Inzerce (Inzerce)
Auto Moto  |  19.02.2021 10:15:52, aktualizováno 10:25:44REKLAMA

Jak vybrat přívěsný vozík za auto?

Přívěsný vozík za auto umožňuje převážet stavební materiál, dřevo na zátop nebo třeba zahradní traktor. Vyplatí se investovat do profesionálního vozíku, nebo si vystačíte s levnějším hobby modelem? A které řidičské oprávnění k jízdě s přívěsem potřebujete?

Hobby, nebo profi?

Než si pořídíte první přívěsný vozík, který vám padne do oka, zamyslete se nad tím, jak často ho budete používat. K občasnému převážení dřeva nebo písku vám stačí levnější hobby model, který bývá lehký, takže na něj naložíte více věcí. Počítat ale musíte s tím, že kvalita a výdrž jednotlivých komponent odpovídá nižší ceně. Plánujete-li častější převážení větších nákladů, investujte raději do přívěsného vozíku s robustnější konstrukcí.

Jak velký přívěs budete potřebovat?

Potřebná velikost přívěsného vozíku se odvíjí od toho, jaký náklad v něm budete přepravovat. Jestliže nemáte jasnou představu, k čemu budete přívěs používat, můžete se při koupi orientovat podle nejčastěji volených ložných ploch, které mají rozměry 1100 × 2060 mm, 1250 × 2060 mm nebo 1250 × 2500 mm. Při nákupu berte v potaz také to, zda se vám s vozíkem bude dobře parkovat a pohodlně manipulovat.

Brzděný, nebo nebrzděný?

Při výběru vozíku hrají podstatnou roli nejen rozměry, ale také jeho hmotnost. Právě ta totiž rozhoduje o tom, zda je vhodnější zvolit přívěs nebrzděný, nebo brzděný. Prvně jmenovaný model nechává zpomalování zcela na tažném autě. Zpravidla se jedná o levnější hobby vozíky, které uvezou náklad o hmotnosti maximálně 500 kilogramů. Pro převoz těžkého nákladu se proto doporučují brzděné přívěsy, které šetří brzdovou soustavou auta a uvezou až 2 tuny.

Při nákupu přívěsného vozíku si nezapomeňte ohlídat celkovou hmotnost soupravy, která nesmí překročit hodnotu povolenou pro vaše auto.

Vyberte si výbavu, která vám usnadní převoz

Konkrétní výbava přívěsného vozíku závisí na vašich osobních preferencích. Nejčastěji se setkáte s plachtami, laminátovými víky nebo kotevními úchyty, které zafixují převážený náklad k ložné ploše. Opěrné kolečko vám usnadní manipulaci s přívěsem, opěrné nohy pomohou při vykládání přívěsu a sklopnou korbu oceníte například při převozu sypkých materiálů nebo zahradního traktoru.

Bude vám stačit řidičák skupiny B?

Pro ježdění s lehkými nebrzděnými přívěsy si zpravidla vystačíte s řidičským průkazem skupiny B. Podmínkou je, aby maximální hmotnost soupravy nepřesáhla 3,5 tuny. V opačném případě se budete muset vrátit do autoškoly a rozšířit si své řidičské oprávnění skupiny B na B96 (celková přípustná hmotnost soupravy se tak zvýší až na 4 250 kg) nebo získat oprávnění skupiny E (limit stoupne až k 7 tunám).

I přívěs je nutné podrobit technické kontrole

Nezapomeňte, že s pořízením přívěsného vozíku se pojí povinnost pravidelně absolvovat jeho technickou kontrolu. V případě nebrzděného vozíku vás kontrola čeká nejdříve za šest let od prvního přihlášení a pak každé čtyři roky. U brzděného vozíku jsou intervaly kontrol kratší – první proběhne čtyři roky po přihlášení a následně pak co dva roky.

Zvolit z nepřeberného množství přívěsných vozíků ten pravý dá někdy skutečně zabrat. Usnadněte si výběr díky Heurece – jednotlivé produkty si seřaďte podle oblíbenosti nebo ceny a volbou konkrétních parametrů si vyfiltrujte nejvýhodnější nabídky nebo recenze jednotlivých produktů .

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688