sanep.cz (SANEP)
Volby  |  24.02.2021 08:39:13

Volební preference - v únoru 2021 - Sněmovní volby by i v únoru přes mírný pokles vyhrálo hnutí ANO

Sněmovní volby by i v únoru přes mírný pokles vyhrálo hnutí ANO, druhou pozici by obsadilo koaliční uskupení Piráti/STAN, oproti minulým měsícům výrazně posílilo SPD

Hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše se aktuálně v únorovém měření společnosti SANEP těší přízni 26,8% voličů.

Oproti minulému měsíci zaznamenala tato vládní strana v aktuálním průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR pokles o 0,3 procentních bodů. Přesto je i v únoru tohoto roku hnutí ANO i nadále favoritem sněmovních voleb, přestože se na politickém poli rýsuje velký konkurent, kterým je koaliční uskupení Pirátů a hnutí STAN.

Právě toto koaliční uskupení Piráti/STAN by nyní v hypotetických únorových volbách do Sněmovny obsadilo druhou pozici, a to se ziskem 24,9 procentních bodů, což představuje oproti lednu nárůst o 1,3 procentních bodů.

Třetí pozici by v současné době získalo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 18,6 procentních bodů. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení mírně polepšilo oproti minulému měsíci, a to o 0,3 procent.

Na čtvrtém místě by v únoru skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 9,4 procentních bodů, což znamená oproti lednovému měření nárůst o 0,6 % voličské přízně. SPD zaznamenává již několik měsíců v řadě vcelku výrazný rostoucí trend voličských preferencí.

Na pátém místě by pak skončila ČSSD. Českou stranu sociálně demokratickou by v únoru volilo 5,9 procent voličů, což je o 0,3 % méně oproti šetření, které provedla agentura SANEP v lednu tohoto roku. Pokles preferencí může být s ohledem na termín sběru dat spojen se začínajícími předsjezdovými třenicemi, které po relativně klidném období loňského roku berou sociální demokracii image jednotné strany. Tyto vnitrostranické hádky a rozepře nepůsobí na voliče dobře a do budoucna by to mohlo mít pro ČSSD velmi nepříjemné následky v dalším poklesu zájmu voličů.

Na šestém místě a na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se v únoru ocitla KSČM se ziskem 5,3 procentních bodů, což je o 0,3% více než v lednu tohoto roku.

Do Poslanecké sněmovny ČR by se pak v aktuálním únorovém šetření společnosti SANEP nedostaly strany a hnutí Trikolóra (2,6%) a Strana zelených (1,2%). Zajímavostí je, že Zelení zaznamenali poměrně značný nárůst oproti lednovému šetření, a to o 0,4 procentních bodů.

Preference této strany bude zajisté zajímavé sledovat už kvůli tomu, že se uvažuje o vzniku dalšího koaličního uskupení pro letošní volby do Sněmovny, a to o formaci ČSSD/Zelení. Pro obě strany jsou v současné chvíli zajímavé oba návrhy nových volebních zákonů, které pro koalice snižují požadované kvorum pro vstup do Sněmovny. Oproti dřívějším deseti procentům by to mělo být nyní procent sedm. V tuto chvíli však ani toto snížení nezaručuje potenciálnímu uskupení ČSSD/Zelení hladký vstup do Sněmovny ČR.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky utvořených koaličních bloků politických stran a hnutí, ostatních stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily v únoru roku 2021 tříprocentní hranici:





Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 18. – 23. února 2021 na vybrané skupině 1.927 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 15.635 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

Průzkum by vypracován metodou CAWI on/off-line.
Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
Průzkum únorových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 61,2% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688