Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  10.02.2021 16:41:14

Premiér Babiš jednal v Bělehradě o zkušenostech s očkováním proti covid-19

Předseda vlády ČR Andrej Babiš navštívil ve středu 10. února 2021 Srbskou republiku. S premiérkou Anou Brnabićovou a prezidentem Aleksandarem Vučićem jednal v Bělehradě o postupu očkování proti covid-19 a zkušenostech s bojem proti šíření epidemie. Českého premiéra doprovodil na pracovní cestě expertní tým lékařů, epidemiologů a virologů.

Premiér Babiš se v Bělehradě setkal s premiérkou Anou Brnabićovou, prezidentem Aleksandarem Vučićem a řadou srbských expertů na boj s pandemií covid-19. Hlavními tématy pracovní návštěvy byly aktuální epidemiologická situace a výměna zkušeností s postupem očkování, přístupem k boji proti šíření onemocnění covid-19 a jednotlivými vakcínami, které Srbsko využívá.

„Navštívili jsme Srbsko z jediného důvodu a to, že Srbsko je v Evropě druhá nejlépe očkující země po Velké Británii a sedmá na světě. Proto nás zajímalo, jak organizují očkovaní, jak fungují registrace. A samozřejmě zajímavý poznatek je, že občané si mohou vybrat vakcínu,“ uvedl premiér Babiš.

Srbsko již naočkovalo přes půl milionu obyvatel, denně je v zemi očkováno 30 až 53 tisíc lidí. Srbsko objednalo kromě vakcín společností Pfizer/BioNTech 4 miliony vakcín z Číny od firmy Sinopharm, které jsou dodávané i s injekční stříkačkou a jehlou, a 2 miliony vakcín Sputnik V z Ruska.

Očkování a vakcína je jediný způsob jak porazit covid-19. Takže proto spěcháme, proto se snažíme zabezpečit vakcíny na dřívější termín, než máme zabezpečeno od EK. Uvidíme jestli se nám to povede a jestli Evropská léková agentura tyto vakcíny, které jsou používány v jiných zemích EU, bude registrovat a jak rychle. A jak potom budou nabídnuty dodávky,“ dodal Andrej Babiš. Premiér také navštívil v Bělehradě hromadné očkovací centrum, které bylo zřízeno ve velkém výstavním a veletržním objektu.

K dalším tématům jednání patřily vzájemné obchodní vztahy ČR a Srbska, nelegální migrace, zejména situace na balkánské migrační trase, a normalizace vztahů mezi Srbskem a Kosovem. Předseda vlády ČR Andrej Babiš ujistil své srbské partnery o tom, že Česká republika stále jednoznačně podporuje vstup Srbska do EU a nabídl sdílení zkušeností z přístupového procesu ČR.

Srbsko je náš dlouhodobý důležitý partner a stejně jako u dalších zemí západního Balkánu podporujeme jeho členství v EU. Já osobně jsem několikrát aktivně vystoupil na jednání Evropské rady s návrhem, aby v rámci řešení ilegální migrace a bezpečnosti Evropy bylo v Schengenské zóně,“ uvedl český premiér.

Spolu s předsedou vlády se pracovní návštěvy v Bělehradě účastnil expertní tým na covid-19, který paralelně jednal se srbskými experty o zkušenostech s opatřeními proti šíření koronaviru, s účinností jednotlivých vakcín, postupem očkování nebo léčbou pacientů s covid-19.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688