Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  16.12.2002 13:18:14

ČKA záměrně podávala vládě neúplné informace ke Koradu


PRAHA (ČIA) - Záměrné dezinformace vlády se podle minoritního akcionáře společnosti Korado Bedřicha Brabce dopustila Česká konsolidační agentura (ČKA), když v materiálech o prodeji akcií a pohledávek Korada zamlčela důležité skutečnosti. ČKA podle Brabce vládu neinformovala o existenci žaloby na prodávající, nebo o tom, že Brabec má na akcie Korada předkupní právo a že jej již využil. ČIA o tom informoval Brabec.

Kancléř ČKA Jan Cimburek v rozhovoru pro ČIA připustil, že informace o existenci žaloby skutečně v materiálu pro vládu není, neboť, jak řekl, ČKA o ní neví. Naopak informace týkající se Brabcova předkupního práva v materiálu obsaženy jsou. "V materiálu pro vládu, v části hodnocení rizik transakce, je upozorněno na možnost napadání procesu minoritním akcionářem panem Brabcem," řekl Cimburek.

Brabec se v současné době považuje za stoprocentního vlastníka Korada, pátého největšího výrobce radiátorů v Evropě. To však rezolutně odmítá jak ČKA, tak její poradce pro výběrové řízení CAIB. Brabec využil nabídky na odkup akcií tím, že kladně reagoval na dopis zaslaný CAIB. "V březnu letošního roku mě CAIB kontaktovala s tím, zda mám na základě mého předkupního práva zájem o koupi akcií a pohledávek Korada za 1,2 miliardy korun. Odpověděl jsem, že ano a že do třiceti dnů zaplatím stanovenou cenu," řekl. "Po několika dnech CAIB nabídku popřela a přestala se mnou komunikovat," dodal Brabec. Rozhodl se proto ostatní akcionáře zažalovat.

V dopise, který má ČIA k dispozici, skutečně CAIB Brabce vyzvala, aby za 1,21 miliardy korun odkoupil podíly a pohledávky ostatních akcionářů. Není v něm však ani zmínka o tom, že by tato nabídka byla učiněna na základě Brabcova předkupního práva. Zato obsahuje podmínku, že Brabec musí do patnácti dnů doložit finanční krytí této transakce. "Opravdu jsme jako poradci při výběrovém řízení oslovili pana Brabce, ovšem pouze z naší dobré vůle. On na naši nabídku nereagoval podle našich podmínek, a tak jsme s ním přerušili jednání," řekl na dotaz ČIA jednatel CAIB FA Věslav Michalík, který je pod dopisem podepsaný. Podle jeho slov může Brabec předkupní právo uplatnit až tehdy, když oddělený prodej akcií a pohledávek Korada schválí vláda. Ta se tím bude znovu zabývat na zasedání 16. prosince, kdy posoudí návrh ČKA na prodej pohledávky společnosti Czech Radiators.

CAIB navrhla ČKA postup, při kterém budou nejprve prodány pohledávky Korada a odděleně budou nabídnuty akcie. "Pokud Czech Radiators pohledávky koupí, tak následným snížením základního jmění Korada a kapitalizací těchto pohledávek výrazně sníží hodnotu jednotlivých akcií," dodal Brabec. Z dokumentu, který má ČIA k dispozici, však vyplývá, že CAIB nabízela ještě v červenci letošního roku dohromady pohledávky i akcie.

Podle oficiální vlastnické struktury Korada stojí na jedné straně ve shodě jednající ČKA, která vlastní 34,2 procenta akcií, EBRD držící 29,1 procenta akcií a tři bývalí zakladatelé, kteří drží po 9,2 procenta akcií. Na straně druhé je Brabec s oficiálním podílem 9,2 procenta a s předkupním právem. Všichni majitelé, kromě Brabce se dohodli, že své podíly prodají společnosti Czech Radiators, kterou vlastní bývalá poradenská firma vlády Odien.

Vláda rozhodnutí o tom, zda za 1,1 miliardy korun prodá pohledávky Korada společnosti Czech Radiators 9. prosince odložila a vyžádala si další doplňující informace. "Vzájemné vazby vlastníků jsou velmi spletité a vláda chce proto velmi pečlivě prostudovat předložený materiál," řekl k tomu ministr financí Bohuslav Sobotka. Na základě předkupního práva pak chce nabídnout akcie Korada v nominální hodnotě 287,7 milionu korun za 47 milionů korun Brabcovi.

-vp-,-kaj-



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688