pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  01.03.2021 00:00:00

Pardubický kraj chce pomoci navrátit život zapomenutým místům

V Pardubickém kraji bychom nalezli hned několik tzv. brownfieldů. Opuštěné, často velmi zanedbané a nevyužívané nemovitosti jsou obvykle pozůstatkem průmyslové, zemědělské, rezidentské, vojenské či jiné aktivity. Pardubický kraj chce pomoci tyto brownfieldy oživit a vdechnout jim nový život. Patří mezi ně také areál Perla v Ústí nad Orlicí a areál Miltra v Moravské Třebové.

Oba areály už dlouhá léta chátrají a obě města hledají jejich další využití – a to z toho důvodu, že areály leží v centru města. Brownfieldy představují rozsáhlý a dlouhodobý problém a mají negativní vliv na vnímání image lokalit. Snižují atraktivitu měst, obcí a jejich čtvrtí pro další rozvoj. I proto je potřeba hledat cesty, jak těmto objektům vdechnout nový život a najít jim nové možnosti využití.

 

„Chceme pomoci obcím – hledáme finanční zdroje, kterými by mohly brownfieldy řešit. Roli hraje nejen to, jak je projekt nákladný, ale také to, jak jsou projekty městy připravené. Jako příhodné se v tuto chvíli jeví bývalé průmyslové objekty v Ústí nad Orlicí a v Moravské Třebové, které bychom rádi přiblížili k příležitosti financování z nově vznikajícího projektu Národního plánu obnovy (prostřednictvím agentury CzechInvest) nebo aby alespoň část projektu mohli financovat z Integrovaného regionálního operačního programu. Rozdíl, a tím i odlišné šance k získání dotace, však shledáváme právě v připravenosti a fázi projektu,“ uvedl radní Ladislav Valtr zodpovědný za regionální rozvoj a evropské fondy.

 

„V Ústí nad Orlicí jde o již dlouho připravované řešení areálu Perla. V této lokalitě má Pardubický kraj i vlastní souběžný záměr do IROP v podobě výstavby ateliérů uměleckoprůmyslové školy,“ komentuje situaci radní Ladislav Valtr. Střední škola uměleckoprůmyslová sice v tuto chvíli své místo v Ústí nad Orlicí má, avšak sídlí v nevyhovujících prostorách bývalé ubytovny.

 

„Poté, co město areál odkoupilo, se postupně začala mapovat situace, co by se mohlo v tomto místě realizovat. Vypsala se architektonicko-urbanistická soutěž o návrh. Z toho vzešla vítězná nabídka, jak by se území mohlo revitalizovat. Město má na danou lokalitu schválený regulační plán. Naším hlavním motivem byla výstavba nového Domu dětí a mládeže. A to se nám povedlo, budovu budeme začátkem léta kolaudovat. Další důležitou investicí bude dokončení infrastruktury navazující na ateliéry a na veřejný prostor – to je pro nás v tuto chvíli velmi důležité. Do budoucna máme další záměr, a tím je rekonstrukce bývalé kotelny a strojovny za účelem galerie, která by zároveň nesla odkaz na textilní historii našeho města. A právě na tuto náročnou investici hledáme zdroj financování,“ dodává starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

 

Areál Miltra v Moravské Třebové původně sloužil jako textilní továrna, následně byl využívaný pro potravinářskou výrobu mléčných výrobků. Asi 10 let už je ale areál nevyužívaný a nic se s ním neděje. „V Moravské Třebové jsou prozatím na začátku, uvažují o demolici části chátrajících budov a o přípravě projekce víceúčelového kulturního zařízení, které by sloužilo jako kulturní zázemí města. Novou energii si zasluhují oba tyto areály,“ uvedl radní Ladislav Valtr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688