Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  24.02.2021 07:54:39

Německý průmysl i zahraniční obchod byl v Q4 proti krizi odolný (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech statistika prodejů nových domů ukáže, že zájem o nákupy nemovitostí neutuchá, spíše naopak. Potěšit by měla i struktura německého růstu HDP. Ta by měla potvrdit, že průmysl i zahraniční obchod si s druhou vlnou pandemické krize poradily podstatně lépe než s tou první. To je příslibem i pro výkon německé ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Co ale naopak zřejmě nepotěší, bude vývoj spotřebitelské a podnikatelské důvěry v Česku. Jedná se o data z únor, ze kterých si svou daň vezme špatná pandemická situace. Ta bude i tím, co bude v nejbližším období držet korunu na uzdě.

Americký trh nemovitostí vykáže další dobrá čísla

Ve Spojených státech budou dnes zveřejněna data z trhu nemovitostí. Ta jsou sice velmi volatilní, nicméně celkově zůstávají na mimořádně vysokých úrovních. Dnešní statistika prodeje nových domů nebude v tomto ohledu výjimkou. Realitní trh stále silně podporují nízké úrokové sazby a situace spojená s koronavirovou krizí, která lidi žene z velkých měst do klidnějších lokalit.

V Německu bude publikován zpřesněný odhad HDP za Q4 včetně jeho detailní struktury. Předběžná data ukázala, že německá ekonomika v závěrečném čtvrtletí loňského roku mezikvartálně 0,1 % přidala. Struktura růstu zřejmě ukáže výrazný propad soukromé i vládní spotřeby (o 1,7 % q/q a o 1,5 % q/q). Na druhou stranu investice pravděpodobně rostly, což naznačuje vývoj stavebnictví, které se vrátilo do kladných čísel. Příspěvek čistých exportů byl podle našeho odhadu kladný na úrovni 1 pb. Celkově tak struktura zřejmě potvrdí, že průmysl i zahraniční obchod si ve srovnání s první pandemickou vlnou vedly podstatně lépe. Vše nasvědčuje tomu, že tyto trendy pokračují i v letošním roce, a to i navzdory restriktivním opatřením přijatým v prosinci. HDP za Q1 by tak mohl opět překvapit ve směru nahoru.

V České republice se dozvíme, jak se v únoru vyvíjely indikátory důvěry. Vzhledem ke zhoršující se pandemické situaci lze očekávat, že se nálada spotřebitelů i podnikatelů spíše zhoršila. Podnikatele bude i zřejmě nadále sužovat nedostatečná poptávka a problémy s dodavatelskými řetězci.

Koruna se drží v úzkém pásmu

V Česku byly včera zveřejněny indexy cen průmyslových výrobců. Ty výrazně předčily jak tržní očekávání, tak to naše. Nahoru šly nejen ceny v průmyslu, ale i v zemědělství. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/2NSNzsA. Pro kurz koruny ale vyšší inflační tlaky v domácí ekonomice včera nebyly výraznějším impulzem. Koruna se držela převážně v úzkém pásmu 25,88-25,92 CZK/EUR. Od oslabování drží kurz vysoké tržní úrokové sazby. Ty sice od minulého týdne mírně zkorigovaly, forwardové sazby však stále ve svých cenách zahrnují očekávání jednoho celého zvýšení sazeb v srpnu a dalšího v listopadu. Na druhou stranu v dalším posilování koruně brání špatná pandemická situace, která se zatím příliš nelepší. Poblíž současných úrovních se tak kurz zřejmě bude držet i v následujících dnech.

Žádné drama se neodehrálo ani ve zbytku regionu. Maďarský forint posílil o 0,2 % na úroveň 358,5 HUF/EUR. Tamní centrální banka ponechala klíčovou úrokovou 3M depozitní sazbu beze změny, prohlásila ale, že 1týdenní sazbu bude i nadále držet dostatečně vzdálenou nulovým úrovním (0,75 %), aby zabránila případnému nežádoucímu oslabování domácí měny. V nakupování vládních dluhopisů plánuje pokračovat.

Před bankovním výborem amerického Senátu včera vystoupil J. Powell. Ten byl v hodnocení ekonomiky pozitivní. Její růst je podle jeho slov vyšší, než se očekávalo, a i vyhlídky jsou příznivé. K naplnění mandátu inflačního cíle a plné zaměstnanosti má ale americká ekonomika dle jeho vyjádření stále ještě daleko, přičemž oživení ekonomiky je zatím neúplné a nerovnoměrné. Diskuze o omezování nákupů aktiv tak zatím ještě není na pořadu dne. My tento krok očekáváme na jaře příštího roku. Dnes J. Powell vystoupí s projevem před výborem pro finanční služby ve Sněmovně reprezentantů. Celkově na světových trzích panovala včera dobrá nálada. Akciové trhy byly v zeleném a společná evropská měna se držela na silných úrovních mezi 1,214-1,218 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688