Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.02.2021 06:03:00

Goldman Sachs: Porostou zisky i dividendy, banky atraktivní

Přichází období, kdy by se makroekonomická situace měla posunout od deflačních a dezinflačních tlaků k vyšší inflaci a ekonomickému růstu. Těžit by z toho mohla cyklická odvětví či třeba hodnotové akcie. Tak vnímá další vývoj hlavní ekonom Goldman Sachs Peter Oppenheimer (viz Oppenheimer: Mění se makroekonomické prostředí a s ním přichází řada změn na akciích), podle kterého po finanční krizi roku 2008 zaostávaly akciové trhy v Evropě za těmi americkými i proto, že v Evropě je větší váha hodnotových akcií firem, které se nacházejí za svou růstovou fází. Nastane posun i zde?

Velkou váhu na kapitalizaci evropských trhů mají akcie finančních společností, v USA to jsou naopak technologie. Evropské banky měly po krizi mnoho problémů, musely navyšovat svůj kapitál, bojovaly s nízkými maržemi. Nicméně jejich rozvahy jsou nyní silnější a dnes překvapují svou ziskovostí. Atraktivní jsou podle ekonoma i jejich valuace.

Posun by mohl na akciových trzích nastat i mezi segmenty s nízkou a vysokou volatilitou. Po krizi roku 2008 byly v kurzu sektory a akcie s nízkou volatilitou, protože vládla celková nejistota a klesaly sazby. Nízké sazby totiž prospívají jednak aktivům s velkou durací – těm, jejichž cash flow je posunuto více do budoucnosti, jako tomu je u růstových technologických firem. A také podle ekonoma více pomáhají aktivům, jejichž cash flow je málo volatilní a predikovatelnější. Po recesi roku 2020 bychom se měli přesunout do období menší nejistoty, lidé by se měli méně obávat budoucnosti a to by mělo přinést i větší atraktivitu rizikovějších aktiv.

Jak by se měly vyvíjet dividendy obchodovaných společností? Ty jsou odrazem ziskovosti, podle ekonoma došlo k jejich osekání tak, jak se v loňském roce propadla ziskovost, ale obrat nastane již letos. Dividendy by také měly být predikovatelnější. Oppenheimer se navíc domnívá, že dolů by mohly jít i dividendové výnosy, tedy poměr cen a dividend. Příčinou by měl být zmíněný pokles nejistoty a sejít by se tak měly rostoucí dividendy a zároveň klesající poměr dividend a cen akcií (rostoucí poměr cen k dividendám).

V následujícím grafu Goldman Sachs ukazuje vývoj amerického produktu spolu se svými projekcemi pro rok 2021 a 2022. Vyznačen je i vývoj indexu současné ekonomické aktivity. Banka tedy nyní čeká, že americká ekonomika letos poroste o 7 % a příští rok o 4,5 %:

goldman Sachs politika
Zdroj: Twitter

Nemalou roli bude hrát fiskální politika nové americké vlády. Druhý graf popisuje odhady Goldmans Sachs týkající se toho, jaký dopad bude mít fiskální stimulace na americkou ekonomickou aktivitu. Nejsilněji by měl působit ve druhém čtvrtletí letošního roku. Plné sloupce přitom indikují již schválené programy, šrafované zase programy, které by teprve měly být podle očekávání schváleny. Ve druhém čtvrtletí by tak měla výrazně klesnout podpora v nezaměstnanosti, ale více než vyvážit by ji měly investice do infrastruktury (z velké části zatím neschválené) a růst dalších položek:

infrastruktura investice USA

Zdroj: Twitter


Zdroj: Goldman Sachs, Youtube


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688