Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.02.2021 09:16:00

Rozbřesk: Vakcína nejvíce pomůže obchodu, pohostinství a hoteliérství…

Celý svět sází na vakcínu a vysvobození z pandemie v polovině tohoto roku. Vyhledávač Google ukazuje, že od konce října 2020 vyhledávání “vakcíny”, ať už jde o Pfizer nebo Sputnik, raketově roste – za poslední čtvrtrok se zdvojnásobilo. Akciové trhy jsou zase ochotné ignorovat díky víře ve vakcínu veškeré negativní zprávy o nových “lockdownech” (reagujících na nové kmeny koronaviru).

Zkusili jsme tedy propočítat, komu by nástup vakcíny mohl nejvíce pomoci. Podívali jsme se na trend změny pohybu lidí (na základě google mobility dat) napříč zeměmi OECD a zkusili odhadnout jeho normalizaci v průběhu druhého kvartálu 2021. Pak jsme odhadli citlivost jednotlivých odvětví (napříč zeměmi) na změny mobility. Na základě toho jsme odhadli možné změny poptávky po nástupu vakcíny v nejvíce postižených odvětvích. A ve finále jsme použili mezinárodní input-output tabulky pro propočet mezisektorových efektů napříč odvětvími a zeměmi. Velký výsledek můžete vidět níže.

mobilita vakcína hotely obchod

vakcína mobilita tržby scénář


Z velkých odvětví má největší potenciál pozitivně reagovat na nástup vakcíny (ne úplně překvapivě) odvětví obchodu, kde by v našem modelovém scénáři mohly jít tržby v druhém kvartále vzhůru o 6 % a zisk až o 16 %. Nehledě na velikost, jsou samozřejmě na prvním místě jako největší beneficienti vakcíny odvětví kultura a rekreace a pohostinství a hoteliérství (v obou případech očekávaný nárůst tržeb přes 20 %).

Naopak na druhém konci žebříčku jsou odvětví, která si už dnes žijí tak trochu vlastním životem – výrobci počítačů a elektroniky, dopravních prostředků nebo stavebnictví. I když tato odvětví sice nebudou příliš těžit z normalizace poptávky (spotřebního chování domácností), může se jim ulevit z jiného důvodu. Nebudou čelit výpadkům v subdodávkách, které na začátku roku 2021 začínají být v řadě průmyslových odvětví opět aktuální…


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna osciluje v okolí 25,70 EUR/CZK a zatím sbírá sílu k dalšímu postupu. Tržní sázky na rychlý růst sazeb v Česku nám v tuto chvíli přijdou spíše přehnané a spolehnout se na další růst kratších výnosů koruna příliš nemůže. Může se ale teoreticky dál vézt na vlně globálního optimismu a po proražení psychologické úrovně 26,00 EUR/CZK je další výraznější metou až okolí 25,50 EUR/CZK.

Zahraniční forex

Trhy po delší době reagují na inflační čísla. Tentokrát to byla překvapivě nižší než očekávaná americká lednová jádrová inflace (meziměsíčně se ceny nezměnily, meziročně rostly 1,4 %), která dále akcelerovala korekci na trzích dluhopisů. Propad amerických výnosů navíc přiživilo vystoupení šéfa Fedu Powella, který potvrdil, že expanzivní politika bude pokračovat, neboť trh práce má stále hodně daleko k plné zaměstnanosti. Propad úrokových sazeb byl samozřejmě včera výraznější v USA než v eurozóně, což způsobilo, že dolar proti euru dále lehce ztratil.

Dnes přijdou v USA na řadu týdenní data z amerického trhu práce a úrokové sazby tak budou mít možnost svůj propad zastavit. Díky rychlému očkování se totiž v USA situace na trhu práce rychle zlepšuje.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688