Míla Kopsová (Kurzy.cz)
Podnikání  |  01.03.2021 18:34:06, aktualizováno 07.03.2021 09:02:00

Daně v březnu: Kolik máte času na podání daňového přiznání, co zaplatit a do kdy

Na začátku března mají zaměstnavatelé podávat vyúčtování daně z příjmů FO ze závislé činnosti za rok 2020. Termín 1. března platí jen pro papírovou podobu vyúčtování, elektronické podání má lhůtu do 22. března

Pokud jste zaměstnavatele požádali o výpočet daně za rok 2020, při výplatě za únor si zkontrolujte, jestli vám už zaměstnavatel k čisté mzdě připočítal přeplatek daně za rok 2020.

Do 22. března je potřeba zaplatit březnovou platbu paušální daně.

Na konci března je potřeba se připravit na daňovou smršť, protože do 1. dubna 2021 byste měli  podat daňové přiznání k dani z příjmů za rok 2020, daňové přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2021, daňové přiznání k silniční dani za rok 2020 a vyúčtování srážkové daně za rok 2020. 

Samozřejmě je také potřeba nezapomenout na další termíny plateb a daňových přiznání

Daňový kalendář pro rok 2021  


Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti za rok 2020

Termín pro zaměstnavatele pro podání vyúčtovaně daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti za rok 2020 v papírové podobě je 1. března. Pokud vyúčtování podáváte elektronicky, máte čas do 22. března. Z názvu vyúčtování je poznat, že se nejedná o daňové přiznáni, zaměstnavatel jen rekapituluje, jaké daně v jednotlivých měsících roku 2020 strhl zaměstnancům ze mzdy a měl odvádět na účet finančního úřadu.

Daň z příjmů FO ze závislé činnosti - povinnosti, termíny, formuláře  


Příjmy ze zaměstnání za rok 2020: Spočítal vám daň zaměstnavatel?

Pokud jste zaměstnavatele do 15. února požádali o výpočet daně za rok 2020, zaměstnavatel musí daň spočítat a přeplatek vyplatit v některé následující výplatě (nejpozději ve výplatě za březen). Přeplatek může být jen pár desítek korun stejně jako tisíce, záleží na tom, jaké roční daňové slevy uplatňujete. Vyšší přeplatek na dani vznikne např. pokud uplatňujete daňovou slevu na manželku nebo úroky z hypotéky

Daň z příjmů fyzických osob - povinnosti, termíny, formuláře  

Daň z příjmů FO ze závislé činnosti - povinnosti, termíny, formuláře  


Čistá mzda za únor 2021

Pokud jste u svého zaměstnavatele podepsali Prohlášení poplatníka nebo donesli potvrzení od zaměstnavatele druhého z rodičů až na poslední chvíli, zkontrolujte si, jestli se vám ve výplatě projevily daňové slevy za rok 2021. Jedná se především o základní slevu na poplatníka a slevu na děti

O slevy na poplatníka a slevy na děti sice nepřijdete, ale uplatnit půjdou až za rok při ročním zúčtování daně za rok 2021 u zaměstnavatele nebo až sami podáte daňového přiznání za rok 2021.

Svou výplatu si můžete zkontrolovat v kalkulačce Výpočet čisté mzdy 2021

článek s podrobnějšími informacemi o uplatnění slevy na poplatníka a slev na děti


Paušální daň pro OSVČ 2021 - březnová platba

Pokud jste se přihlásili k paušální dani, měli byste do 22. března 2021 zaplatit paušální daň za březen. Platbu je lepší uhradit s drobným předstihem, nejpozději 22. března by měla být připsaná na účet finančního úřadu.

Paušální daň pro OSVČ - termíny plateb, čísla účtů, kalkulačka, formuláře  


Přiznání k dani z příjmů za rok 2020 a úhrada daně za rok 2020

Pokud daňové přiznání k dani z příjmů tisknete a posíláte nebo podáváte osobně na finančním úřadu, platí pro vás termín do 1. dubna 2021. Pro elektronické podání daňového přiznání k dani z příjmů platí lhůta do 3. května 2021. Při povinném auditu nebo pokud přiznání podává daňový poradce se lhůta prodlužuje do 1. července.  

