Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.02.2021 14:36:13

Průzkum: Evropská akciová rally může letos pokračovat

Hospodářské zotavení, poháněné vakcínou, a narůstající rizikový apetit investorů znamenají, že evropská akciová rally může v tomto roce pokračovat. Domnívají se tak alespoň analytici v průzkumu Bloombergu. Jednadvacet oslovených expertů vnímá evropské akcie pozitivně. Index Euro Stoxx 600 by se podle nich mohl letos zvednou v průměru o zhruba 2 % a Euro Stoxx 50 o skoro 3 % v porovnání s úterním závěrem. Největší medvědi očekávali, že Stoxx 600 neklesne ani o 5 %.

rally akcie Evropa

Evropské akcie si v únoru užívají rally. Koktejl, který představuje pokrok v očkování a velkorysá stimulační opatření, tlačí index Stoxx 600 do blízkosti rekordů, kterých dosáhl právě před rokem, krátce před výprodeji způsobenými Covidem.

Vzestup táhnou hodnotové a cyklické sektory, jako jsou banky, producenti komodit a cestovní společnosti. Dalším motorem je také reflační obchodování.

Evropské akcie jsou silně korelované s ekonomickým zotavením a “my se chystáme vstoupit do období akcelerace růstu”, uvedl analytik JPMorgan Mislav Matejka. Podle něj by index Stoxx 600 mohl do konce roku přidat zhruba 7 %. Tvůrci politik navíc podle něj pravděpodobně v dohledné době nezačnou vytahovat nadměrnou likviditu z trhu.

‘Roaring Twenties’

Pokud by tedy evropské akciové trhy mohly pozorovat jistý vzestup, předpovídá většina analytiků také posun ve vedení, konkrétně od akcií firem s nejrychlejším růstem k akciím, které jsou levné v poměru k ziskům nebo účetní hodnotě. Nejvíce by z toho mohly těžit tituly ve finančním sektoru a energetice, které dohromady tvoří zhruba 20 % indexu Stoxx 600.

“Očekávejte, že rozptyl ve výkonnosti bude dál narůstat,” tvrdí Stephane Barbier de la Serre z Makor Capital Markets. Finance, ropa, plyn a akcie ze sektoru surovin budou prý návratnosti vévodit. Analogii vidí tento expert v takzvaných Roaring Twenties, bouřlivých 20. letech minulé století, kdy odezněla pandemie španělské chřipky a nastalo silné hospodářské zotavení. U evropských akciových indexů tento analytik očekává od této chvíle do konce roku dvouciferný přírůstek. Nutno ovšem podotknout, že v průzkumu byl největším optimistou.

rally Evropa akcie

Stoxx 600 a Euro Stoxx 50 přidávají každý letos zatím skoro 5 %, což je tempo, které by je za celý rok zvedlo o zhruba 41 %. Pro srovnání, index MSCI Asia Pacific Index porazil už evropské i americké benchmarky a letos zatím poskočil o 9,4 %. Hnací silou pro něj byl management krize Covid-19 a zotavování čínské ekonomiky.

Ceny evropských akcií rostou zatím podstatně rychleji než očekávání ziskovosti firem, která se ještě nevzpamatovala z pandemického šoku. Valuace tak vystřelily na rekordní hladiny.
Pro ty, kdo by se obávali tučný násobků na evropském akciovém trhu, má Matejka jasnou odpověď.

„Valuační násobky jsou zvýšené, ale ve fázi silného růstu a obratu v ziskovosti se pravděpodobně nesníží, a tento tok bude pokračovat tak, aby upřednostnil rebalanci směrem k reflačním obchodům,“ uvedl.

Jedním z rizik je omezování akomodativní politiky. Centrální bankéři ale budou muset nejdříve vidět „plnohodnotné přehřívání reálné ekonomiky“, což je stále dost vzdálené, dodal.

akcie průzkum Bloomberg 2021 Evropa

Barbier de la Serre předpovídá, že index Stoxx 600 bude na konci roku o 13 % vyšší. Nejpesimističtějším analytikem byl v průzkumu Stephane Ekolo z TFS Derivatives, který index Stoxx 600 předpovídá 4,6% pokles.

„Nejsem akciový pesimista, ale jsem opatrný,“ řekl Bloombergu s tím, že pozoruje rozdělení mezi fundamenty a výkonností. „Účastníci trhu jsou příliš samolibí a kupují příběh o globálním hospodářském zotavení, i když by se měla čekat rostoucí nezaměstnanost a spousta bankrotů.“ Kromě toho očekává také neblahý dopad rychle rostoucích výnosů na zadlužené společnosti a i na trh jako celek.

Průzkum, který uskutečnila Bank of America mezi profesionálními investory, býčí optimismus celkově nijak neopadá a manažeři fondů riskují více než dříve. Evropští manažeři portfolií jsou pak ještě optimističtější než analytici orientující se na evropské akcie. Do konce roku počítají v průměru s 9,5% vzestupem evropských akcií.

Zdroj: Bloomberg

Fotka od Michal Jarmoluk z Pixabay

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.11.2022Toto je faktor, který může odstartovat famózní akciovou rally Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
22.04.2020Může koronavirová akciová rally pokračovat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688