mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  28.02.2021 19:07:00

COVID 19 Rozcestník - aktuální informace k cestám do zahraničí od 26. února

COVID 19 Rozcestník - aktuální informace k cestám do zahraničí

Stále v platnosti: 28.2.2021

Publikováno: 26.02.2021 / 16:12 | Aktualizováno: 28.02.2021 / 19:07

 

Vzhledem k nepříznivému vývoji epidemiologické situace upozorňujeme na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky.

Vláda ČR schválila dne 24.2.2021 nové ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví, které reaguje na hrozbu zavlečení agresivnějších mutací koronavirubrazilské a jihoafrické – na území České republiky. V tomto ochranném opatření Ministerstvo zdravotnictví občanům ČR a dalším osobám s bydlištěm na území České republiky od 26. února do 11. dubna zakazuje vstup do zemí s extrémním rizikem výskytu uvedených mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzánii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe. Pouze cesty, které jsou naléhavé a nesnesou odkladu, mohou být uskutečněny. V takovém případě mají cestující povinnost oznámit cestu Ministerstvu zahraničních věcí ČR. Tímto oznámením se rozumí registrace v databázi DROZD před cestou. Porušení tohoto ochranného opatření bude sankcionováno podle zákona o ochraně veřejného zdraví.


MZV dále upozorňujeme, že z důvodu setrvale nepříznivé epidemiologické situace v ČR i v zahraničí, dochází k výrazným omezením v dopravě a zavádění rozsáhlých restriktivních opatření omezující vstup a pohyb na území jednotlivých států včetně ČR.  Při všech cestách do zahraničí je nutno se předem informovat o podmínkách vstupu, restrikcích a preventivních opatřeních cílové země. Podmínky ke vstupu do jednotlivých zemí průběžně aktualizujeme na webových stránkách příslušných zastupitelských úřadů ČR a jejich přehled přinášíme pod tímto článkem.

Před cestou do zahraničí či před plánovaným návratem do ČR přes území třetího státu se doporučuje ověřit si předem aktuálně platné podmínky přepravy přímo u sjednaného přepravce hromadné dopravy (letadlo, autobus, vlak). Nelze vyloučit, že jednotliví přepravci budou před zahájením cesty od cestujících vyžadovat předchozí elektronickou registraci a také negativní test na Covid-19.

Před případnou cestou MZV ČR doporučuje uzavřít cestovní pojištění obsahující i léčebné výlohy pro případ onemocnění COVID-19.

Přehled podmínek ke vstupu do jednotlivých zemí při cestě do zahraničí


Podmínky návratu do ČR (platné od 15.2.2021 00:00h) jsou stanoveny Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR

Vzhledem k nepříznivému vývoji pandemie a obavám ze šíření nových mutací koronaviru se mění pravidla pro návrat do České republiky, a to formou Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Cestovatelé budou nově muset podstupovat testování na COVID-19 již před zahájením návratu do ČR z většiny zemí světa. Podobná pravidla přijímají postupně všechny země EU se společným cílem, kterým je předejít další a mnohem agresívnější vlně pandemie.

Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR rozlišuje nově 4 kategorie zemí: země s nízkým rizikem (zelené), země se středním rizikem (oranžové), země s vysokým rizikem (červené) a země s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 (tmavě červené). Přehled zemí dle míry rizika je stanoven Sdělením Ministerstva zdravotnictví ČR.

Bezplatná informační linka Ministerstva zdravotnictví ke koronaviru 12 21

Informace Ministerstva vnitra pro tuzemské občany a pro cizince na území ČR +420 974 801 801

Semafor od 22.2.2021

Semafor od 22.2.2021

Od 15. února 2021 platí následující pravidla pro návrat z pobytu delšího než 12 hodin ze zemí:

- s nízkým rizikem nákazy COVID-19 (zelená barva): cestující mohou z těchto zemí do ČR přijet bez jakýchkoliv omezení.

- se středním rizikem nákazy COVID-19 (oranžová barva): cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit hraniční kontrole. Zároveň cestující musí podstoupit antigenní test (provedený max 24 h před začátkem cesty), nebo RT-PCR test (provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR) a musí disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o jeho negativním výsledku. Toto potvrzení bude vyžadováno dopravci jako podmínka pro přijetí cestujícího k přepravě a cestující jej musí na vyžádání předložit hraniční kontrole v ČR. Po dobu 10 dnů od návratu platí povinnost nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku.

