army.cz (MO ČR)
Armáda  |  23.02.2021 00:00:00

Ženisté se v zimě a na sněhu připravují na misi v Lotyšsku

„7. úkolové uskupení se nachází ve fázi společné přípravy. V současné době probíhá polní výcvik posílené pontonové čety v posádce Bechyně zaměřený na bojové drily, činnost v prostoru rozmístění nebo reakce na incidenty. Velitelský prvek zároveň zpracovává operační dokumentaci a plní úkoly logistické přípravy,“ upřesnil náplň výcviku velitel 7. úkolového uskupení kapitán Josef Kurfiřt.

Mise = nové zkušenosti

Přibližně 80 vojáků nejen ze ženijního pluku už má od začátku roku za sebou teoretickou přípravu na různá témata, která souvisí se zahraniční operací. „Kromě toho si někteří vojáci musí ještě doplnit chybějící kurzy, které z důvodu protiepidemiologických opatření nemohli absolvovat na konci minulého roku a které jsou pro výjezd do Lotyšska nezbytné,“ doplnil Kurfiřt a dodal, že současná situace jim neustále komplikuje plány.

I tak ale příprava pokračuje dál. Hlavním úkolem je, aby se jednotka sehrála a vojáci se navzájem lépe poznali, i v náročných podmínkách. „I přestože nám počasí moc nepřeje, začíná tát sníh a všude je bláto, stmelujeme se a pořád se snažíme držet správnou morálku,“ prozradil starší ženista na 1. pontonové četě desátník Pavel Hanousek, pro kterého bude mise v Lotyšsku vůbec první zkušeností se zahraniční operací. „Vidím v tom velkou příležitost k získání nových zkušeností a také kariérního postupu.“

Perfektní výkony i v těžké době

Podobně to vnímá i velitel družstva 1. pontonové čety četař Tomáš Formánek, který je s výkonem svých svěřenců velmi spokojený. „Nejsme žádná mechanizovaná četa, ani speciální jednotka. A na to, že teď prakticky necvičíme, tak kluci předvádějí perfektní výkony.“ Četař Formánek navíc poukázal na to, že Baltské země patří k těm chladnějším, takže příprava v zimě na sněhu i ledu je více než příhodná.

Pro 7. úkolové uskupení složeného zejména z příslušníků 15. ženijního pluku je to teprve začátek. Hlavní úkoly jsou plánovány na březen, kdy se většina jednotky přesune na vodní cvičiště v Litoměřicích. Vyčlenění příslušníci zahraniční operace navíc absolvují odbornou stáž v místě nasazení, tzn. na lotyšské základně v Adazi.

POBALTÍ

  • Jednotky Armády České republiky působí v Pobaltí v rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP (Enhanced Forward Presence). Alianční předsunutá přítomnost je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu z července 2016. Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení v síle posíleného praporu umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie. Konkrétní vojenský příspěvek členských států je potvrzením národního závazku vyplývajícího z principu kolektivní obrany NATO.

LOTYŠSKO

  • Od února 2021 působí v Lotyšsku 6. úkolové uskupení, jehož jádro tvoří příslušníci minometné čety 72. mechanizovaného praporu v celkovém počtu do 56 osob. Čeští vojáci působí v Lotyšsku v rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP společně se zástupci dalších osmi států pod vedením Kanady od června 2018.
]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688