mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.02.2021 22:36:00

České aerospace firmy mají zájem o výzkumnou spolupráci v Kanadě

České aerospace firmy mají zájem o výzkumnou spolupráci v Kanadě

24.02.2021 / 16:02 | Aktualizováno: 24.02.2021 / 22:36

Rekordní počet českých firem a institucí se ve dnech 16. – 19. února zúčastnil RDV FORUM, přední kanadské akce zaměřené na výzkumnou spolupráci v oblasti letectví a kosmonautiky.

Akce byla úspěšně realizována v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED, který zorganizovalo Velvyslanectví ČR v Ottawě a agentura CzechInvest, za finanční podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

RDV Forum jako přední kanadská akce zaměřená na výzkumnou spolupráci v letectví a kosmonautice spojuje přední hráče leteckého a kosmického průmyslu, výzkumné pracovníky přidružené k univerzitám, výzkumná centra a vládní instituce. Jejím hlavním cílem je propojení vhodných partnerů pro výzkumné projekty.

Letošní ročník se kvůli koronavirové pandemii konal ve virtuální podobě. Česká republika se aktivně této akce zúčastnila vůbec poprvé, a to hned v rekordním počtu třinácti firem a institucí. Kromě hojného zastoupení se Česká republika zviditelnila i jako partner akce.

Tato zajímavá akce byla zařazena mezi projekty na podporu ekonomické diplomacie PROPED i z toho důvodu, že s jejím organizátorem, tj. leteckým konsorciem CRIAQ, má Technologická agentura ČR uzavřenou dohodu o spolupráci. Účastí se tak podařilo zvýšit povědomí o společném programu na podporu mezinárodní výzkumné spolupráce DELTA 2.

Hlavním účelem české účasti byla možnost shlédnout, diskutovat a případně se zapojit do výzkumných projektů, kterých bylo během tří dnů prezentováno více než třicet. Mezi projekty byly projekty zaměřené na autonomizaci, kompozitní materiály nebo pokročilý 3D tisk.

Kromě prezentovaných výzkumných projektů mohli účastníci sledovat zajímavá vystoupení expertů z řad průmyslu i akademické obce. V diskusních blocích programu zazněly zajímavé názory i myšlenky nad budoucností letectví a kosmonautiky. Ústředním tématem byla samozřejmě udržitelnost leteckého a kosmického průmyslu, nově zaváděné technologie, resp. opatření, které je pro dosažení udržitelnosti odvětví potřeba přijmout. Diskutovaly se také nové způsoby mobility nebo naléhavost předložení řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Letectví evidentně stojí na historické křižovatce a čelí nebývalé výzvě, přijít a implementovat na cestě k transformaci zásadní řešení, a to poměrně v krátké době. Je zřejmé, že výzkum na této cestě bude hrát stále zásadnější roli a české firmy by měly zůstat jeho součástí.

Jan Kubačka, ekonomický diplomat
Velvyslanectví ČR v Ottawě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688