FS (Finanční správa)
Investice  |  10.02.2021 14:35:13

Informace k nároku na kompenzační bonus u osob vykonávajících činnosti v oblastech ekonomiky, které byly bezprostředně omezeny v letních měsících roku 2020

Nárok na kompenzační bonus ve výši 500 denně náleží osobám s převažující činností v přímo omezených oblastech ekonomiky. Tato činnost musí být, co se dosahovaných příjmů týče, dominantním zdrojem obživy. Podrobný výčet podmínek pro přiznání tohoto druhu podpory je obsažen v zákoně o kompenzačním bonusu (zákon č. 461/2020 Sb., ve znění pozdějších předpisů).

Finanční správa zaznamenala zvýšené množství dotazů ohledně možnosti čerpání kompenzačního bonusu osobami, jimž byl na základě aktuálních opatření orgánů státní správy bezprostředně omezen či zakázán výkon činnosti, přičemž tato opatření platila nejen během aktuálního nouzového stavu, ale také v letních měsících roku 2020. Je zřejmé, že v těchto případech existují objektivní důvody, pro které není možné požadovat splnění zákonné podmínky existence převažující části příjmů ze zakázané či omezené činnosti v tzv. rozhodném období (od 1. června do 30. září 2020).

Finanční správa reaguje na tuto skutečnost a informuje o možnosti podat žádost o kompenzační bonus i v situaci, kdy jedinou překážkou pro přiznání nároku na kompenzační bonus je právě to, že osoba provozující takovou činnost test majoritních příjmů podle § 6 odst. 3 a 4 zákona o kompenzačním bonusu nesplní, a to za předpokladu, že splňuje následující podmínky:

  • jedná se o činnost, jejíž výkon byl předmětem kompenzačního bonusu (tedy bezprostředně zakázanou či omezenou činností nebo činností úzce navázanou) podle § 6 odst. 1 nebo 2 zákona o kompenzačním bonusu také po většinu rozhodného období, a zároveň platí, že
  • tato osoba dosáhla převažující části příjmů ze zakázané či omezené činnosti v náhradním období 4 po sobě jdoucích kalendářních měsíců v letech 2019 a 2020; za počátek tohoto náhradního období se stanoví den, který svým označením odpovídá dni spadajícímu do některého z bonusových období (nastal však o rok dříve).
    (Do testu převažujících příjmů stejně jako ve standardních případech vstupují pouze příjmy podle § 6, § 7 a § 9 zákona o daních z příjmů, tj. příjmy ze zaměstnání, z podnikání a nájmu.)

Příklad: Pokud tedy například pořadatel veletrhů vykonává činnost obvykle také v období odpovídajícím nynějšímu nouzovému stavu, a tato činnost je nyní zakázána či omezena, avšak příjmy z této činnosti nebyly v období od 1. června do 30. září 2020 majoritní, neboť také v tomto období byla tato činnost v převážném rozsahu bezprostředně zakázána či omezena, může dotyčný pro účely porovnání výše příjmů z této činnosti s výší ostatních příjmů využít náhradního rozhodného období např. od 1. listopadu 2019 do 28. února 2020.

Výše uvedený test využívající náhradní rozhodné období zaručuje, že míra poklesu příjmů z bezprostředně zakázané či omezené činnosti bude zjišťována v rámci srovnatelných období, kdy byla konkrétní činnost vykonávána relativně standardním způsobem, a poskytne tak adekvátní vypovídací hodnotu. Dochází tím k překlenutí mezery v textu právní úpravy tak, aby byl naplněn smysl daného testu, a tedy i zákona, který právě jeho prostřednictvím garantuje, že kompenzační bonus obdrží všechny subjekty, jejichž majoritní činnost byla aktuálními opatřeními státu reálně bezprostředně zasažena (tedy i ty subjekty s činností, která byla vzhledem ke svému charakteru dotčena státními opatřeními i v letních měsících roku 2020), a nebude tak při posuzování existence nároku na kompenzační bonus docházet k nedůvodným rozdílům.

Závěrem informujeme, že pokud osoby splňující podmínky pro získání kompenzačního bonusu podle výše nastíněných pravidel žádost o kompenzační bonus dosud nepodaly, mohou tak učinit, a to i v případě, že již zmeškaly lhůtu pro podání žádosti za některé z bonusových období. V takovém případě lze využít institutu navrácení lhůty v předešlý stav podle § 37 daňového řádu. Žádost o navrácení lhůty v předešlý stav je možné podat ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění této informace (tj. do 25. 2. 2021) a lze ji spojit s žádostí o kompenzační bonus.

Podání žádosti o kompenzační bonus nebrání ani předchozí zpětvzetí žádosti či zamítavé rozhodnutí správce daně, které bylo vydáno před zveřejněním této informace.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688