muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  18.02.2021 00:00:00

Brno: Studenti MU a dobrovolníci stále pokračují v pomoci

Studenti MU a dobrovolníci stále pokračují v pomoci

Studenti Masarykovy univerzity jsou i navzdory svým studijním povinnostem a nepříliš pozitivní náladě ve společnosti nadále velice aktivní v dobrovolnických aktivitách.

Adéla Lamaczová z Farmaceutické fakulty MU při přípravě vakcíny v očkovacím centru.

Na směnách v očkovacím centru na brněnském výstavišti se kromě zdravotníků střídají také tři desítky studentů z Lékařské a Farmaceutické fakulty MU. Doktorandka na farmacii Adéla Lamaczová se do očkovacího centra dostala přes aplikaci MUNI POMÁHÁ. Jsme v úzkém kontaktu s úřadem Jihomoravského kraje a dobrovolnickým centrem Chcipomoct, naším společným cílem je zajistit dostatek dobrovolníků pro všechny očkovací centra v kraji, uvádí koordinátorka Dobrovolnického centra MU Barbora Hauserová s tím, že se nejedná jen o budoucí zdravotníky nebo farmaceuty.

Proč právě s přípravou vakcín pomáhají studenti farmacie? Manipulace s vakcínou firmy Pfizer totiž vyžaduje jistou dávku zručnosti. Kvůli stabilitě je očkovací látka doručována jako koncentrát. Do něj je nejprve potřeba přidat fyziologický roztok a naředit ho. Navíc z jedné ampulky je třeba vytáhnout šest dávek, což znamená relativně malý manipulační prostor, aby byla i poslední dávka přesná. Studenti farmacie se ale s podobně precizní prací setkávají denně v rámci laboratorních cvičení na fakultě nebo v praxi, takže úkon zvládnou dokonale.

V Brně se do akce nasazení dobrovolníci shodují na tom, že byli překvapení obrovskou kapacitou, ale také náladou mezi zdravotníky i dobrovolníky na místě. Vše probíhá v přátelské atmosféře i přes to, že jsou všichni na pokraji sil a jedou na plno už téměř rok. Myslím, že právě tady se ukazuje, jak moc zdravotníkům na jejich poslání záleží a systém drží navzdory opakovanému rozvolňování a přitvrzování opatření, říká Lamaczová.

V tuto chvíli funguje očkovací centrum v relativně omezeném režimu, jelikož ještě není dostatek vakcín pro plošné očkování. Což je pro dobrovolníky určitá výhoda, protože se mohou řádně zaškolit. Takže až se očkování spustí ve velkém, budeme to mít všichni v ruce a půjde to rychle, slibuje s úsměvem doktorandka.

MUNI POMÁHÁ s doučováním i seniorům s nákupy 

Dobrovolnické centrum MU ale neřeší jen pomoc při očkování. Stále vyřizuje i další poptávky po dobrovolnících. Stále je velký zájem o doučování žáků nižšího i vyššího stupně základních škol i studentů středních škol. S doučováním pomáhají dobrovolníci online i kontaktně. Díky dobrovolnické spolupráci vznikl i e-learning, který má pomoci dobrovolníkům, kteří chtějí s doučováním pomoci, ale nemají žádné zkušenosti. 

Na centrum se také stále obracejí senioři s žádostmi o nákup či vyzvednutí léků. V některých městských částech je možné objednat si knihy z knihovny a je možné zajistit seniorům právě i donášku knih.

S pomocí několika desítek studentů Masarykovy univerzity, provozuje společnost Podané ruce Kontaktní centrum Vlhká pro lidi bez domova.

Jednotlivcům i organizacím centrum také dodává ochranné pomůcky, především roušky. Spony na roušky vytištěné na univerzitních 3D tiskárnách byly distribuovány do desítek zařízení sociální péče a nemocnic.

Úspěšně pokračuje také projekt Studentské právní poradny, kde studenti Právnické fakulty MU pomáhají řešit právní problémy svým kolegům z jiných fakult.

Dobrovolnické centrum také vytváří stále nové vazby a partnerství s organizacemi, které se v Brně i jinde snaží pomáhat. Dobrovolníci MUNI POMÁHÁ tak pracují s klienty například v Lize vozíčkářů nebo v Organizaci pro pomoc uprchlíkům.

Zapojení studentek a studentů univerzity do dobrovolnické pomoci si váží předseda Studentské komory Akademického senátu MU Jiří Němec. Nesmírně si toho cením a obdivuji jej. A to nejen zapojení pod hlavičkou MU, ale i čistě osobní iniciativy a individuálních akcí či nástupu do pracovní povinnosti. Toho samotného jsem však velkým kritikem. Nezvládnutý krizový management ze strany státu ale samozřejmě nemůžeme zaměňovat se samotným výkonem takovéto práce. Za to všechno patří studujícím obrovský respekt, říká Němec.

MUNI POMÁHÁ v započaté práci stále pokračuje. Z mnoha institucí i od jednotlivců k nám přichází zprávy, že se jim s našimi dobrovolníky podařilo navázat dlouhodobou spolupráci. Například řada mediků, které jsme umístili do nemocnic na podzim, pokračují v pomoci dodnes. Stejně tak máme dobrovolníky, kteří se starají o svého seniora již od jara loňského roku, dodává koordinátorka Hauserová.

V současné době nabízí svou pomoc přes Dobrovolnické centrum Masarykovy univerzity 4 470 dobrovolníků. Centrum vyřídilo již 2 950 žádostí o pomoc, od října loňského roku, kdy začala druhá vlna epidemie, zapojilo do pomoci nově 973 osob. Ve spolupráci s Ústavem výpočetní techniky MU pokračuje také  ve vývoji aplikace MUNI POMÁHÁ, kterou postupně vylepšuje na základě zpětné vazby od dobrovolníků i koordinátorů.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688