V případě, že nemáte shodný účetní a kalendářní rok, lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů jsou 3 měsíce po skončení účetního roku pro papírovou podobu, 4 měsíce po skončení účetního roku pro elektronické podání a 6 měsíců po skončení účetního roku při povinném auditu nebo při podání přiznání daňovým poradcem. 

Daňové přiznání k dani z příjmů podávají firmy, OSVČ i někteří zaměstnanci (např. pokud pracují pro víc zaměstnavatelů současně). Ve stejné lhůtě jako se podává daňové přiznání je také potřeba zaplatit daň z příjmů za rok 2020. Daň se považuje za uhrazenou dnem připsání platby na účet finančního úřadu, je tedy lepší ji zaplatit s mírným předstihem.

více o dani z příjmů, podrobnosti a formuláře


Přiznání k dani z nemovitosti (dani z nemovitých věcí) za rok 2021

Podání přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2021 se posouvalo do 1. dubna. Přiznání k dani z nemovitých věcí musíte teď podat, pokud jste v roce 2020 získali nemovitost nebo v roce 2020 došlo ke změně podstatných okolností, které ovlivňují stanovení daně z nemovitých věcí, např. ke změně výměry nebo druhu pozemku. Pokud nemovitost vlastníte už delší dobu, přiznání jste v minulosti podali a nic se nezměnilo, přiznání letos podávat nemusíte. Původní termín pro podání přiznání byl 1. únor 2021.

Nejste si jistí, jestli byste měli přiznání k dani z nemovitých věcí podat nebo jak přiznání vyplnit? Doporučuji situaci telefonicky zkonzultovat na vašem finančním úřadu, jeho pracovníci vám většinou ochotně a rychle poradí.

V dalších měsících budete muset ještě zaplatit daň z nemovitosti, která se platí se každý rok. Daň do 5 000 je splatná do konce května 2021, nad 5 000 se platí ve dvou splátkách - do konce května (resp. zemědělci do konce srpna) a do konce listopadu. Platby daně se považují za uhrazené dnem připsání platby na účet finančního úřadu, je dobré je tedy platit s drobným předstihem. 

Zpráva ministerstva financí o prodloužení termínu pro daňové přiznání k dani z nemovitých věcí

Detailní informace o prodloužení lhůty pro přiznání k dani z nemovitých věcí

Daň z nemovitosti - podrobnosti, formuláře, zprávy a termíny  


Přiznání k silniční dani za rok 2020 a doplatek silniční daně za rok 2020

Také u silniční daně se původní termín 1. února odložil do 1. dubna 2021. Daňové přiznání k silniční dani za rok 2020 podáváte, pokud jste v roce 2020 používali vozidlo k podnikání nebo vlastnili vozidlo nad 12t určené k přepravě nákladů a nevztahuje se na vás výjimka ze zákona 16/1993 Sb. Do 1. dubna je také potřeba doplatit daň za rok 2020. Daň zaplaťte s drobným předstihem, považuje se za uhrazenou dnem, kdy je připsaná na účet finančního úřadu, a vzhledem k posunutí lhůty by se penále počítalo už od začátku února.

V roce 2021 se kromě doplatku daně za rok 2020 budou také platit zálohy na silniční daň 2021, první záloha za rok 2021 je splatná v polovině dubna.

Zpráva ministerstva financí o prodloužení termínu pro daňové přiznání k silniční dani

více o silniční dani - kdo ji platí, formuláře, termíny a kalkulačka


Vyúčtování srážkové daně za rok 2020

Termín pro podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby (neboli srážkové daně) za rok 2020 je 1. dubna 2021. Nejedná se o daňové přiznáni, jen o rekapitulaci stržené a odvedené srážkové daně v roce 2020.

Více o srážkové dani  


Další termíny v daňovém kalendáři v březnu 2021

Termíny plateb a daňových přiznání pro DPH, spotřební daně, energetické daně, oznámení informací o přeshraničních uspořádáních atd. najdete v daňovém kalendáři pro rok 2021, který připravila finanční správa. Tyto termíny se týkají buď častých nebo velmi specifických záležitostí, proto se jim detailněji nevěnujeme.

A protože finanční správa svůj kalendář neaktualizuje, změny v termínech sledujeme sami. Změny najdete na našich stránkách: v úvodu daňového kalendáře a na stránce daně, které se změna týká.

Daňový kalendář 2021  

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688