Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  02.03.2021 08:17:27

IPO Coinbase: Ovládne kryptoměnový gigant také akciový trh?

Dlouho očekávané IPO Coinbase přichází. Společnost, která figuruje na trhu kryptoměn, se pokusí ovládnout také akciový trh. A to pravděpodobně již v první polovině roku 2021.

Firma svůj záměr oznámila v době, kdy se bitcoin dostal na svá historická maxima a kryptoměnová horečka je opět v plném proudu.

V následujícím článku si přiblížíme, čím se společnost Coinbase zaobírá a pro jaké IPO se rozhodla. Také si prozradíme, jakou příležitost vstup této firmy na akciový trh investorům přináší.

IPO Coinbase

V článku se dozvíte:

  1. IPO Coinbase: Vstup na burzu prostřednictvím přímého úpisu akcií.
  2. Co je Coinbase a čím se zabývá?
  3. Historie Coinbase
  4. Vyplatí se investovat do akcií Coinbase?
  5. Obchodujte s akciemi Coinbase u LYNX

IPO Coinbase: Vstup na burzu prostřednictvím přímého úpisu akcií

Ve čtvrtek 25. února 2021 společnost Coinbase podala oficiální přihlášku ke vstupu na burzu u regulačního úřadu SEC. Akcie by měly být kótovány na burze Nasdaq a obchodovány pod symbolem COIN. Předpokládaná hodnota společnosti v době vstupu na burzu může být dle analytiků až $ 100 miliard.

Přesné datum vstupu na burzu, ani konkrétní cena za akcii nejsou ještě stanoveny. Společnost se ale rozhodla, že nevyužije možnosti klasického IPO, kdy se vstupem na burzu pomáhá externí finanční instituce. Právě ta je také za přípravu a realizaci celého IPO v takovém případě zodpovědná.

U přímého úpisu akcií si společnost zařizuje vstup na burzu víceméně sama. Výhodou takového postupu je, že náklady spojené se vstupem na burzu jsou nižší, než když firma využije externích služeb. Akcionáři navíc mohou nabízet své akcie bez nutných prodlev hned k prodeji.


Nevýhodou takového postupu je, že při přímém úpisu akcií nedochází k vydání nových cenných papírů. Při klasickém IPO také společnost většinou spolupracuje se silnou finanční institucí, která zodpovídá za to, že proces IPO proběhne úspěšně. Pokud se IPO ujme například významná banka, prohlubuje to často důvěru investorů.

Pro přímý úpis akcií se dříve rozhodly například společnosti Spotify a Slack.

Co je Coinbase a čím se zabývá?

Coinbase provozuje online platformu, která umožňuje obchodníkům a uživatelům nakupovat, prodávat a ukládat kryptoměny. V podstatě funguje jako online směnárna.

Díky Coinbase můžete obchodovat kryptoměny, jako například bitcoin nebo ethereum. Umožňuje sledovat vývoj vašeho portfolia, nebo přeposílat jednotlivé mince mezi různými účty (peněženkami).

Výhodou Coinbase je jednoduchost a přehlednost. Stačí si založit online účet a poté vložit peníze za pomocí kreditní karty nebo bankovním převodem. Veškeré vaše zakoupené mince jsou navíc chráněny zabezpečenou krypto peněženkou.


V souvislosti s Coinbase se ale často hovoří o vysokých transakčních nákladech. Za zmínku stojí, že jen za poslední rok pocházelo až 96 % všech výnosů Coinbase právě z transakčních poplatků.

V současné době Coinbase používá přes 43 milionů uživatelů. Společnost působí ve více než 100 zemích a díky ní byly provedeny obchody v objemu až $ 455 miliard.

Tato kryptoměnová směnárna se řadí mezi nejrozšířenější. Z ostatních jmenujme například eToro, Kucoin a Gemini.

 

 

Historie Coinbase

Společnost byla založena v roce 2012 se sídlem v San Franciscu v Kalifornii. Firmu založili Fred Ehrsam a Brian Armstrong.