- s vysokým rizikem nákazy COVID-19 (červená barva): cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit hraniční kontrole. Zároveň cestující musí podstoupit antigenní test (provedený max 24 h před začátkem cesty), nebo RT-PCR test (provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR) a musí disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o jeho negativním výsledku. Toto potvrzení bude vyžadováno dopravci jako podmínka pro přijetí cestujícího k přepravě a cestující jej musí na vyžádání předložit hraniční kontrole v ČR. Po příjezdu do ČR se cestující samoizoluje, do 5 dnů po příjezdu na území ČR má povinnost na vlastní náklady podrobit se RT-PCR testu a výsledek elektronicky neprodleně předložit krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu uvedeného v Příjezdovém formuláři. Do doby předložení negativních výsledků testu se na ně bude vztahovat povinná karanténa/samoizolace (omezení volného pohybu). Po dobu 10 dnů od návratu platí povinnost nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku.

- s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 (tmavě červená barva): cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit hraniční kontrole. Zároveň cestující musí podstoupit RT-PCR test provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR a musí disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o jeho negativním výsledku. Toto potvrzení bude vyžadováno dopravci jako podmínka pro přijetí cestujícího k přepravě a cestující jej musí na vyžádání předložit hraniční kontrole v ČR. Osoby vracející se ze zemí s vysokým rizikem nákazy jsou povinny se nejdříve 5 dnů po příjezdu (tj. nejdříve 6. den) na území ČR na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu a výsledek neprodleně předložit elektronicky krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu uvedeného v Příjezdovém formuláři, a to pokud orgán ochrany veřejného zdraví zcela výjimečně v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřních. Do doby předložení negativních výsledků testu se na ně bude vztahovat povinná karanténa/samoizolace (omezení volného pohybu) , tj. karanténa/samoizolace skončí nejdříve předložením negativního výsledku testu, který může být proveden nejdříve 6. den po příjezdu. Po dobu 10 dnů od návratu platí povinnost nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku.

V případě, že cestující nebude mít reálnou možnost zajistit si provedení potřebného testu v zemi odjezdu nebo v důsledku onemocnění COVID-19 absolvoval v zemi odjezdu místními předpisy stanovenou izolaci, cestující kontaktuje Velvyslanectví ČR akreditované pro zemi, ve které se aktuálně nachází.

Příjezd do ČR 15.2.2021

Příjezd do ČR 15.2.2021

Výše uvedené neplatí pro:

a) pro pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem;
b) pro občany Evropské unie, včetně občanů České republiky, a cizince s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v Evropské unii, kteří tranzitují do 12 hodin přes Českou republiku, nebo cestují do nebo z České republiky na dobu nepřesahující 12 hodin, cizinci jsou oprávněni do ČR cestovat pouze z důvodů uvedených v bodě II.2 Ochranného opatření;
c) pro akreditované členy diplomatických misí v České republice včetně soukromých služebních osob, držitele služebních pasů vydaných Českou republikou a držitele diplomatických pasů cestující do nebo z České republiky za služebním účelem a úředníky mezinárodních organizací registrovaných u Ministerstva zahraničních věcí, pokud jejich pobyt na území nepřekročí 72 hodin;
d) pro osoby mladší 5 let;
e) profesionální sportovce a členy státní reprezentace České republiky nebo ostatních zemí, včetně osob nezbytných pro konání sportovní akce povolené výjimkou Ministerstva zdravotnictví, kterým je umožněna individuální tréninková činnost nebo účast na hromadné akci, pro kterou byly stanoveny závazné hygienicko-protiepidemické podmínky; pro tyto osoby neplatí pouze bod I.4 písm. d) Ochranného opatření a jsou povinny se po vstupu na území České republiky před zahájením uvedených činností na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2;
f) pro přeshraniční pracovníky, žáky a studenty, kteří za účelem výkonu práce nebo vzdělávání pravidelně alespoň jednou týdně oprávněně překračují státní hranici s Českou republikou do nebo ze sousedního státu a pro cesty do nebo ze sousedního státu za účelem výkonu práva péče o nezletilé dítě nebo styku s ním;
g) pro policisty vykonávající eskortní činnost nebo bezpečnostní doprovod letadel;
h) pro občany České republiky, občany Evropské unie a držitele platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu na území České republiky vydaných Českou republikou, kteří předloží písemné lékařské potvrzení v anglickém jazyce, a to lékařem působícím v České republice nebo v jiném členském státě Evropské unie o tom, že nemají klinické známky onemocnění COVID-19, absolvovali podle platných mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví nebo opatření jiného členského státu Evropské unie izolaci ve stanoveném rozsahu z důvodu pozitivního výsledku RT-PCR testu a o tom, že od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu neuplynulo více než 90 dní; potvrzení musí obsahovat razítko, identifikační údaje lékaře a telefonické spojení; možný vzor potvrzení je zveřejněn na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví;
i) pro pracovníky servisu kritické infrastruktury, jejichž výkon činnosti je v zájmu České republiky; pro tyto osoby neplatí pouze bod I.3 písm. d) a I.4 písm. d);
j) pro osoby, které jsou držiteli diplomatické nóty osvědčující doloženou absolvovanou izolaci v důsledku onemocnění COVID-19 podle bodu III.6 Ochranného opatření;
k) pro přeshraniční spolupráci v rámci zásahu složek integrovaného záchranného systému.


