Okénko investora  |  17.02.2021 11:20:00

Hypoteční trh pokračuje v nastolených trendech

"Na trhu je nadbytek peněz, pro které se hledá uplatnění. V zahraničí proto můžeme sledovat nové rekordy na akciových trzích. V České republice nemá obchodování s akciemi silnou tradici, proto přebytečné peníze tečou na realitní trh. To vede k výraznému růstu cen i v době koronavirové krize," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesá již deset měsíců v řadě. V lednu letošního roku dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 1,94 procenta, což bylo o 0,02 procentního bodu méně než v prosinci loňského roku. Oproti lednu loňského roku, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,36 procenta, došlo ke snížení o 0,42 procentního bodu.
 
 
Trendy na hypotečním trhu se z loňského roku překlopily do nového roku. Úroková sazba stále hledá pomyslné dno. Postupně se vyčerpávajícím impulsem je pro snižování úroků na hypotékách nastavení základní úrokové sazby v ekonomice ve výši 0,25 procenta. Pravděpodobně jsme již jen kousek ode dna, od kterého se brzy odrazíme a hypoteční sazby začnou růst. Lidé, kteří uvažují o sjednání hypotéky, by proto neměli příliš dlouho otálet. Jinak je možné, že propásnou nejlepší příležitost ke sjednání úvěru na bydlení.
 
V prvním měsíci nového roku bylo poskytnuto 8 380 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 24,94 miliardy korun. Oproti lednu 2020 došlo k navýšení počtu poskytnutých hypoték o 1889, což ukazuje na přetrvávající vysoký zájem ze strany klientů. Meziročně došlo k navýšení objemu poskytnutých hypoték o 8,06 miliardy korun. Průměrná výše hypotéky přitom stoupla na 2 976 346 korun.
 
Z pohledu lidí můžeme říct, že nejvýraznější překážkou pro nákupy nemovitostí zůstávají jejich vysoké ceny. Koronavirová krize sice vedla k výraznému snížení hrubého domácího produktu, nicméně to neodradilo ke snížení poptávky po vlastnickém bydlení. Výrazný nárůst cen je kromě bytů a domů evidován i u stavebních pozemků. To v kombinaci s rostoucí cenou stavebních prací věští další růst cen na realitním trhu v budoucnosti.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.


Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688