Táňa Lišková (Nutspread.cz)
Zdraví  |  22.02.2021 15:31:01

10 tipů, jak opět úspěšně nastartovat své hubnutí

Situace, do které se už někdy v životě dostala spousta z nás: Začali jste s novým režimem, několik měsíců vše krásně šlapalo a najednou se hubnutí zaseklo? Máte pocit, že ať se snažíte jakkoliv, tělo je proti Vám? Přinášíme Vám tipy, co v takovém případě dělat!

 

1. Zkontrolujte si hormony

Že jsou hormony jenom výmluva? Tak to teda ani náhodou! Nefunkční štítná žláza, syndrom polycystických vaječníků, vysoká hladina prolaktinu – to je jenom pár příkladů hormonálních onemocnění, které umí v organismu nadělat pěknou paseku - a v neposlední řadě se mohou podepsat i na Vaší váze. Pokud tedy máte podezření, že s Vámi není všechno ok, na nic nečekejte a vyhledejte endokrinologa. Jistota je jistota!

 2. Zkontrolujte si léky

Onemocnění je jedna věc, běžně užívané léky druhá. Antidepresiva, antikoncepce, léky na alergie nebo nedejbože kortikoidy nebo léky na tlak, to vše může způsobit, že se Vaše váha nechce pohnout dolů. Nezačali jste náhodou nějaké nové léky v poslední době brát?

 3.  Zkontrolujte svůj pohyb…

Už téměř rok jsme v našem pohybu více nebo méně omezeni – a bohužel spousta z nás už ví, co jsou takzvaná „korona kila“ :D Není náhodou příčina Vašeho neúspěchu v tom, že prostě pořád sedíte doma? Nezdá se to, ale i pouhá chůze na tramvaj nebo na nákup udělá v rámci měsíce hodně – a určitě Vám prospěje víc, než koukat na Netflix a zobat brambůrky :)

 4. … a začněte se hýbat systematicky

Že máte běžného pohybu docela dost? V určitém věku už je ale bohužel – nebo bohudík - potřeba dělat pro své tělo něco navíc! Ano, to že jdete s dětmi sáňkovat nebo dejme tomu zametat chodník je sice lepší než ono zmíněné ležení u televize, ale pokud chcete posílit svůj kardiovaskulární systém a třeba i shodit nějaké to kilo, je dobré zařadit PLÁNOVANĚ nějakou náročnější aktivitu: třeba 20 minut posilování, běhání nebo střídání chůze a běhu, cyklistiku, rychlou chůzi a chůzi do schodů a podobně. I kdybyste měli kvůli tomu třeba vstát o 20 minut dříve… to dáte, ne :)?

 5. Zkontrolujte svůj jídelníček

Nezačali jste se náhodou v poslední době za své hubnoucí úspěchy víc odměňovat? Věci, které jste si na začátku dali na černou listinu, teď možná v rámci odměn zařazujete čím dál častěji? Zkuste si projít, co jste za poslední týden jedli – není to náhodou tam čokoládka, tam sušenčička ke kávě, támhle víno a chipsy, kobliha u mcdonaldu a tak dále? Pokud ano, zkuste se opět ukáznit a místo jezení 100 nesmyslů a svačinek denně se vraťte opět ke stolu k pořádnému a plnohodnotnému jídlu. A taky….

6. … přidejte bílkoviny

Nemáte jich náhodou málo? V dnešní době je módní hit dávat na všechno nálepku „protein“ nebo „plné bílkovin“, i když daná potravina může jako důstojný zdroj kvalitních bílkovin sloužit jenom těžko – sladké tyčinky, sladké jogurty se lžičko syrovátky nebo nápoje „obohacené“ o 2 gramy sušeného proteinu Vás opravdu nespasí. Naopak: průmyslově zpracovaným potravinám se snažte vyhýbat a vybírejte si kvalitní bílkoviny z plnohodnotných zdrojů: maso, ryby, vejce, luštěniny, sýry, 100% arašídové máslo.

