Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  01.03.2021 09:01:48

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (1.3.2021)

Akciové trhy odstartovaly první obchodní den nového měsíce růstem. V centru pozornosti nadále zůstávají výnosy amerických státních dluhopisů a dlouhodobě vysoká valuace zámořských akciových trhů. Jako každý první týden v novém měsíci se obchodníci zaměří na středeční předstihové ukazatele z amerického trhu práce v podobě ADP reportu národní zaměstnanosti. Páteční data počtu přírůstku pracovních míst mimo sektor zemědělství a ukazatele míry nezaměstnanosti poodhalí, jak největší ekonomika světa pokračuje v boji s dopady koronavirové krize. Pozornost na sebe v průběhu týdne strhne i několik řečníků americké centrální banky a během čtvrtečního dne vystoupí v online konferenci předseda FEDu Jerome Powell. Očekává se, že koalice OPEC+ na svém čtvrtečním zasedání mírně zvýší produkci ropy. Ceny černého zlata se v posledních dnech vyšplhaly k třinácti měsíčním maximům. V Evropě nahlédneme na rozpočet Spojeného království, zatímco ekonomická data eurozóny poukáží, jak se evropská ekonomika vyrovnává s pokračujícími pandemickými omezeními. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Americký trh práce

S úlevovým balíčkem prezidenta Joe Bidena ve výši 1,9 bilionu dolarů nadále postupujícím legislativním procesem se v prvním týdnu nového měsíce ukáže, jak vypadalo oživení na americkém trhu práce v měsíci únoru.

Vládní údaje z konce minulého týdne poodhalily, že počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti neočekávaně klesly na nejnižší hodnoty za poslední tři měsíce, což naznačuje, že zpomalující se míra infekce umožňuje trhu práce získat určitou trakci. V lednu sympaticky vzrostly i údaje maloobchodních tržeb. Ekonomové očekávají, že americká ekonomika vytvořila v únoru 165 tis. nových pracovních míst, při lednovém nárůstu o 49 tis.. Nicméně „zimní bouře“, která se přehnala přes americký jih, může tempo oživení opět zadrhnout.

Jerome Powell

S rychlým tempem růstu výnosů na amerických státních dluhopisech mohou akciový investoři v průběhu týdne doufat, že představitelé americké centrální banky pomohou uklidnit zvýšenou volatilitu z posledních obchodních dní.

Předseda FEDu Jerome Powell má hovořit o současném stavu ekonomiky na online akci, kterou pořádá během čtvrteční obchodní seance Wall Street Journal. Doposud mezi úředníky centrální banky nebyly žádné známky úzkosti ohledně současné situace na dluhopisovém trhu. Powell minulý týden uvedl, že vyšší růst byl známkou sílící ekonomiky, ale dodal, že tempo hospodářského oživení se v posledních měsících zpomalilo.
 Zopakoval také, že měnová politika bude ještě nějakou dobu hodně uvolněná. Mezi další oficiální centrální bankéře, kteří se v týdnu vyjádří k současnému vývoji budou např. John Williams,  Raphael Bostic, Patrick Harker a Charles Evans.

Setkání OPEC+

S cenami ropy poblíž třinácti měsíčním maximům se na čtvrtečním zasedání koalice OPEC+ očekává diskuze o možném zvýšení produkce počínaje od měsíce dubna.

Organizace zemí a spojenců vyvážejících ropu, známá jako OPEC +, loni snížila produkci o 9,7 milionu barelů denně. Pandemie v průběhu roku vyřadila třetinu světové poptávky po ropě. Zdroje blízké OPEC+ počítají s tím, že zvýšení produkce o 500 000 bpd lze dosáhnout, aniž by došlo k nárůstu zásob. Ekonomiky se pomalu zotavují a současné vysoké ceny ropy už dávno vstřebaly pozitivní sentiment vycházející z možného oživení a znovunastartování světových ekonomik. Rusko je jednou z hlavních zemí, která by chtěla zvýšit produkci. V březnu vyprší dobrovolné snížení produkce Saúdské Arábie o jeden milion barelů denně.

Rozpočet Spojeného království, údaje o eurozóně

Během středeční obchodní seance se ve Velké Británii ministr financí Rishi Sunak vyjádří k vyšším rozpočtovým výdajům, jenž by měly zahrnovat poslední balíček pomoci v pokračujícím boji s pandemií. Tento rozpočtový plán bude jedním z největších faktorů určujících tempo hospodářského oživení.

V eurozóně se dočkáme údajů indexů spotřebitelských cen, PMI, o maloobchodním prodeji a nezaměstnanosti. I zde makroekonomický kalendář ukáže, jak si ekonomika vede před březnovým zasedáním Evropské centrální banky (ECB).

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2022Burzovní kalendář 3/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.01.2022Burzovní kalendář 1/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688