Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  13.02.2021 00:00:00

Britská mutace se v Královéhradeckém kraji šíří od ledna. Hygienici vyzývají veřejnost k opatrnosti

13. 2. 2021 Autor: KHS KHK

Tisková zpráva Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje k šíření tzv. britské mutace a současné epidemiologické situaci v kraji.

V souvislosti s podezřením na britskou mutaci v kraji dopravila dne 11. ledna 2021 Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje („KHS“) vzorky z 5.-10.1.2021 zpracované v laboratořích nemocnic Trutnov a Náchod k analýze na Státní zdravotní ústav v Praze („SZÚ“). Výsledky, které SZÚ zveřejnil na svých webových stránkách dne 10.2.2021, se v celkových relativních počtech týkají právě těchto vzorků. Dle dále získaných podkladů bylo tímto u obyvatel Královéhradeckého kraje na SZÚ vyšetřeno celkem 48 vzorků. Sekvenací se britská mutace potvrdila ve 28 případech (58 %). U obyvatel okresu Trutnov bylo vyšetřeno 28 vzorků, britská mutace byla potvrzena u 16 z nich (57 %), okresu Náchod 11 vzorků, britská mutace byla potvrzena u 9 z nich (82 %) a okresu Rychnov nad Kněžnou 9 vzorků, britská mutace byla potvrzena u 3 z nich (33 %).

 

Na základě uvedených údajů lze tedy potvrdit, že minimálně v okresech Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou docházelo již na počátku ledna k přenosu tzv. britské mutace koronaviru. V jaké míře tomu bylo, lze pouze odhadovat z procentuálního počtu výše uvedených výsledků. A tak tomu bude i nadále. Na podezření či prokázání britské mutace se totiž z kapacitních laboratorních důvodů v žádném případě nevyšetřují všechny odebrané vzorky, ale pouze jejich malá část.

 

V tomto týdnu KHS prováděla plánovaný cílený odběr dalších desítek vzorků z daných okresů, které budou opět zavezeny přímo na SZÚ k sekvenaci pro porovnání a zjištění vývoje stavu v těchto lokalitách po 1 měsíci.

 

Od 27. ledna 2021 jsou také pravidelně napříč krajem odebírány další vzorky, které laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové analyzuje samostatně s možným výsledkem „podezření na britskou mutaci“. Část prvních takto podezřelých vzorků laboratoř zaslala 29. ledna 2021 ke konečné sekvenaci na SZÚ, výsledky prozatím neznáme. Celkem bylo prozatím pro analýzu „podezření na britskou mutaci“ odebráno v našem kraji přes 900 vzorků. Z těch, které byly COVID-19 pozitivní, bylo laboratoří Fakultní nemocnice cca 70% vyhodnoceno jako „podezření na britskou mutaci“.

 

V této chvíli však není ani tak důležité, přesně v kolika % se v kraji a jednotlivých okresech britská mutace koronaviru šíří. Podstatné je, že tato mutace má mnohem vyšší a rychlejší nakažlivost. Znamená to, že pokud pronikne do nějakého zařízení, firmy, rodiny, tak je značná pravděpodobnost, že se velice rychle nakazí velká část zde přítomných osob, se všemi možnými důsledky. Prevence je stále stejná – důsledné používání roušek/respirátorů, zajištění dostatečných rozestupů mezi lidmi a péče o hygienu rukou.

 

S nástupem britské mutace koronaviru se mění i význam nějakého bezpečného časového intervalu, kdy mohou být dva lidé bez ochrany dýchacích cest bez rizika nákazy v blízkém kontaktu. K nákaze může dojít během velice krátké doby. To je třeba vzít v potaz při krátkých setkáních, ale i např. ve firmách, kde se lidé mohou bez náležité ochrany dýchacích cest setkávat v rámci stravování, v místech vyhrazených pro kouření apod. Ve snaze předejít výpadkům ve fungování i celých firem je třeba si toto uvědomit. Minimalizovat případná rizika a klást důraz např. i na testování pracovníků, které je možné provádět bezplatně jedenkrát za 3 dny.

 

Znovu tímto žádáme všechny občany našeho kraje, aby situaci nepodceňovali a v maximální míře dodržovali nastavená individuální i plošná opatření. Je zcela jasné, že jakákoliv omezující opatření jsou vždy nastavována s ohledem na konkrétní aktuální situaci v dané oblasti. Dojde-li ke zlepšení, pak je možné tato opatření rušit, což je bezesporu zájmem nás všech.

 

Chápeme, že zejména mladší, zdraví lidé mohou mít pocit, že pro ně osobně jsou daná opatření zbytečná. Takový přístup však může znamenat i vážné nebezpečí pro jejich starší rodinné příslušníky, se kterými pak přijdou do přímého kontaktu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688