ec.europa.eu (Evropská komise)
Energie  |  01.03.2021 21:30:00

Od 1. března 2021 platí nové energetické štítky EU

energy labels@EC Audiovisual Service
copyright@EC Audiovisual Service

Článek obsahuje stručné shrnutí - Ve všech kamenných prodejnách a internetových obchodech se bude od pondělí 1. března 2021 používat zcela nová verze obecně uznávaného energetického štítku EU. Evropští spotřebitelé tak budou moci snáze šetřit na účtech za elektřinu a lépe omezit svou uhlíkovou stopu. 

01/03/2021

Stručné shrnutí

  • Ode dneška platí nové energetické štítky
  • Už nebudou žádné A+, A++ ani A+++
  • Ty mělo totiž díky vylepšování energetické účinnosti už přes 90 % výrobků
  • Nově bude platit stupnice A až G
  • Štítek nově obsahuje i další informace, např.:
      • u praček počet litrů vody na prací cyklus
      • QR kód odkazující k celounijní databázi
  • Dneškem se rovněž posilují práva spotřebitele
  • Výrobci nebo dovozci mají povinnosti poskytovat základní náhradní díly po dobu 7–10 let od uvedení posledního kusu daného modelu na trh

Celé znění tiskové zprávy

Ve všech kamenných prodejnách a internetových obchodech se bude od pondělí 1. března 2021 používat zcela nová verze obecně uznávaného energetického štítku EU. Evropští spotřebitelé tak budou moci snáze šetřit na účtech za elektřinu a lépe omezit svou uhlíkovou stopu. Nové štítky budou zpočátku platit pro čtyři kategorie výrobků – chladničky a mrazničky, myčky nádobí, pračky a televizní přijímače (a jiné externí obrazovky). Nové štítky pro žárovky a svítidla s pevnými zdroji světla se začnou používat 1. září a další výrobky budou následovat v příštích letech.

Jelikož podle stávající stupnice dosahuje stále více výrobků třídy A+, A++ nebo A+++, je nejdůležitější změnou návrat k jednodušší stupnici A až G. Ta je přísnější a navržená tak, aby na třídu „A“ zpočátku dosáhlo jen málo výrobků, čímž je do budoucna ponechán prostor pro zařazení účinnějších výrobků. Energeticky nejúčinnější výrobky, které jsou v současné době na trhu, budou odteď zpravidla označovány písmeny „B“, „C“ nebo „D“. Na štítcích bude řada nových prvků včetně QR odkazu na celounijní databázi, kde si může spotřebitel k výrobku dohledat více informací. Od 1. března vstoupí v platnost také několik pravidel pro „ekodesign“, zejména pak požadavky na opravitelnost a povinnost výrobců mít k dispozici náhradní díly několik let poté, co se výrobky přestanou na trhu prodávat.

„Původní energetický štítek byl velmi úspěšný. Průměrná evropská domácnost díky němu ušetřila několik set eur ročně a společnosti měly motivaci k investicím do výzkumu a vývoje. Do konce února neslo přes 90 % výrobků označení A+, A++, nebo A+++. Nový systém bude pro spotřebitele srozumitelnější a zajistí, že společnosti budou dále inovovat a nabízet ještě účinnější výrobky. To nám také pomáhá snížit emise skleníkových plynů,“ vysvětluje komisařka pro energetiku Kadri Simsonová. 

Kromě přenastavení stupnice, která se používá k vyznačení energetické třídy výrobku, se změnila i grafická úprava štítku – na tom jsou nyní zřetelnější a modernější ikony. Stejně jako dříve jsou na štítcích se změněnou stupnicí i další informace než jen třída energetické účinnosti. V případě praček se například uvádí počet litrů vody na prací cyklus, délka pracího cyklu a spotřeba energie u standardizovaného programu.

Další výraznou změnou je zavedení QR kódu v pravé horní části nového štítku. Po jeho naskenování může spotřebitel získat další informace o daném výrobku, např. rozměry, specifické vlastnosti nebo výsledky zkoušek, v závislosti na spotřebiči. Všechny spotřebiče na trhu EU musí být registrovány v nové celounijní databázi – Evropském registru výrobků s energetickým označením (EPREL). To do budoucna dále usnadní srovnávání podobných výrobků.

Kromě nových pravidel pro označování energetickými štítky začnou od 1. března 2021 platit také odpovídající nová nařízení o ekodesignu, která zejména aktualizují minimální požadavky na účinnost, posilují právo spotřebitele na opravu výrobku a podporují oběhové hospodářství. Výrobci nebo dovozci budou nyní povinni poskytovat odborným opravnám určitý sortiment základních dílů (motory a kartáče, čerpadla, tlumiče a pružiny, prací bubny atd.) po dobu nejméně sedmi až deseti let poté, co bude na trh EU uveden poslední kus daného modelu. Po několik let od ukončení dodávek výrobku na trh budou muset výrobci dodávat určité náhradní díly i konečným uživatelům (tj. spotřebitelům, kteří nejsou profesionálními opraváři, ale chtějí si věci opravit sami). Takto dostupné musejí být například dveře, závěsy nebo těsnění, které může vyměnit i neodborník. Maximální dodací lhůta pro všechny tyto díly činí patnáct pracovních dnů od objednání.

Visual

Souvislosti

Energetický štítek EU je obecně uznávaným prvkem u výrobků pro domácnost, např. žárovek, televizních přijímačů nebo praček, a pomáhá spotřebitelům s informovaným výběrem již více než 25 let. V roce 2019 proběhl v celé EU průzkum (Eurobarometr), v němž 93 % spotřebitelů potvrdilo, že štítek znají, a 79 % uvedlo, že má vliv na jejich výběr při nákupu. Odhaduje se, že pravidla pro označování energetickými štítky EU v kombinaci s harmonizovanými minimálními požadavky na výkonnost („ekodesign“) každoročně sníží výdaje spotřebitelů o desítky miliard eur. Mimo to mají i jiné četné přínosy pro životní prostředí a pro výrobce i maloobchodníky.

Nové kategorie pro přenastavenou stupnici byly dohodnuty po zevrubné a plně transparentní konzultaci. Do procesu byly ve všech fázích úzce zapojeny dotčené subjekty a členské státy, záležitostí se podrobně zabývaly Rada a Evropský parlament a výsledek byl s dostatečným předstihem oznámen výrobcům, kteří se procesu rovněž patřičně účastnili. V nadcházejících letech se v souladu s rámcovým nařízením změní stupnice i u jiných skupin výrobků, včetně bubnových sušiček, lokálních topidel, klimatizátorů vzduchu, kuchyňských spotřebičů, ventilačních jednotek, profesionálních chladicích boxů, ohřívačů pro vytápění vnitřních prostorů a pro ohřev vody a kotlů na tuhá paliva.

Na štítky s přenastavenou stupnicí se přechází v okamžiku, kdy vstupují v platnost dvě horizontální („souhrnná“) nařízení – nařízení o označování energetickými štítky a nařízení o ekodesignu, která byla přijata v nedávné době za účelem opravy nebo vyjasnění několika problémů, jež byly zjištěny v jejich původních verzích z roku 2019.

Další informace

Otázky a odpovědi

Internetové stránky o energetických štítcích a ekodesignu

Souhrnné nařízení o označování energetickými štítky

Souhrnné nařízení o ekodesignu

Video a fotografie k energetickému štítku EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688