Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Reality  |  10.02.2021 16:00:36

Nové byty v Praze ve vyšším segmentu nejvíce kupují lidé ve věku 50 až 60 let

U bytu na ivestici se kupují zejména 1+kk a 2+kk

Ze statistik prodejů nových bytů, které si dlouhodobě vedou developerské společnosti, často vyplývají zajímavá data. Třeba pražské byty ve vyšším segmentu převážně nakupují zákazníci ve věku 50 – 60 let (31 %), následováni kategoriemi 25 až 35 let a 40 až 50 let (shodně 26 %). Téměř 70 % těchto bytů je pořizováno za účelem vlastního bydlení, zatímco 30 % na investici. V 90 % jsou kupujícími Češi. Pokud jde o financování, nejvíce závislými na zisku hypotečního úvěru jsou mladší ročníky do 35 let (až 78 %). Tento poměr se postupně snižuje s věkem: v kategorii 40 – 50 let tvoří podíl pořízených bytů na hypotéku 71 %, mezi 50 až 60 lety už jen 60 %. U kupujících ve věku nad 60 let je (i s ohledem na fakt, že většina bank považuje 70 let za maximální věk pro doplacení úvěru) naprostá většina bytů kupována z vlastních zdrojů. Tyto a další údaje vyplývají z interních statistik společnosti Geosan Development, tuzemského developera rezidenčních nemovitostí se zaměřením na Prahu a Středočeský kraj.

„V segmentu orientovaném na vyšší kategorii bydlení se vždy jako první prodají byty, které mají takzvaně „něco“ navíc – ať už se jedná o střešní penthousy s unikátním výhledem do okolí, byty navržené se zimní zahradou anebo třeba se dvěma terasami. Není výjimkou, že někteří klienti si pořídí i dva byty najednou, které propojí v jeden velký prostor,“ komentuje Jiří Baloun, vedoucí prodeje a marketingu společnosti Geosan Development, a dodává: „Zajímavé je sledovat i jednotlivé preference klientů podle dispozičních řešení. Zatímco v kategorii 50 až 60 let vedou s jasnou převahou byty 2+kk, v ostatních věkových kategoriích je poměr vyrovnanější. Nicméně i přesto klienti od 25 do 35 let preferují byty 4+kk a 2+kk, mezi 40 a 50 lety pak 3+kk a 1+kk.“

Při dlouhodobém sledování poměru bytů zakoupených do vlastnictví versus na investici, byty na investici v posledních letech tvoří zhruba třetinu všech realizovaných prodejů. Nejaktivnější v tomto směru jsou kategorie 40 až 50 let a nad 60 let. Zájem je především o menší byty 1+kk a 2+kk. Velká poptávka je i po nebytových prostorách umístěných v přízemí nových rezidenčních projektů, které se zpravidla rozprodají brzy po uvedení na trh.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688