Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  01.03.2021 10:36:15, aktualizováno 06.03.2021 09:00:00

Avast: Akumulovat, cíl se zvedá na 161 Kč


Úniky dat zvyšují zájem spotřebitelů o kybernetickou bezpečnost

Erste Group v pátek 26. ůnora zvýšila doporučení na akcie Avast z držet na akumulovat se zvýšením 12měsíční cílové ceny na 161 na akcii ze 128 na akcii. Pandemie COVID-19 měla na Avast celkově pozitivní vliv díky zvýšenému růstu v klíčovém segmentu consumer desktop s tím jak lidé tráví více času doma, což kompenzuje slabší prodeje přes mobilní operátory a consumer indirect (např. prohlížeč Avast Secure Browser). Zvýšení cílové ceny na základě modelu diskontovaného cash flow, vyplývá z posunutí prognózovaného období o jeden rok a nižší diskontní sazby při téměř nezměněných odhadech ziskovosti.

Trend WFH vedl loni k 11% nárůstu prodejů PC a zvedl dlouhodobý výhled tohoto segmentu. Exponenciálně rostoucí počet krádeží osobních dat od vypuknutí pandemie (z 8 mld. na 36 mld. ve srovnání 9M20/9M19) by měl vést k pokračující konverzi uživatelů na platící zákazníky. McAfee tak odhaduje růst segmentu kyberbezpečnosti pro domácnosti v příštích 5ti letech na úrovni 9,3% CAGR.

Erste pro letošní rok odhaduje růst tržeb o 7,1% a do roku 2025 v průměru o 6% CAGR bez zahrnutí kurzových vlivů. Růst v jádrovém segmentu consumer desktop (zhruba 80% tržeb) by měl být letos na úrovni vyšších jednotek procent díky zlepšujícímu se retenčnímu poměru a růstu počtu produktů na zákazníka. Masivní růst počtu zákazníků z první poloviny roku 2020 na úrovni 0,6 mil. (oproti běžným 0,2-0,3 mil. za půl roku) se asi nebude opakovat. Erste ovšem díky lepšímu výhledu uživatelské báze desktopů a notebooků a díky rostoucí retenci zvýšila odhad růstu počtu zákazníků na 2,9% CAGR do roku 2025 z původního 1,1% CAGR při mírně nižším očekávaném růstu průměrné tržby na zákazníka na úrovni 2,6% CAGR.



V mobilním segmentu (přes 8% tržeb) odhaduje Erste do roku 2025 pomalejší růst tržeb na úrovni 4,0 % CAGR, kvůli zhoršenému výhledu na prodej skrze mobilní operátory, kde se prodává velký podíl mobilních bezpečnostních řešení. V Indirect segmentu (Avast Secure Browser, affiliate platby od Google..) Erste očekává růst o 4,2% CAGR do roku 2025.

V segmentu SMB (5% tržeb) Erste očekává vyšší 9,3% CAGR růst do roku 2025 díky kladně hodnoceným krokům, jež firma podniká k oživení v tomto segmentu. Představila zde nové cloudové řešení a najala nový management, k čemuž se přidává obecný potenciál růstu segmentu zejména u menších podniků, které nejsou dostatečně chráněny vůči novým hrozbám.

Na úrovni upraveného EBITDA zisku Erste očekává růst o 6,7% CAGR do roku 2025 díky růstu tržeb a očekávanému postupnému zlepšení marže o 110 bazických bodů k 57%. Na úrovni upraveného čistého zisku je pak očekáván růst o 7,7% CAGR i díky klesajícím nákladům na dluh, plynoucím z nižších úrokových sazeb a klesající zadluženosti. Erste očekává do roku 2024 pokles dluhových nákladů na nulu. Pokles zadluženosti a silná tvorba cash flow tak otevírají prostor pro výraznější akvizice.

Avast se obchoduje na 17násobku upraveného P/E a 6,1% FCF výnosu pro očekávané hospodaření v roce 2021 s asi 20% prémií vůči přímým konkurentům, což je ale opodstatněné vzhledem k lepšímu rizikovému profilu Avastu danému vyššími maržemi, nižším zadlužením a především historií solidního růstu. Celá srovnávací skupina firem z oblasti kyberbezpečnosti pro domácnosti se obchoduje výrazně pod oceněním širšího trhu v USA (hlavní trh Avastu) i pod úrovní akcií z oblasti kyberbezpečnosti pro firmy i přes solidní dlouhodobý potenciál růstu. To z pohledu analytiků Erste snižuje riziko negativního dopadu sektorové rotace z technologických firem.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688