Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Podnikání  |  10.02.2021 10:43:25

„Izolačka“ bude ke správnému chování během pandemie motivovat hlavně podprůměrné vydělávající zaměstnance. Vzhledem k tomu, že veřejnou kasu vyjde nejvýše na 1,5 miliardy korun, dává smysl


Vláda schválila mimořádný příspěvek ve výši až 370  za den k náhradě příjmů zaměstnancůkaranténě či izolaci, tzv. „izolačku“. Vyplácen by měl být od 1. března. Musí jej ale ještě schválit parlament. 

Izolačka“ má motivovat lidi, aby odcházeli do karantény a také nahlašovali své rizikové kontakty například v případě pozitivního testování. Jak ilustruje tabulka níže, zaměstnancům se v případě zavedení „izolačky“ zvýší příspěvek za období (desetidenní) karantény v rozsahu od 208,50 denně do 370 denně. Nad úrovní zhruba 30 tisíc korun hrubé mzdy už „izolačka“ dále nenarůstá, pročež k odchodu do karantény a hlášení rizikových kontaktů bude motivovat zvláště ve skupinách zaměstnanců s podprůměrným příjmem. To jsou, jak známo, zhruba dvě třetiny zaměstnanců, takže „izolačka“ by měla skutečně vést ke určitému zlepšení situace stran nahlašování rizikových kontaktů a uchylování se do karantény.  

Zaměstnanec pobírající minimální mzdu, 15 200 korun, si v čistém přijde na 13 528 korun. S „izolačkou“ by se dočkal navýšení příspěvku, jejž obdrží během karantény, o 2085 korun (viz opět tabulka níže). „Izolačka“ mu tedy zajistí navýšení, které představuje 15,4 procenta jeho běžného čistého měsíčního výdělku. Zaměstnanec, který pobírá mzdu 25 000 korun, by si díky „izolačce“ v čistém polepšil o částku odpovídající 15,7 procenta jeho běžného čistého měsíčního výdělku. Zaměstnanec se mzdou 30 000 hrubého se díky „izolačce“ dočká zlepšení, které odpovídá 15,1 procenta jeho běžného čistého měsíčního výdělku. Zaměstnanec pobírající nadprůměrnou mzdu 45 000 korun se však díky „izolačce“ dočká stále jen 3700 korun navíc, což představuje už jen 10,4 procenta jeho běžného čistého výdělku.  

Je tedy evidentní, že zhruba od úrovně 30 tisíc korun platí, že čím lépe je zaměstnanec placený, tím méně bude na základě „izolačky“ motivovaný k žádoucímu chování. Na druhou stranu je třeba říci, že náklady na tři měsíce trvající opatřeníizolačky“ činí pro veřejné rozpočty jen nejvýše 1,5 miliardy korun. To je únosná cena za to, že by zhruba dva třetiny zaměstnanců opravdu mohly být motivovány k epidemiologicky žádoucímu jednání, neboť ztráty ekonomiky z pandemie dosahují v době lockdownu nižších jednotek miliard korun denně. Na izolačku je třeba pohlížet tak, že z veřejných rozpočtů sice odplyne za tři měsíce až 1,5 miliardy korun, avšak tyto prostředky pomohou zajistit rychlejší návrat ekonomiky do relativně běžného stavu, tedy také rychlejší návrat do stavu, kdy již kvůli pandemii nebude ekonomika přicházet o miliardy denně jako nyní.   

údaje v  

Příspěvek za období desetidenní karantény  

O kolik si v čistém zaměstnanec polepší 

Průměrná hrubá měsíční mzda 

Bez izolačky 

S izolačkou 

15200 

3128 

5213 

2085 

20000 

3928 

6545 

2617 

25000 

4910 

8182 

3272 

30000 

5892 

9592 

3700 

 


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688