Ze světa  |  15.02.2021 10:25:44

Brexit a nejistá budoucnost Severního Irska

Když se v komplikovaném období let 20162020 jednalo o podmínkách brexitu, často se spekulace o budoucnosti Severního Irska obracely k hranici oddělující „šest hrabství” od zbytku ostrova – Irské republiky. Hranice mezi severem a jihem byla po mnoho let středem sporů a kriminality. Panovaly velké obavy, že odchod Británie z Evropské unie zničí křehký mír v Severním Irsku opětovným zavedením tvrdé hranice s celními kontrolami a za přítomnosti ozbrojených bezpečnostních sil.  


Díky severoirskému protokolu sjednanému mezi Velkou Británií, Evropskou unií a Irskou republikou žádná tvrdá hranice mezi severem a jihem být nemusí; z praktického hlediska je Severní Irsko ústavně součástí Spojeného království, ale zůstává uvnitř evropské celní unie. Paradoxně však vyvstala nová otázka hranice, u níž podobným způsobem hrozí, že bude podkopávat mír a stabilitu v Severním Irsku. EU totiž  v zájmu zachování celistvosti své celní unie a vnitřního trhu vyžaduje od britské vlády uvalení celních kontrol na obchod mezi ostrovem Velká Británie a Severním Irskem. Prakticky tedy mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království existuje obchodní hranice


Uvalení celních kontrol v Severním Irsku způsobilo sklíčenost, frustraci a zlost. Zavedení nových celních kontrol vede ke zpožděním a nárůstu byrokracie. Mnohé britské firmy se rozhodly, že relativně malý severoirský trh nestojí za námahu, a už se neobtěžují vyvážet sem své zboží.  Regály v supermarketech zůstaly prázdné a společnosti jako Amazon říkají svým severoirským zákazníkům, že jejich objednávky nemohou uspokojit. Pocity marnosti vedou ke graffiti útokům na celnice a ohrožení osobní bezpečnosti zaměstnanců celní správy. 


Politicky jsou dopady na vnitřní záležitosti Severního Irska a širší vztahy mezi Londýnem, Dublinem a Bruselem potenciálně závažné. Demokratická unionistická strana jako dominantní strana unionistů dříve přijala brexit a protokol coby nutné zlo, které je možné zvládnout. Veřejné mínění nyní stranu přinutilo k tomu, aby zaujala mnohem kritičtější stanovisko. Unionismus vždy trval na neodmyslitelné britskosti Severního Irska. Z hlediska unionistů to nyní vypadá, jako kdyby Severní Irsko mělo hospodářskou unii spíše s Irskou republikou na jihu než s Británií. „Cizinci ve vlastní zemi“ – tak tento stav popisuje jeden z předních unionistů. Jsme proto svědky unionistického tlaku na severoirský protokol, který by mohl v příštím roce ve volbách do Severoirského shromáždění představovat velmi palčivý veřejný problém. Na druhé straně konkurenční nacionalistická (katolická) komunita protokol pochopitelně podporuje jako nejlepší způsob, jak se vyrovnat s brexitem a zachovat cenné vztahy s Irskou republikou na jihu. Existují tedy prvotní signály, že brexit a protokol způsobují oživení historického rozdělení Severního Irska mezi unionisty a nacionalisty. 


Je čas zachovat chladnou hlavu, jednat pragmaticky a usilovat o kompromis. Unionismus představuje nebezpečí, že vyžadováním ekonomické jednoty s Británií ohrozí výdobytky mírového uspořádání. EU projevila malou ochotu uvolnit přísná celní pravidla, která jasně zakazují obchod mezi Británií a Severním Irskem a odhalují tak nebezpečné rozpory v politickém náhledu na místní identitu. Britská vláda vážně přemýšlí o uplatnění článku 16 severoirského protokolu a o jednostranném přijetí opatření, aby zajistila obnovu obchodování přes Irské moře, což je nebezpečný tah, kterým si znepřátelí EU a Dublin. V sázce je tu hodně. Hra s ohněm musí ustoupit kompromisu – a to dříve, než nastane kritický okamžik a znovu zavládne extremismus a násilí. 

Gerald Power Autor vyučuje na Fakultě humanitních a sociálních studií Anglo-American University v Praze (AAU). 


AAU

Anglo-americká vysoká škola, z.ú., užívající v angličtině název Anglo-American University, byla založena v roce 1990. Nabízí studentům ve svých studijních oborech (hospodářská správa, právo, mezinárodní vztahy, humanitní studia, žurnalistika a další) výuku v souladu s americkými vzdělávacími standardy v malých, interaktivně vedených studijních skupinách.

AAU jako první evropská vzdělávací instituce získala v roce 2016 prestižní americkou akreditaci WSCUC, která akredituje takové renomované vysoké školy, jako je Stanford University, University of California, Berkeley, nebo Chapman University, s níž AAU poskytuje společný MBA program.

Více informací na: www.aauni.edu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688