Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.02.2021 09:07:22

Rozbřesk: Česko míří k “rozvolňování”

Denní počty nově nakažených se sice dál drží nedaleko hranice deseti tisíc, avšak ČR směřuje k rozvolnění. S nedělním koncem nouzového stavu zřejmě nebude možné udržet všechna stávající restriktivní opatření, a proto lze očekávat faktický konec lockdownu v některých zasažených oborech. Kdo všechno a za jakých podmínek bude od pondělí moci znovu fungovat není v tuto chvíli vlastně vůbec jasné, protože o tom rozhodne teprve jednání vlády, krajů a hygieniků v těchto třech dnech.

Podstatné z hlediska dalšího vývoje pandemie však nakonec bude, jak se k nově nabyté volnosti postaví obyvatelstvo. Zda si zopakuje loňskou letní zkušenost, která rozhodně nebyla zadarmo, nebo zůstane s ohledem na expandující britskou mutaci (a její další mutace) dál raději obezřetné. K určitému zvýšení mobility v důsledku poklesu míry restrikcí však nejspíše tak jako tak dojde.

Uvolnění se projeví i v tzv. Oxford Stringency Indexu, který poměřuje míru restrikcí mezi jednotlivými zeměmi, takže se třeba z hlediska aplikovaných omezení posuneme dál od přísnějšího Německa nebo Rakouska. Jaký to bude mít dopad na další vývoj pandemie nebo výkon ekonomiky nemá smysl v tuto chvíli planě spekulovat. Minimálně do té doby, než budou o víkendu jasná nová pravidla. Ještě podstatnější však nakonec bude, zda a jak se nové podmínky odrazí v dalším vývoji pandemie.

Tak jako tak „držákem“ ekonomiky by měl i v těchto dynamických časech zůstat průmysl. Alespoň podle různých průzkumů nálad nebo i starších tvrdých dat. Ta mimochodem potvrdila nejenom solidní kondici celého odvětví, ale především i vysokou míru nových zakázek směřovaných nejenom do automobilového průmyslu, ale i dalších silných oborů jako je výroba elektrických strojů a zařízení nebo strojírenství. A tak hlavním problémem průmyslu už nemusí být ani tak poptávka jako dostatek dovážených komponent. K průmyslu se ještě v prvním čtvrtletí nejspíše přidají po hladovém čtvrtém kvartálu i rozvolněné služby. Jak moc mohou vyhlížet návrat zákazníků, uvidíme už v pondělí. To už snad bude zřejmé i to, zda bude třeba přehodnocovat výhledy pro první kvartál roku.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna v průběhu včerejšího obchodování pozvolna posilovala z úvodních zhruba 25,80 EUR/CZK. Prognózu ČNB, která vzbudila očekávání rychlého růstu úrokových sazeb, dnes čeká první větší test v podobě zveřejnění lednové inflace. Ta by měla v meziročním srovnání výrazně poklesnout pod cíl ČNB a dát jasný signál, kde se asi bude nacházet i v dalších měsících, a tedy i jak žhavé to bude se zpřísňováním měnové politiky v letošním roce. Trhy však může rozkolísat nejistota okolo potenciálního rozvolňování protiepidemických opatření, které pravděpodobně v důsledku nedělního konce nastane, navzdory nelepšící se epidemické situaci v ČR.

Zahraniční forex

Eurodolar sedí nehnutě nad hladinou 1,21 a čeká na další impulsy, které zřejmě již tento týden asi nepřijdou.

Živěji může být dnes ve střední Evropě, kde jednak budou v Maďarsku zveřejněna inflační data za leden a jednak zlotý bude nervózně sledovat, jak se vyvíjí pandemické statistiky v Polsku.

Připomeňme, že v Polsku se dnes začíná rozvolňovat (otevírají se obchody, divadla a kina pojedou na 50 % kapacity, rozjíždějí se ski-areály). Na druhou stranu však počty mrtvých v souvislosti s COVIDem stagnují či dokonce mírně rostou (země je na tom z hlediska aktuální smrtnosti podobně špatně jako ČR).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688