sukl.cz (SÚKL)
Zdravotnictví  |  12.02.2021 11:25:13

EMA zahajuje průběžné hodnocení vakcíny proti COVID-19 od společnosti CureVac (12.2.2021)

EMA zahajuje průběžné hodnocení vakcíny proti COVID-19 od společnosti CureVac

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) dnes zahájil průběžné hodnocení („rolling review“) další vakcíny proti COVID-19 s názvem CVnCoV, vyvinuté německou společností CureVac AG.  


12. 02. 2021


 

Rozhodnutí CHMP zahájit průběžné hodnocení je založeno na předběžných výsledcích laboratorních studií (neklinických údajů) a časných klinických studiích u dospělých. Tyto studie naznačují, že vakcína spouští dostatečnou tvorbu protilátek a produkci imunitních buněk, které jsou namířeny proti viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19.

Společnost CureVac AG v současné době provádí klinické hodnocení, aby posoudila u této vakcíny její bezpečnost, imunogenicitu (vlastnost vakcíny vyvolat imunitní reakci proti viru) a účinnost proti COVID-19. Jakmile budou z těchto klinických studií dostupné údaje, EMA je rovněž vyhodnotí.

Průběžné hodnocení bude probíhat tak dlouho, dokud nebude k dispozici dostatek podkladů pro předložení formální žádost o registraci.

EMA posoudí, zda vakcína splňuje obvyklé standardy pro doložení účinnosti, bezpečnosti a kvality. I když EMA nemůže předpovědět celkovou délku posouzení, mělo by jít i v tomto případě, podobně jako u jiných rolling review ostatních vakcín proti COVID-19, o posouzení ve zkráceném režimu.

Jak má vakcína působit?

Tato vakcína typu mRNA obsahuje genetickou informaci pro tvorbu tzv. spike proteinu, což je stejná bílkovina, jako je na povrchu koronaviru způsobujícího onemocnění COVID-19 (virus se označuje SARS-CoV-2). Tato genetická informace je v tomto případě nukleová kyselina, tzv. mRNA, která je obalena lipidovým (tukovým) obalem, který ji chrání před degradací (rozpadem). Jedná se tedy o podobný typ vakcíny jako jsou již jiné dvě registrované vakcíny (společností BioNTech / Pfizer a společnosti Moderna). Po podání vakcíny buňky přečtou genetickou informaci, na základě které začnou vytvářet tzv. spike protein. Imunitní systém člověka pak bude s tímto proteinem zacházet jako s cizorodou látkou a vytvoří proti němu přirozenou obranu – protilátky a T buňky (buňky imunitního systému). Pokud očkovaná osoba přijde později do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná virus podle toho, že rozpozná tzv. spike protein na jeho povrchu a bude připraven na něj zaútočit pomocí protilátek a T buněk. Po podání vakcíny nezůstává mRNA dlouho v těle, ale rychle se rozpadá.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688