mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  15.02.2021 08:13:00

Pravidla pro vstup na území České republiky z Vietnamu (15.2.2021)

Pravidla pro vstup na území České republiky

02.02.2021 / 11:30 | Aktualizováno: 15.02.2021 / 08:13

Na všechny osoby vstupující na území České republiky se vztahují platná ochranná opatření přijatá Ministerstvem zdravotnictví České republiky v souvislosti s epidemií COVID-19.

V důsledku kritické epidemiologické situace platí v ČR od 18. prosince 2020 usnesení vlády č. 1334 o přijetí krizového opatření, kterým se omezuje volný pohyb osob na území celé ČR.

Cizinci mohou do ČR přicestovat pouze z důvodů pro ně uvedených v krizovém opatření zakazujícím volný pohyb.

Není možná cesta za účelem turistiky nebo návštěvy přátel. Omezení dále zahrnují například uzavření hotelů a ubytovacích zařízení (pro turistické účely), pobyt na veřejně přístupných místech (povoleno maximálně šest osob), noční vycházení od 23:00 do 4:59 hod. apod.

Toto rozhodnutí nijak nově neomezuje cestování pendlerů.

Osobám, které do ČR z nezbytně nutných případů přicestují, připomínáme povinnost důsledně dodržet karanténní opatření, spočívající ve vyplnění příjezdového formuláře před cestou a absolvování testu na covid-19 po příjezdu do ČR (popř. těsně před příjezdem, pokud jde o test ze zemí EU).

 

Od 15. 2. 2021 platí pro vstup na území České republiky z Vietnamu níže uvedené pravidla. Upozorňujeme, že při plánování cesty na území ČR je nutné zohlednit též přijatá opatření a omezení dalších států, zejména sousedních států České republiky, které mohou omezovat tranzit přes své území na cestě do ČR.

Pro zjištění podmínek vstupu na území České republiky z jiných států navštivte webovou stránku Ministerstva vnitra České republiky.

Zjednodušený přehled pravidel vstupu na území ČR - občané ČR i cizinci (PNG, 345 KB) - - pozn. Vietnam patří mezi tmavě červené státy.


Všechny osoby vstupující na území ČR jsou povinny:

a) v případě jakýchkoli příznaků počínajícího infekčního onemocnění (zj. zvýšená teplota, kašel, dušnost, zažívací potíže, ztráta čichu, celková slabost, apod.) neprodleně oznámit tuto skutečnost, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem svému praktickému lékaři, a nejsou-li u žádného lékaře registrováni, pak jakémukoliv poskytovateli v oboru všeobecného praktického lékařství,

b) strpět při přechodu státní hranice provedení kontroly příznaků infekčního onemocnění, a pokud budou zjištěny příznaky infekčního onemocnění, poskytnout potřebnou součinnost zdravotnickým pracovníkům při provedení odběru biologického vzorku za účelem zjištění přítomnosti onemocnění COVID19.


Osoby, které v posledních 14 dnech před vstupem do ČR pobývaly déle než 12 hodin na území Vietnamu, jsou dále povinny:

  1. před vstupem na území ČR vyplnit elektronický Příjezdový formulář (informace k Příjezdovému formuláři (PDF, 205 KB)),
  2. před vstupem na území ČR disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu, který byl proveden nejvýše 72 hodin před započetím cesty (Pouze do 14. 2. 2021 mohou občané ČR, občané EU a cizinci s dlouhodobým vízem či povolením k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu v ČR nahradit výše uvedenou podmínku RT-PCR testu antigenním testem provedeným nejpozději 24 hodin před započetím cesty nebo povinností absolvovat RT-PCR test bezprostředně po vstupu na území ČR.),
  3. předložit doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře při hraniční nebo pobytové kontrole,
  4. nejdříve 5 dnů od vstupu na území ČR se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 a odevzdat výsledek krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu a uvedené na Příjezdovém formuláři,
  5. nevykonávat volný pohyb od vstupu na území do doby výsledku RT-PCR testu provedeného na území s výjimkou cest nezbytně nutných - viz ochranné opatření, bod II.

