Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  15.02.2021 10:15:09

Tisícikorunový kompenzační bonus pravděpodobně vyjde veřejnou kasu na 25 miliard korun. Finanční správa je už nyní, když o věci ještě jedná vláda, zavalena žádostmi o dovyplacení


Zvýšení kompenzačního bonusu, který dostávají OSVČ kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru, z 500 korun denně na dvojnásobek, tedy na 1000 korun denně, projedná v dnes vláda Andreje Babiše. Navýšení by mělo platit zpětně, a to od letošního 1. února. Zároveň by kompenzační bonus již neměl být navázaný na nouzový stav.  

Ačkoli o návrh vláda jedná teprve dnes, žadatelé již v minulém týdnu zavalili úřady finanční správy s dotazy a žádostmi o navýšení. Finanční správa tak apeluje, aby se na ni žadatelé zatím s požadavkem o dovyplacení neobraceli. 

Z veřejných rozpočtů šlo dosud, tj. od března 2020 do konce ledna 2021, celkem 26,3 miliardy korun na různé formy kompenzačních bonusů. Zejména pak na kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), jimž finanční správa v daném období vyplatila 20,2 miliardy. Na kompenzační bonus pro společníky malých firem odplynula 1,7 miliardy korun. Takzvaní „dohodáři“, tedy osoby pracující na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, si na kompenzačním bonusu přišli na 100 milionů korunKompenzační bonus za podzimní bonusová období pak činí 4,3 miliardy korun. Celkově tedy veřejná kasa vyplatila na kompenzačních bonusech od března do letošního ledna právě zmíněných 26,3 miliardy korun.   

Při zdvojnásobení částky kompenzačního bonusu z 500 na 1000 korun ročně, je tedy třeba počítat s tím, že při nezměněných podmínkách jeho vyplácení by se zátěž pro veřejné rozpočty pohybovala na úrovni kolem 50 miliard korun, pokud by byl vyplácen po srovnatelné období jako loni. Při předpokladu úspěšné vakcinace obyvatelstva lze opatrně doufat, že ve druhé polovině letošního roku nebude již třeba plošnějších uzavírek ekonomiky, tedy ani vyplácení kompenzačního bonusu.   

Vzhledem k tomu, že základní kritérium pro vyplácení tisícikorunového kompenzačního bonusu – alespoň padesátiprocentní pokles tržeb – je přísnější než kritéria uplatňovaná pro výplatu dosavadních kompenzačních bonusů, je realistické očekávat, že náklady vyplácení tisícikorunového kompenzačního bonusu budou pro veřejné rozpočty činit zhruba 25 miliard korun. Budou tedy srovnatelné s těmi dosavadními. Pomoc živnostníkům, resp. osobám samostatně výdělečně činným a dalším se sice zdvojnásobuje, dosáhne na ni ale méně z nich.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688