mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  24.02.2021 13:03:00

COVID-19: Aktuální opatření na Kypru - Od 1.2. dochází k postupnému uvolňování lockdownu.

COVID-19: Aktuální opatření na Kypru

24.02.2021 / 13:00 | Aktualizováno: 24.02.2021 / 13:03

Přehled platných mimořádných omezení v Kyperské republice, NÁVRAT DO ČR, pravidla pro cestování a důležité kontakty. Cestovatelé z ČR nemohou, s platností od 18. září, vstoupit na Kypr. Od 1.2. dochází k postupnému uvolňování lockdownu.

 

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY A NÁVRAT NA ÚZEMÍ ČR

Na základě rozhodnutí Vlády Kyperské republiky byla s platností od 18. září přeřazena Česká republika z „Covidové“ kategorie B do kategorie C. Do země tedy nemohou vstupovat turisté, kteří v posledních 14-ti dnech pobývali v České republice, nebo v jiné zemi kategorie C. Rozdělení zemí do jednotlivých kategorií průběžně aktualizuje kyperské ministerstvo zdravotnictví (Epidemiological risk assessment of countries concerning COVID-19). Osoby, kterým je umožněno vstoupit na území Kypru ze země kategorie C (odkaz):

  • kyperští občané s trvalým pobytem v Kyperské republice a jejich rodinní příslušníci (zahraniční manželé, jejich nezletilé děti a rodiče kyperského občana);
  • osoby, které v Kyperské republice legálně dlouhodobě pobývají;
  • osoby, kterým je povolen vstup do Kyperské republiky v rámci Vídeňské úmluvy o diplomatických vztazích (1961) a konzulárních vztazích (1963);
  • osoby, bez ohledu na jejich státní příslušnost, které mají speciální povolení Kyperské republiky (cestování na výjimku - viz níže).

Pouze cestovatelé, kteří spadají do některé z výše uvedených kategorií, mohou absolvovat test na Covid-19 až po příletu na Kypr, a to na vlastní náklady (60 €), které mohou zahrnovat i případné dočasné ubytování a s tím spojený transport. Následně je nařízena povinná 14-ti denní karanténa (doma, nebo v ubytovacím zařízení), a to bez ohledu na to, zda byly výsledky testu pozitivní, či negativní. Další Covid-19 test na vlastní náklady je možné absolvovat desátý den od zahájení karantény a pokud je negativní, pak může být karanténa ukončena. Pokud desátý den karantény nebude proveden molekulární test, karanténa může být ukončena až čtrnáctý den s tím, že cestovatel je prokazatelně Covid-19 negativní v souladu s nařízením kyperského Ministerstva zdravotnictví.

Žádost o výjimku pro vstup do země (zejména v humanitárních případech):
žádost musí být podána min. 2 dny před plánovaným letem;
online žádost můžete podat na portálu Cyprus Flight Pass - Special Permission;
žádosti o udělení zvláštního povolení pro vstup do země lze podávat prostřednictvím e-platformy 14 dnů před očekávaným datem cesty, udělený souhlas je platný měsíc od data vydání;
po schválení žádosti bude žádajícímu zasláno speciální číslo spojené s číslem občanského průkazu, nebo cestovního pasu, které pak vyplní v portálu Cyprus Flight Pass.

Podrobné informace k žádosti o výjimku ke vstupu do Kyperské republiky, vč. okruhu oprávněných žadatelů, naleznete na stránkách Cyprus Flight Pass.

Od 1. února 2021 lze dotazy k vyplňování "Cyprus Flight Pass" směrovat od 8:00 do 20:00 (UTC+2) na telefonní čísla z Kypru: 1474, ze zahraničí: +357 22 285 757. Písemné dotazy na https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us.

Telefonní linky (PDF, 66 KB) v souvislosti s Covid-19.

 

V souladu s Usnesením Vlády ČR ze dne 28. ledna 2021 č. 79 o přijetí krizového opatření, kterým se dále zpřísňují podmínky volného pohybu na území ČR, upozorňujeme na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky.


Důrazně upozorňujeme, že z důvodu stále zhoršené epidemiologické situace v ČR i v zahraničí, dochází k výrazným omezením v dopravě a zavádění rozsáhlých restriktivních opatření omezující vstup a pohyb na území jednotlivých států včetně ČR.

Podmínky návratu do ČR jsou stanoveny ochrannými opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme na webových stránkách MZV ČR.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD. Aktuální informace k jednotlivým zemím naleznete na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí a informace k návratu do ČR na portálu Ministerstva vnitra věnovaného COVID-19.

 

VSTUP NA ÚZEMÍ KYPRU

Od 18. 9. 2020 nemohou cestující z České republiky (vč. osob tranzitujících přes ČR) vstoupit na Kypr (Kyperská republika), z důvodu přeřazení České republiky do kategorie C.

