mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  22.02.2021 06:10:00

Přílet do ČLR - povinná zdravotní deklarace a testy

Přílet do ČLR - povinná zdravotní deklarace a testy

22.02.2021 / 06:00 | Aktualizováno: 22.02.2021 / 06:10

Od počátku března 2020 zavedly čínské úřady přísnou proceduru při příletech ze zahraničí do ČLR, na letištích je nutné vyplnit zdravotní deklaraci a podrobit se kontrole, následuje povinná 14-denní karanténa v místě příletu. Procedury se mohou na jednotlivých letištích v ČLR lišit. Od konce srpna 2020 je vyžadováno předložení negativního testu na COVID-19, od počátku listopadu 2020 také předložení negativního testu na protilátky IgM, oba před odletem do Číny.

Zavedená opatření mají pomoci zamezit šíření koronaviru COVID-19 při jeho přenosu ze zahraničí a obnášejí tyto kroky:

  1. Max. 48 hod. před nástupem na palubu letadla (počítá se od doby odběru) z Evropy do Číny jsou cestující povinni se nechat otestovat na COVID-19 (test RT-PCR) a dále také na protilátky v krvi (test IgM). K provedení testů je možné využít jakékoli odběrové centrum, uvedené v seznamu akreditovaných laboratoří na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR, které oba testy provádí a vystaví o něm písemné potvrzení (vyžadováno je zejména potvrzení o tom, že test IgM byl proveden žilním odběrem). Následně je nutné se přes webovou stránku Velvyslanectví ČLR v Praze (https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/) zaregistrovat a přihlásit. Při přihlášení je nutné vyplnit jednotlivé položky a vložit čitelné a plné fotografie obou výše uvedených potvrzení. Poté, co Velvyslanectví ČLR v Praze obdrží tuto online žádost, provede kontrolu dat (v pracovní době během 6 hodin, mimo pracovní dobu a ve svátky během 12 hodin) a vydá QR kód "Prohlášení o zdravotním stavu" s logem "HDC". Cestující musí při nástupu do letadla předložit tento QR kód v elektronické nebo tištěné verzi letecké společnosti ke kontrole. Podrobnější informaci lze nalézt na webových stránkách Velvyslanectví ČLR v Praze, včetně kontaktů (telefon, e-mail) v případě potřeby.
  2. Po příletu do Číny jsou všichni cestující podrobeni prvotní kontrole, včetně měření teploty.
  3. Zároveň imigrační úředníci zkontrolují vstupní zdravotní deklaraci, tu je možné vyplnit:
  4. Při epidemiologickém vyšetření se hodnotí zdravotní stav cestujícího a jeho cestovní historie - k tomu slouží i kontrola přes QR kódy v mobilech. Pro cestující z celého světa je povinná 14-denní karanténa, od ledna 2021 prodloužená o +7+7 dnů, a to v prvním místě vstupu. Pobyt v karanténě a všechny náklady na testování po příletu i v průběhu karantény si hradí cestující z vlastních prostředků.
  5. Mezinárodní lety do Pekingu jsou od března 2020 odkláněny na jiná letiště (např. Tianjin, Shijiazhuang, Hohhot, Shenyang, Qingdao, Zhengzhou, Dalian, Shanghai, Xi'an, Nanjing aj.). Od počátku září 2020 byly sice obnoveny přímé lety do Pekingu z Řecka, Dánska, Rakouska a Švédska, nicméně tyto lety jsou určeny pouze pro občany těchto zemí a čínské občany, tzn. pro občany z jiných zemí (tedy ani z ČR) není možné se do těchto letů dostat.
  6. O tom, do kterého karanténního zařízení bude cestující ubytován, rozhodují místní úřady (jde většinou o hotely střední kategorie). Náklady na ubytování a zajištění základních potřeb si cestující hradí z vlastních prostředků (ceny se pohybují mezi 200 - 600 RMB).

Rizikovost cestovní historie je vyhodnocována v závislosti na předchozím pobytu. K vysoce rizikovým patří prakticky všichni cestující, protože případů koronaviru v celém světě neustále přibývá, zatímco v Číně se až na ojedinělé případy (import ze zahraničí) podařilo šíření koronaviru zastavit.

Cestujícím, kteří nepředloží oba negativní testy (RT-PCR i IgM) při kontrole na letišti, nebude umožněno odbavení a odlet. Popříletová karanténa je povinná a je přísně kontrolována. V průběhu karantény není možné objednávat žádné potraviny ani léky. Během 14-denní karantény lze očekávat několik testů RT-PCR a minimálně 2 krevní testy na protilátky IgM (1x týdně). V případě pozitivního testu bude cestující umístěn do zdravotnického zařízení a teprve po propuštění z nemocnice se začne počítat znovu jeho karanténa, která pak bude ještě prodloužena - tedy je nutné počítat s dobou až 3x 14 dnů (14 dnů umístění ve zdravotnickém zařízení, 14 dnů v karanténě v určeném zařízení a dalších 14 dnů v domácí karanténě s pravidelnou kontrolou + nutností hlášení stavu a teplot).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688