Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  02.03.2021 13:14:16

Roční tržby z elektromobilů 2,4 mld. dolarů, hodnota „čínské Tesly“ přitom třicetinásobná

 

Blu Sky Coming neboli modrá obloha přichází, což vlastně v překladu znamená domovský čínský název Weilai jinak mezinárodně prezentované automobilky NIO. Díky řadě podobností, jak v technologiích jejich elektromobilů tak třeba při prezentaci, se jí často přezdívá „čínská Tesla“. Akcie firmy se na Wall Street obchodují již 2,5 roku a patří k těm nejvolatilnějším a nejlikvidnějším, když denně poměrně často majitele vymění více než 5 % emise. Loni svou výkonností navíc dokázaly překonat konkurenční akcie Tesla, když poskočily o 1 112 %.

NIO v pondělí zveřejnila hospodářské výsledky za loňské 4. čtvrtletí, resp. celý rok 2020. Rok, ve kterém automobilka bojovala o přežití. Díky výrazné restrukturalizaci a finančním injekcím se jí podařilo „rozdýchat“, na což pak právě reagovaly i akcie společnosti. Dá se však říci, že svou intenzitou právě ještě více nestandardně, než tomu bylo/je u akcií Tesla. Hodnota firmy NIO se totiž před necelým měsícem vyšplhala i přes 100 mld. USD, tedy v porovnání více než koncern Volkswagen. A to nejenže je automobilka od svého vzniku trvale ve ztrátě, ale jen její tržby dosahují v porovnání zlomku.

Ve 4. čtvrtletí tržby z prodeje elektromobilů NIO činily v přepočtu 946 mil. USD. Díky dalším příjmům, včetně například z prodejů tzv. zelených kreditů, celkově přesáhly miliardu USD. Meziročně tak vzrostly o 133 %, resp. oproti 3. čtvrtletí o téměř 47 %. Za celý rok 2020 dosáhly příjmy NIO necelých 2,5 mld. USD. Tržní hodnota automobilky NIO včera před zveřejněním výsledků přitom dosahovala aktuálních zhruba 78 mld. USD.

Investoři zkrátka až neuvěřitelně sází na budoucí expanzi této automobilky. A to vlastně nehledě na její již dřívější růstové vidiny prezentované v době IPO, které se nenaplnily. A že to s růstem byznysu prodejů nemusí být až tak výrazné, naznačují prodejní čísla.

V únoru NIO prodala 5 578 vozů oproti 7 225 vozům v lednu. Únor je sice kratším a obecně slabším prodejním měsícem, nicméně čísla zaostala za očekáváním. Za celý letošní úvodní kvartál pak NIO očekává prodeje 20 tis. až 20,5 tis. elektromobilů. V meziročním srovnání to je, díky tehdy „krizovým“ prodejům, sice více než 400 % nárůst, oproti předchozímu čtvrtletí však růst o maximálně 18 %. Automobilkou predikované příjmy by pak mohly dosáhnout zhruba 1,16 mld. USD. I pokud NIO bude pokračovat ve zbytku roku ve dvouciferných růstech, lze odhadovat, že i tak její příjmy letos nepřesáhnou 6 mld. USD…


 

Loňská ztráta tvrořila třetina příjmů

Doplnit k hospodaření lze ještě ztrátovost. Ve 4. čtvrtletí dosáhla v přepočtu téměř 213 mil. USD, za celý rok 2020 pak necelých 813 mil. USD. Také u NIO promlouvají do výsledku negativně akciové kompenzace pro management, po očištění by ztráta dosáhla „jen“ 784 mil. USD. Při pohledu k vydaným akciím, resp. obchodovaným ADR očištěná ztráta na každou činila 0,14 USD, resp. za celý rok 0,66 USD.

Akcie NIO (NIO) v předobchodní fázi reagují na zveřejněné výsledky negativně, resp. odevzdávají část včerejších více než 8 % zisků. Ztrácejí zhruba 5 % k úrovni 47,30 USD. Maxima titul dosáhl před necelým měsícem, kdy se obchodoval za téměř 67 USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688