Fred Ehrsam předtím pracoval jako trader pro společnost Goldman Sachs. Brian Armstrong působil jako softwarový inženýr ve společnosti Airbnb.

Již v prvním roce svého fungování Coinbase spustil nákup a prodej kryptoměny bitcoin a to za pomocí bankovních převodů. V roce 2013 do společnosti bylo zainvestováno přes $ 30 milionů. Investory se staly společnosti jako Union Square Ventures, Andreessen Horowitz a Ribbit Capital.

Jen dva roky od svého založení měl Coinbase více než 1 milion uživatelů a společnost se soustředila zejména na důsledné zabezpečení uložených kryptoměn.

roce 2014 tato firma také navázala spolupráci se společnostmi jako Dell, Dish Network a Expedia. Cílem této spolupráce bylo umožnit platby za zboží a služby bitcoinem.

Rok 2015 byl ve znamení dalších významných investic do Coinbase. Tato kryptoměnová směnárna získala až $ 75 milionů od několika různých investorů, mezi které se řadí i banky a například burza cenných papírů New Yorku Stock Exchange. Mezi roky 20152016 Coinbase spustil elektronickou burzu pro obchodování bitcoinu a jiných kryptoměn.

roce 2018 byla hodnota společnosti odhadována přibližně na $ 8 miliard. Ve stejný rok byl založen i fond Coinbase Ventures. Ten se soustředí na investování do zajímavých a perspektivních společností zaměřených na blockchain a kryptoměny.

V roce 2019 společnost utržila ztrátu $ 30,4 milionu. V roce 2020 však tržby vzrostly na $ 1,2 miliardy a bylo dosaženo zisku $ 322,3 milionu. Jen v loňském roce se počet uživatelů zvýšil o 34 % a počet měsíčních transakcí se zvýšil o 180 %

 

 

Vyplatí se investovat do akcií Coinbase?

V současné době ještě není jisté, za jakou cenu se akcie budou nabízet, ani kdy se IPO Coinbase přesně uskuteční.

Je však třeba mít na paměti, že společnosti, které se zaobírají kryptoměnami, jsou často na vývoji jejich cen silně závislé. Kryptoměny jsou navíc velmi volatilní. Například bitcoin před 6 dny dosáhl svého historického maxima (jedna mince se obchodovala za víc než $ 57 000), ale od té doby ztratil více než 23 % své hodnoty.


Úspěch Coinbase bude z dlouhodobého hlediska zřejmě dost záviset na oblíbenosti kryptoměn u investorů, firem a finančních institucí. Pokud budou kryptoměny mnohem více přijímány nejen investorskou veřejností, společnost Coinbase by mohly čekat další zajímavé roky.

Jelikož příjmy společnosti z velké části pramení z transakčních poplatků, čím více se budou kryptoměny obchodovat, tím lépe. O tom, že kryptoměny začínají být společností více přijímány, svědčí i nedávný vývoj.

Například počet bitcoinových automatů vzrostl za poslední 3 roky až o 500 %. Společnost PayPal navíc oznámila, že v roce 2021 zavede novou službu, která umožní uživatelům platit v kryptoměnách.

PayPal má přes 346 milionů aktivních účtů a dané platby umožňuje až 26 milionů obchodů. Do kryptoměn investovaly miliardy dolarů i společnosti Grayscale, Microvision a Tesla.


I současná koronavirová krize vede investory k hledání nových příležitostí, kam zainvestovat a jak diverzifikovat své portfolio. Kryptoměny by k těmto účelům mohly vhodně posloužit.

IPO Coinbase je zajímavou příležitostí i z jiného důvodu. Pokud se její akcie budou obchodovat na burze Nasdaq, mohlo by se jednat o investiční příležitost pro investory, kteří se třeba o svět kryptoměn zajímají, ale doposud s investicemi váhali právě proto, že nejdou obchodovat na regulované burze.

Investice do Coinbase by tak mohla být bezpečnější a nepřímou formou, jak investovat do vývoje kryptoměn. Čím více podobných společností se odhodlá k IPO, tím více bude docházet k propojování akciových trhů a trhů s kryptoměnami.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688