ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  12.02.2021 10:00:00

Sčítání po 100 letech bude hlavně online

TISKOVÁ ZPRÁVA

12. února 2021

Sčítání po 100 letech bude hlavně online

Na pondělí připadá stoleté výročí prvního československého sčítání lidu, které se konalo 15. února 1921. Od vzniku Československa se na našem území uskutečnilo zatím devět sčítání. Sčítání 2021 tak bude v pořadí desáté a poprvé v historii primárně online.

První sčítání v samostatném Československu prováděl nově založený Státní úřad statistický. Podle výsledků sčítání v roce 1921 bylo na území dnešní České republiky 10 009 480 obyvatel. O devadesát let později, dle sčítání v roce 2011, žilo v Česku 10 437 000 obyvatel. Při prvním československém sčítání byl proveden i soupis bytů, a to v aglomeracích, které měly alespoň 20 tisíc obyvatel. „Za nejdůležitější se považovalo zjištění národnosti obyvatelstva. Mělo totiž do jisté míry potvrdit oprávněnost vzniku samostatného Československa. Národnost se zjišťovala podle nové definice odvozené od tzv. kmenové příslušnosti, za jejíž projev se považoval mateřský jazyk. Tím se měla odstranit dřívější definice národnosti určovaná podle obcovací řeči, která prý nahrávala německému jazyku,“ vysvětluje předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Významnou charakteristikou bylo také povolání obyvatelstva. Zjištěná zaměstnání se pak porovnávala s těmi, která byla zaznamenána v roce 1914. Cílem bylo identifikovat sociální a profesní přesuny mezi dobou předválečnou a poválečnou. Obyvatelstvo bylo sčítáno pomocí sčítacích archů pro domácnost, jak to bylo obvyklé u sčítání předválečných. Data se zpracovávala na Powersových děrnoštítkových strojích.

Bezpečně a moderně

Nejmodernější sčítání v historii České republiky nás čeká právě letos, 100 let od prvního prvorepublikového sčítání, a odstartuje 27. března. Jeho první fáze, která je připravena jako online, bude zcela bezkontaktní, a vzhledem k epidemické situaci i nejbezpečnější. Od 27. 3. do 9. 4. se lidé budou moci sečíst přes webovou nebo mobilní aplikaci z pohodlí domova, bez nutnosti dalšího kontaktu se sčítacím komisařem. Jedinou podmínkou online sečtení je přístup k internetu. V současné době k němu má přístup více než 80 procent obyvatel.

„Online sčítání, kromě toho, že je rychlé a jednoduché a lze ho provést odkudkoli, kde je připojení k internetu, má ještě řadu dalších výhod. Například tu, že za celou rodinu může vyplnit sčítací formuláře jeden člen, který má s používáním internetu největší zkušenosti. Stačí, když mu ti ostatní nadiktují své údaje, a on je do počítače, tabletu či mobilu vloží,“ upozorňuje na výhody online sčítání Marek Rojíček. Online sčítání rovněž představuje ideální variantu z hlediska obrany proti šíření koronaviru. Není totiž třeba kvůli němu nikam chodit, s kýmkoliv se potkávat, přebírat a předávat formuláře a obávat se případné nákazy. Online sečíst se můžete pohodlně z domova, i když budete třeba zrovna v karanténě.

Ten, kdo se z jakéhokoliv důvodu nebude moci sečíst online, vyplní v druhé fázi sčítání klasický listinný formulář, a to od 17. dubna do 11. května. Za velmi přísných hygienických opatření ho občan získá od sčítacích komisařů spolu s odpovědní obálkou. Vyplněné formuláře bude možné zdarma vhodit do jakékoliv poštovní schránky, poslat na P. O. Box České Pošty nebo odevzdat na kontaktním místě sčítání. Veškeré informace o Sčítání 2021 jsou dostupné na stránkách www.scitani.cz.

Kontakt:

Jolana Voldánová

tisková mluvčí Sčítání 2021

+420 704 659 357

jolana.voldanova@scitani.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688