Přehled podmínek ke vstupu do jednotlivých zemí:


A B C D E F G H CH I J K L M N O P R S T U V Z


A

Afghánistán

Albánie

Alžírsko

Andorra

Angola

Argentina

Arménie

Austrálie

Ázerbájdžán


B

Bahamy

Bahrajn

Bangladéš

Belgie

Belize

Bělorusko

Bhútán

Bolívie

Bosna a Hercegovina

Botswana

Brazílie

Brunej

Bulharsko

Burkina Faso

Burundi


C

Černá Hora

Čína


D

Dánsko

Dominikánská republika

Džibutsko


E

Egypt

Ekvádor

Eritrea

Estonsko

Etiopie


F

Filipíny

Finsko

Francie


G

Gambie

Ghana

Gruzie

Guatemala

Guinea

Guinea-Bissau


H

Haiti

Honduras

Hongkong


CH

Chile

Chorvatsko


I

Indie

Indonésie

Irák

Írán

Irsko

Island

Itálie

Izrael


J

Jamajka

Japonsko

Jemen

Jihoafrická republika

Jižní Súdán

Jordánsko


K

Kambodža

Kanada

Kapverdy

Katar

Kazachstán

Keňa

Kolumbie

Komory

Korejská republika

Kosovo

Kostarika

Kuba

Kuvajt

Kypr

Kyrgyzstán


L

Laos

Lesotho

Libanon

Libérie

Lichtenštejnsko

Litva

Lotyšsko

Lucembursko


M

Macao

Madagaskar

Maďarsko

Malajsie

Malawi

Maledivy

Mali

Malta

Maroko

Marshallovy ostrovy

Mauricius

Mauritánie

Mexiko

Mikronésie

Moldavsko

Monako

Mongolsko

Mosambik

Myanmar


N

Namibie

Německo 

Nepál

Nigérie

Nikaragua

Nizozemsko

Norsko

Nový Zéland


O

Omán


P

Palestina

Palau

Panama

Paraguay

Peru

Pobřeží slonoviny

Polsko

Portugalsko


R

Rakousko 

Rumunsko

Rusko

Řecko

Rwanda


S

Salvador

San Marino

Saudská Arábie

Senegal

Severní Makedonie

Seychely

Sierra Leone

Singapur

Slovensko 

Slovinsko

Somálsko

Spojené arabské emiráty

Srbsko

Srí Lanka

Súdán

Svazijsko

Španělsko

Švédsko

Švýcarsko

Sýrie


T

Tádžikistán

Tanzánie

Thajsko

Tchaj-wan

Togo

Tunisko

Turecko

Turkmenistán


U

Uganda

Ukrajina

Uruguay

USA

Uzbekistán


V

Vatikán

Velká Británie

Venezuela

Vietnam

Východní Timor


Z

Zambie

Zimbabwe


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688