7. Přidejte zdravé tuky

Tím nemyslíme lít do každé kávy šlehačku a všechno zajídat škvarkama, ale pokud tuky striktně vynecháváte, všechno vaříte na vodě a máte hrůzu z každého oříšku navíc, tělo Vás prostě dolů s váhou nepustí. Nehroťte to a uvidíte, že Vám to s tukem půjde líp :-) Zařaďte ořechové máslo k snídani, tučnější rybu k obědu, oříšky ke svačině a třeba avokádo na večeři – tak, abyste přijímali jak omega-3, tak omega-6 mastné kyseliny. Tuk je nosičem chuti a sytosti: tučného jídla tím pádem sníte méně!

8. Přidejte zdravé sacharidy

Není to divné, že Vás ve článku o hubnutí nutíme všeho přidat :)? Není! Každé tělo je jiné a co Vám třeba nějakou dobu fungovalo, může nyní z různých důvodů stagnovat. Určitě Vám neradíme navýšit najednou bílkoviny, tuky i sacharidy – asi víme, jak by to dopadlo :D Nicméně nízkosacharidová dieta je skvělý způsob, jak snížit inzulinovou rezistenci a hubnutí nastartovat, po nějaké době ale určitě můžete sacharidy zařadit – máte-li velký výdej a přesto je hodně omezujete, zbytečně se okrádáte o energii. Dejte si bez obav menší množství rýže, luštěnin, celozrnných těstovin, třeba několikrát týdně, uvidíte, co to s Vámi udělá.

9. Hlídejte si glykemický index

Ano, sacharidy ano – ale nízký GI si hlídejte :) Stručně řečeno, vybírejte si potraviny s nízkým GI, které Vás nadlouho zasytí a nezpůsobují kolísání krevního cukru a návaly vlčího hladu. Takže fazole, ořechy, celá zrna – ano, bonbóny, chipsy, koblihy – rozhodně ne!

10. Změňte svoji rutinu

Možná, že se Vám nedaří zhubnout, protože prostě děláte pořád to samé. Jestli jíte roky to stejné ve stejných časech a kombinacích, změňte to! Tělo si na každý režim a stereotyp po určité době zvykne. Snídáte léta ovesnou kaši s ovocem? Vyměňte ji za vajíčka se zeleninou! Jíte 5x denně, i kdyby trakaře padaly? Zkuste jednou snídani vynechat a dát si částečný půst! Nebo se naopak stěží nutíte do 2 jídel denně? Tak zkuste pro jednou zařadit i svačinky – třeba je to přesně to, co teď potřebujete! A v neposlední řadě zařazujte nové potraviny: jestli si na něco nemůžeme stěžovat, pak je to nabídka potravin na našem trhu. Dejte si závazek, že každý týden zkusíte tři nové potraviny – jiný druh luštěnin, fenykl, který obcházíte v obchodě obloukem nebo třeba lahodné máslo Nutspread z Kešu a pistácií :) Každá potravina má jiné živiny – klíčem ke správnému a zdraví a spokojenosti je pestrost. A uvidíte, že jakmile budete spokojení a dobře živení, půjde Vám hubnutí snáze :)

 

Nutspread.cz

Český výrobce 100% ořechových másel. Bez přidaného cukru, lepku nebo palmového oleje, pečlivě vybráno jenom z těch nejlepších ingrediencí. Široký sortiment, vynikající chuť i konzistence. S nízkým obsahem sacharidů a nízkým glykemickým indexem zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru. Zato obsahují velké množství hořčíku, zinku i železa, minerály a zdravé tuky.

Přesvědčte se sami, že i zdravé věci mohou skvěle chutnat.

Více informaci na: www.nutspread.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.06.20219 tipů na hubnutí, které opravdu fungují Táňa Lišková (Nutspread.cz)
26.03.202010 tipů, jak spolehlivě chránit své kryptoměny cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
21.06.20165 tipů jak úspěšně nastartovat nový podnik Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688