Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.02.2021 10:24:41

Tento týden bude patřit měkkým předstihovým indikátorům z EU a USA


V následujících dnech dorazí únorové „měkké“ indikátory z eurozóny i USA, které poskytnou čerstvé informace o dopadu aktuálních protipandemických opatřeních na ekonomickou aktivitu. Současně budou zveřejněna poslední chybějící data z prosince, díky nimž bude možné uzavřít a zhodnotit ekonomické ztráty za minulý rok. FED i ECB zveřejnění zápis z posledního měnového zasedání. Po nesouhlasu Sněmovny se hejtmani dohodli s vládou na vyhlášení nouzového stavu na dalších 14 dní počínaje dneškem.

Dnes nás čeká jediný údaj z české ekonomiky pro tento týden. Běžný účet platební bilance byl dle odhadů trhu i v prosinci 2020 mírně v plusu (2,9 mld. ), a to již 8. měsícem v řadě. Vzhledem k překvapivě vysoké bilanci zahraničního obchodu se zbožím by mohl překvapit vyšším výsledkem.

O pár hodin později Eurostat zveřejní prosincový údaj o průmyslové výrobě. Ta v listopadu ještě zaznamenala expanzi o 2,5 % m/m a snížila tím meziroční ztráty na -0,6 %. K dobrému výsledku jí napomohly sezónní faktory a také silný růst produkce v Irsku (+50,6 % m/m). Tentokrát ale oba faktory působí opačným směrem. V irském průmyslu se dostavila v prosinci korekce a produkce se oproti předešlému měsíci propadla o 25 %. Zhoršení zaznamenalo ke konci roku také Německo. Tamní tovární objednávky meziměsíčně poklesly o 1,9 % oproti předchozímu růstu o 2,7 a předchozí růst průmyslové výroby o 1,5 % byl následován stagnací. V souhrnu tak očekáváme, že průmyslová výroba v prosinci zvolnila tempo. RBI počítá s poklesem o 1,3 % meziměsíčně a je tak o něco pesimističtější než medián trhu (-0,8 %).

V úterý se dozvíme druhý odhad HDP eurozóny za čtvrtý kvartál 2020. Měl by být potvrzen předchozí pokles o 0,7 % mezičtvrtletně, čímž by meziroční propad setrval na -5,1 %.
 
Německý ZEW index pravděpodobně opět poukáže na rozdíl mezi hodnocením aktuální situace a výhledu do příštích měsíců. I přes ekonomické oživení na obzoru zatíží výsledek průzkumu pokračující ekonomické uzavírky, oproti původní euforii pomalejší proces vakcinace a také nové mutace viru.

Evropský středeční kalendář toho moc nenabídne, dorazí ale důležitá sada dat z USA. Leden je pro americký maloobchod tradičně slabým měsícem. Nicméně pandemie narušila sezónnost v maloobchodních tržbách a po nevýrazné vánoční sezóně by tak lednový výsledek mohl pozitivně překvapit. Trh počítá s meziměsíčním růstem o 1 %. Naopak aktivita v průmyslovém sektoru začátkem roku patrně mírně polevila na meziměsíčních 0,4 % oproti předešlým 1,6 %. Dle předstihových indikátorů, jako například šetření mezi nákupními manažery od ISM, jsou na vině problémy v dodavatelských řetězcích či chybějící zaměstnanci. Odeznění obou faktorů bude záviset na pandemickém vývoji. Využití kapacit bylo v lednu dle odhadů na 74,8 % a oproti prosinci (74,5 %) se tak nedostavilo zlepšení.

Ve čtvrtek bude zveřejněna únorová spotřebitelská důvěra v eurozóně. Vzhledem k přetrvávajícím protiepidemickým opatřením v mnoha členských státech a pomalejšímu rozjezdu vakcinace se nepočítá s výraznějším zlepšením. Index spotřebitelské důvěry tak patrně zakotvil na úrovni -15 z -15,5. Výsledek bude předzvěstí PMI indikátorů, které jsou na řadě v pátek. Dle RBI poklesly PMI ve službách a ve výrobě zhruba stejnou měrou. Nadále tak přetrvává nerovnost mezi výrobním sektorem a službami.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688