regionu alespoň částečně přestěhovaly. Na druhou stranu už za čtyři roky bude o prodloužení severoirského protokolu rozhodovat tamní parlament.

BREXITOVÉ DOPADY ZASTÍNIL COVID

Podle našeho odhadu se výsledný brexit s dohodou projeví v českém hospodářství poklesem v řádu desetin procenta HDP. To se však v době pandemie, kdy česká ekonomika poklesla o necelých 6 %, zdá jako zanedbatelné. Obdobně predikované dopady brexitu pro britskou ekonomiku v objemu 1-2 % HDP pro letošní rok se nezdají v kontextu tamního loňského hospodářského propadu o téměř 10 % tak drastické.

Nicméně brexit své ekonomické náklady průběžně nese. Export z ČR do Spojeného království dosáhl svého vrcholu v roce 2016. Tedy ve stejné době, kdy si Britové odhlasovali vystoupení z EU. Od té doby do loňského roku se hodnota vyvezeného zboží z Česka snížila o 15 %. Mnohem více poklesl tuzemský vývoz aut a dílů – mezi roky 2016-2020 o téměř 40 %. I tak zůstávají silniční vozidla a díly největší položkou českého exportu do Británie se zhruba čtvrtinovým podílem.

S ekonomickými dopady brexitu bude bohužel nutné počítat i do budoucna. Pozitivem ovšem nyní je, že uzavřená obchodní dohoda odstranila dlouho panující nejistotu, a to i přesto, že se úprav v nastavení obchodních vztahů můžeme ještě dočkat.

RADEK NOVÁK

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688