Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  25.02.2021 17:11:56

Gates: Pokud nejste nejbohatší na světě, nekupujte bitcoiny

Po nárůstu o více než 400 % za poslední rok se bitcoin stává čím dál mainstreamovějším aktivem a všichni, včetně významných investorů a tvůrců politik, o něm mluví. K jeho velkým podporovatelům patří Elon Musik, ale pokud nejste nejbohatším člověkem na světě, neměli byste bitcoiny nakupovat, domnívá se Bill Gates, třetí nejbohatší člověk na světě. A dlouholetý obchodní partner Warrena Buffetta Charlie Munger se nechal slyšet, že žádné bitcoiny nikdy kupovat nebude.

Pro Gatese není bitcoin něco, co by měli investoři nakupovat - navíc je špatný pro životní prostředí, vzhledem k tomu, že jeho těžba vyžaduje hodně energie.

"Elon má spoustu peněz a je velmi sofistikovaný, takže si nedělám starosti s tím, že jeho bitcoiny budou tak nějak náhodně stoupat nebo klesat," řekl Gates v rozhovoru s Emily Chang na Bloomberg Television. "Myslím si ale, že se do těchto mánií dostávají lidé, kteří nemusí mít tolik peněz nazbyt. Mojí obecnou myšlenkou je, že pokud nemáte tolik peněz jako Elon, měli byste si pravděpodobně dávat pozor.“

Musk, který podle indexu Bloomberg Billionaires nashromáždil hodnotu 189,6 miliard dolarů, je vášnivým zastáncem bitcoinů - natolik, že cenu tohoto tokenu ovlivňuje. Bitcoin po investici Tesly tento měsíc prudce vzrostl až o 76 % a následně se propadl o 13 % poté, co Musk zatweetoval, že se mu ceny kryptoměn opravdu „zdají vysoké“.

Charlie Munger, místopředseda Berkshire Hathaway a dlouholetý obchodní partner Warrena Buffetta, se staví jasně proti raketovému růstu cen akcií Tesly i šílenství na bitcoinu. Na otázku, zda je podle něj bláznivější bitcoin za 50 000 USD nebo hodnota (EV) Tesly ve výši 1 bilionu USD, řekl: „No, mám stejný problém jako kdysi Samuel Johnson, když dostal podobnou otázku a řekl ‚Nemohu rozhodnout o pořadí priorit mezi blechou a vší,‘ a ohledně těchto možností mám stejný názor. Nevím, co je horší.“

Akcie společnosti Tesla loni vzrostly o 743 %, i když letos jsou už o 3% níže. Její tržní kapitalizace je přibližně 689 miliard dolarů. Bitcoin v uplynulém týdnu narostl na více než 50 000 USD poté, co Tesla oznámila, že koupila kryptoměnu v hodnotě 1,5 miliardy USD.

"Takže si nemyslím, že bitcoin skončí jako prostředek směny pro celý svět. Je příliš volatilní, aby sloužil jako prostředek směny. Je to vlastně druh umělé náhrady za zlato. A protože nikdy nekupuju zlato, nikdy nebudu kupovat ani bitcoiny.“ A doporučuje ostatním, aby se řídili jeho praxí, a to zejména začínajícím investorům. Ty jsou podle něj lákáni do obchodní bubliny prostřednictvím aplikací, jako je Robinhood.

Debata o bitcoinech není nic nového. Ministryně financí Janet Yellenová, další dlouholetá skeptička, na začátku tohoto týdne na konferenci New York Times uvedla, že bitcoin je „extrémně neefektivní způsob provádění transakcí“.

Ale s tím, jak stále více společností začíná přijímat bitcoiny (mezi posledními PayPal Holdings, Visa a MasterCard), dosahuje tento token čím dál širšího přijetí. Centrální banky včetně Fedu a ECB studují možnosti digitalizace svých vlastních měn a společnosti jako Fidelity Investments spouštějí fondy, které umožňují investorům přidávat kryptoměny do svých portfolií. Zdá se, že debata o bitcoinech není zdaleka u konce.

Zdroj: Bloomberg, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

01.03. 09:53  Bitcoin néééni token. (Arnošt Petrů)
26.02. 20:12  Tak to je něco! (Ivanka082)
26.02. 12:59  Hmm (HMM)
26.02. 08:00  vášnivým zastáncem? (Peppa)


Přečtěte si také:

04.07.2020Víkendář: Nová nejbohatší země na světě? Patria (Patria Finance)
02.10.2018Jak investují nejbohatší lidé na světě? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688