Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.02.2021 15:44:51

Goldman Sachs: Zůstaňte zainvestovaní, Spojené státy jsou odolné

Investiční výhled pro letošní rok se dá shrnout do hesla: „Odolné Spojené státy“. Tvrdí to Sharmin Mossavar-Rahmani, která působí jako investiční ředitelka v Goldman Sachs Private Wealth Management. Podle ní se tak mýlí ti, kteří hovoří o úpadku Spojených států. Investoři by podle ředitelky měli dál držet americké akcie a neměli by je podvažovat. „Zůstaňte zainvestovaní,“ dodala Mossavar-Rahmani.

Spojené státy jsou odolné, jak co se týče korporátního sektoru, tak co se týče institucionálního systému. Firmy dokázaly reagovat na pandemii a udržet relativně vysokou ziskovost. V USA pak dále pokračuje vláda práva, instituce jsou schopny se vypořádat s aktuálním tlakem a země se zotaví ze současných problémů, míní Mossavar-Rahmani.

Akciové trhy se někdy dívají za aktuální problémy a důkazem je rok 2020. Investoři by proto měli být opatrní, pokud chtějí podvážit akcie kvůli obavám z horšího vývoje, protože pak by také nemuseli být schopní na trh znovu vstoupit za rozumné ceny. Právě proto nyní Mossavar-Rahmani radí, aby investoři „zůstali zainvestovaní“.


Ohledně valuací ředitelka poukázala na to, že podle řady názorů leží vysoko. Historie ale ukazuje, že valuace bývají výše v době nižší a stabilní inflace. Pokud se tak podíváme na data od roku 1997, kdy nastalo delší období nízké a stabilní inflace, současné valuace se již nezdají ani zdaleka tak extrémní.

V základním scénáři Goldman Sachs čeká, že akcie letos vynesou 8 %, z toho dva procentní body představují výnosy dividendové. Tomuto scénáři dává banka 60% pravděpodobnost. Lepší scénář hovoří o 18% akciových ziscích a má pravděpodobnost 25 %. „Jsme pozitivní, ale ne extrémně optimističtí,“ uvedla ředitelka s tím, že čeká „dobrou, ale ne vynikající návratnost akcií.“

Mossavar-Rahmani se věnovala i výhledu pro mezinárodní trhy. Poukázala na výjimečné výsledky amerických akcií relativně ke zbytku světa, které byly dosaženy po finanční krizi. To vede řadu lidí k názoru, že by mohl nastat čas pro přesun na jiné trhy, například evropské. Goldman Sachs ale tvrdí, že americké akcie by měly mít stále navrch, i když mimo ně existují „určité taktické příležitosti“. Důvodem, proč má banka stále pozitivní výhled pro americké akcie, je ziskovost obchodovaných firem, která se v USA nachází znatelně výš než jinde.

Největším tahounem rozvíjejících se trhů je Čína, která byla schopná vypořádat se velmi dobře i s pandemií. Rok 2021 podle ředitelky ukončí s HDP asi o 10 % vyšším než v roce 2019, což bude ve světě výjimka. Další rozvíjející se ekonomiky na tom ale nejsou tak dobře jako Čína a Mossavar-Rahmani tak míní, že celkově nelze najít přesvědčivé argumenty pro investiční přesun tímto směrem.

V následujícím grafu Goldman Sachs srovnává současnou tendenci investorů přesouvat se k rizikovým aktivům se situací před měsícem a před třemi měsíci. Obecně platí, že nyní je ochota riskovat velmi vysoko, projevuje se to zejména u globálního toku peněz do akciových trhů a na trhu s opcemi:
graf 1 GS
Zdroj: Goldman Sachs, Youtube




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688