Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.02.2021 23:24:23

23. února: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street

Americké akcie uzavřely úterní seanci smíšeně, hluboké ztráty byly zastaveny slovy šéfa Fedu Akciové indexy v USA po počátečních propadech začaly růst a s výjimkou technologického benchmarku Nasdaq Composite si připsaly mírné zisky. Náladu na trzích podpořilo vyjádření šéfa Fedu Jeromea Powella, který během svého slyšení v Senátu zmínil, že inflace je stále jen mírná a že centrální banka v blízké době neuvažuje o změně své mimořádně uvolněné měnové politiky. Na devizovém trhu i tak mírně posílil americký dolar.

Index Dow posílil o 0,05 % na 31 537,35 bodu, širší S&P 500 se zvedl o 0,13 % na 3 881,37 bodu a technologický Nasdaq Composite odepsal 0,50 % na 13 465,20 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,45 % na 23,11 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva a půl bazického bodu na 1,345 %.

Ceny ropy se snížily o zhruba o půl procenta, zlato zakončilo den mírně slabší a stříbro ztratilo přes procento a půl. Pod silným tlakem byly kryptoměny, bitcoin odepsal 11 % a ethereum 13 %. Na devizovém trhu mírně posílil americký dolar, jeho index se zvedl o 0,1 %. Americká měna zpevnila vůči euru i japonskému jenu, ztrácela jen vůči libře.

DETAILNÍ POHLED NA CYKLY NA TRHU SE ZLATEM: https://www.investicniweb.cz/investice/komodity/technicka-analyza-detailni-pohled-na-cykly-cena-zlata-klesa-na-silne-dno

Oživení ekonomiky USA zůstává nerovnoměrné a neúplné. Bude tak trvat ještě nějaký čas, než centrální banka USA začne uvažovat o změně své politiky, kterou přijala, aby pomohla zemi vrátit se k plné zaměstnanosti. Inflace je nadále pouze mírná. Těmito slovy během projevu před členy bankovního výboru Senátu uklidnil trhy šéf Fedu Jerome Powell.

Snížení úrokových sazeb a program nákupu vládních dluhopisů za 120 miliard USD měsíčně podle něj poskytly výraznou podporu ekonomice. Ta je však stále daleko od cílů zaměstnanosti a inflace stanovených bankou a bude zřejmě trvat ještě nějakou dobu, než se podaří dosáhnout výrazného pokroku. "Zatím proto není vhodná doba, aby se začalo jednat o tom, kdy by bylo vhodné zrušit podporu ekonomice. Zdravotní krize v zemi se zlepšuje a očkování přináší naději, že by se podmínky mohly vrátit více k normálnímu stavu koncem letošního roku," dodal Powell.

"Fed se soustředí na zaměstnanost a zdá se, že je opravdu odhodlán tolerovat a 'absorbovat' vyšší inflaci a případné excesy na finančních trzích," uvedl Peter Boockvar, investiční ředitel Bleakley Advisory Group. "Dlouhodobý konec výnosové křivky ale ukazuje, že trh má k věci co říci, a to pěkně nahlas. Snad mu představitelé Fedu nakonec začnou naslouchat."

MÁ CO SPUSTIT ZDRAVOU AKCIOVOU KOREKCI? https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/svetove-akcie-korekce-byla-zdrava-ma-ji-co-spustit

Na Powellova slova trh reagoval velice silně. Řada velkých technologických společností umazala většinu hlubokých ztrát (Apple -0,11 %, Tesla -2,19 %), mírný konečný růst hlavního indexu S&P 500 pak podpořila letos silná odvětví, zejména finanční nebo energetické společnosti (JPMorgan +0.75 %, ExxonMobil +1,42 %).

Jonathan Golub, hlavní stratég Credit Suisse pro americký akciový trh, je přesvědčen, že letos právě cyklické tituly potáhnou americkou burzu na nová maxima. Na konci roku vyhlíží index S&P 500 na úrovni 4 300 bodů.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-23-unora-2021

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688