    Výše uvedené body 1. až 5. se nevztahují na
    1. osoby mladší 5 let
    2. občany EU a cizince s povoleným dlouhodobým či trvalým pobytem v EU, kteří tranzitují do 12 hodin přes ČR
    3. pracovníky mezinárodní dopravy,
    4. další kategorie cizinců dle ochranného opatření, části I., bodu 5.
  6. nosit po dobu 10 dní od vstupu na území při vykonávání cest nezbytně nutných (viz bod 5. výše) ochranné prostředky dýchacích cest, konkrétně respirátor bez výdechového ventilu FFP2 aj. nebo jednorázovou zdravotnickou obličejovou roušku.


Seznam akreditovaných laboratoří ve Vietnamu můžete nalézt na webové stránce Ministerstva zdravotnictví VSR.

Pro účely provedení testu RT-PCR na přítomnost viru SARS-CoV-2 na území ČR uvádíme odkaz na seznam odběrových center.


Rozlišení podmínek vstupu dle státního občanství:

1) Občané ČR a EU (včetně občanů Islandu, Lichtenštejnska, Norska, Švýcarska, Spojeného království, Andorry, Monaka, San Marina a Vatikánu):

Občané ČR a EU, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech před vstupem do ČR na území Vietnamu, musí při vstupu na území splnit podmínky aktuálně platného ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, viz též popis v příslušném odstavci výše.


2) Občané třetích zemí:

Pro občany třetích zemí, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech před vstupem do ČR na území Vietnamu, platí zákaz vstupu na území ČR s výjimkou níže uvedených kategorií (cizinci, kterým je vstup povolen, musí při vstupu na území splnit podmínky aktuálně platného ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, viz též popis v příslušném odstavci výše):

  • - pro držitele platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu vydaných Českou republikou,
  • - pro cizince, kterým bylo po 11. 5. 2020 vydáno Českou republikou krátkodobé vízum,
  • - pro cizince s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v Evropské unii,
  • - pro rodinné příslušníky ve smyslu §15a odst. 1 nebo §15a odst. 2 písm. b) zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců, občanů ČR nebo občanů EU s bydlištěm na území České republiky,
  • - je-li vstup těchto cizinců v zájmu ČR,
  • - pro pracovníky mezinárodní dopravy,
  • - pro diplomaty a úředníky mezinárodních organizací registrované u Ministerstva zahraničních věcí, včetně soukromých služebních osob, a pro držitele diplomatických pasů cestujících do České republiky do 14 dní za služebním účelem,
  • - v naléhavých mimořádných situacích,
  • - pro cizince, který s občanem ČR nebo s občanem EU s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem v ČR prokazatelně žije ve společné domácnosti a bylo mu za účelem umožnění vstupu na území ČR vystaveno potvrzení Ministerstvem zahraničních věcí ČR (vztahuje se pouze na občany zemí nepodléhající vízové povinnosti).


Bližší informace viz ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví a na webových stránkách Ministerstva vnitra a Ministerstva zdravotnictví České republiky.


Důležité upozornění na cestovní omezení v rámci schengenského prostoru v souvislosti s onemocněním COVID-19

V rámci opatření, která mají omezit šíření onemocnění COVID-19, zavedly jednotlivé státy schengenského prostoru cestovní omezení, a to i na některých hranicích mezi sebou. V závislosti na vývoji epidemiologické situace uvnitř i vně EU mohou být cestovní omezení uvolněna, nebo opět zavedena. Všichni cestující jsou povinni před odjezdem ověřit, zda nějaká cestovní omezení platí. Držitelé schengenských víz musí dodržovat platná cestovní omezení a na vstup do schengenského prostoru nemají automatický nárok.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688