Mezinárodní letiště na Kypru jsou otevřená pro pravidelné komerční linky i charterové lety. Kyperská vláda uplatňuje pravidla, která se liší pro cestující z jednotlivých zemí.

Kypr rozděluje státy podle míry rizika nákazy na tři kategorie (A, B, C) a podle ní reguluje pravidla vstupu do země. Rozdělení zemí do jednotlivých kategorií průběžně aktualizuje kyperské ministerstvo zdravotnictví.

Odlet z Kyperské republiky je umožněn.

 

Pohyb mezi jižní a severní částí Kypru

V současnosti jsou uzavřené všechny přechody mezi jižní a severní částí Kypru pro cizince, kteří nežijí trvale na Kypru. Přechod je umožněný na vybraných místech pouze ze závažných humanitárních důvodů. V těchto případech kontaktujte, prosím, vždy velvyslanectví!

 

OPATŘENÍ

Nejdůležitější platná omezení v souvislosti se šířením koronaviru platná od 1. 2. 2021 do 7. 2. 2021:

- je zakázán volný pohyb osob v době od 21:00 do 5:00 na celém území Kyperské republiky s výjimkou cest do a ze zaměstnání.

- platí povinnost nosit roušku v uzavřených prostorách (supermarkety, banky, nákupní centra, veřejná doprava) i na ulici pro všechny obyvatele nad 12 let věku

- platí úplný zákaz shromažďování na veřejných místech, uvnitř i venku s výjimkou fyzického cvičení např. v parku, na pláži – max. 2 osoby. Návštěvy v domácnostech jsou dovoleny jen pro nejbližší příbuzné a do max. počtu 2 osob.

- je zakázáno vyjíždět za účelem fyzické aktivity na lesní turistické trasy

- pohyb venku je povolen pouze na základě SMS zprávy, max. 2x denně z registračního sytému na čísle 8998 (z kyperských SIM) nebo na tel. +35722263030 (ze zahraničních telefonních čísel).

- jsou uzavřeny restaurace, hostince, kavárny, bary, jídelny atd. S sebou je možné si jídlo odnést do 19:00, dovážka je povolena do 21:00.

- jsou zavřena obchodní centra i obchody se „zbytným“ zbožím, zůstávají otevřeny prodejny s potravinami, lékárny a další provozovny s nezbytným zbožím - prodejny s potravinami mohou mezi svou otevírací dobou a 9:00 obsloužit pouze osoby starší 65 let

- otevírají se kadeřnictví, holičství a salóny krásy.

- bohoslužby se mohou konat pouze bez věřících. Povoleny jsou jen svatby, křtiny a pohřby a to do počtu 10 osob

- jsou zavřeny základní, střední, vyšší i vysoké školy – výuka bude probíhat distančně

- jsou zakázány návštěvy v pečovatelských domech, domovech důchodců, lékařských zařízeních pro pacienty s chronickými chorobami, domovech pro ohrožené skupiny obyvatel včetně zařízení pro lidi bez domova

- jsou zakázány organizované volnočasové aktivity pro všechny, uzavřena jsou kina, divadla i koncertní sály, kasina, jsou zakázána veškerá představení, konference i další akce včetně demonstrací, průvodů, venkovních bazarů, festivalů atd.

- jsou uzavřena dětská hřiště a posilovny

- sportovní utkání budou bez diváků, sportovní akce pro osoby mladší 18 let jsou zakázána.

Další uvolňování opatření platné od 08. 02. 2021:

  • otevírají se základní školy (do 6. třídy) a poslední ročníky středních škol pro presenční výuku.
  • otevírají se všechny obchody včetně obchodních domů a center.
  • otevírají se muzea a místa archeologického významu
  • mohou se konat bohoslužby do max. počtu 50 přítomných věřících.
  • jsou povoleny návštěvy v domácnostech do max. počtu 4 příchozích osob.

 

KONTAKTY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Cyprus Flight Pass

Telefonní linka pro podezření na nákazu COVID-19 a zajištění testování: 1420

Obecné informace ke koronaviru: 1450 (non-stop) nebo 1412 (Po-Pá 8-20h)

Informace k zaměstnání a podnikání: 1433 (Po-Pá 8-20)

Kyperský vládní portál ke COVID-19 v řečtině (aktuální) a angličtině (se zpožděním).

Místa, kde je možné se nechat testovat na onemocnění Covid-19 naleznete zde.

 

Spojení na Velvyslanectví ČR v Nikósii:

Telefon +357 22 421118
Fax +357 22 421059
Email nicosia@embassy.mzv.cz
Webové stránky www.mzv.cz/nicosia

Určité informace o cestování v rámci zemí Evropské unie lze nalézt na stránkách Re-open EU

Všem českým občanům doporučujeme zaregistrovat se v systému DROZD, jehož prostřednictvím jsou zasílána zásadní upozornění a varování.

V urgentních případech lze mimo pracovní dobu volat i na krizovou linku konzulární pomoci +357 99 356 380.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688