Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.02.2021 19:52:42

Počasí: Do čtvrtka jaro i mlhy, pak se ozve zima

 

Užíváme si nezvykle teplé počasí na přelomu února a března. Po velmi vysokých teplotách na začátku týdne se sice na víkend citelně ochladilo, i tak jsou teploty nad průměrem. V novém týdnu se znovu oteplí a odpolední teploty budou vysoké. Avšak jen do čtvrtka, pak modely očekávají ráznou studenou frontu a propad studeného vzduchu do střední Evropy. Ochlazení sice bude jen přechodné, teploty se však propadnou o dost stupňů. Pátek je ještě daleko, takže může dojít ke změně verdiktu. Při pohledu na cirkulaci vzduchu nad Evropou je patrné, že takové počasí přetrvá i v dalších dnech nebo týdnech.

Pěkné jarní počasí občas přeruší studený vpád od severu, který připomene, že zima je teprve na svém konci a že studeného vzduchu je na severu ještě dost. Až do čtvrtka budou teploty asi 7 °C nad dlouhodobým průměrem, a to hlavně ve výšce nad zemí. Je to hodně. Zima se sice asi dvakrát ve střední Evropě projevila, napadl i sníh, jako celek však znovu byla velmi teplá a krátká. Touto dobou by měla vrcholit. Místo toho bylo ve střední Evropě skoro 20 °C. Vzestup teplot je zásadní. Momentálně se z počasí vypařily i srážky. Krajina Česka je naštěstí dost zavodněna.

Předpověď počasí na nový týden

V pondělí bude zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Během dne většinou rozpouštění oblačnosti a skoro jasno. Na severovýchodě více oblačnosti a ojediněle déšť nebo mrholení. Teploty 7 až 11 °C, při mlhavu a zataženu 4 °C.

úterý bude zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Během dne většinou rozpouštění oblačnosti a skoro jasno. Teploty 8 až 13 °C, při mlhavu a zataženu 4 °C.

Ve středu bude nízké oblačnosti ubývat ještě více. Většinou bude jasno nebo skoro jasno. Jen ojediněle zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Teploty 9 až 14 °C, při mlhavu a zataženu 4 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Během dne většinou rozpouštění oblačnosti a skoro jasno. Teploty 9 až 14 °C, při mlhavu a zataženu 7 °C.

V dalších dnech přibude oblačnost a přidají se frontální srážky. Zpočátku dešťové, postupně sněhové ve většině poloh. Postupně se objeví sněhové přeháňky. Teploty 0 až 6 °C.

Počasí 2.3.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty